Käyttäjän Kokenut kaiken tietää kirjoittamat vastaukset
-
Tähän onkin mielenkiintoista kuulla vastaus, itsellä on viiden hehtaarin uudistushakkuu harkinnassa, käytännössä pelkkää kuusta. Puuta pitäisi tulla n 2000 kuutiota. Ikä n 60v.
Kokenut kaiken tietää 31.12.2024, 19:03Olen itsekin lukenut netistä vähän taustatietoa, ja itse kerättyä havupuun siementä olen itsekin kylvänyt. Mutta nyt kiinnosti lähinnä jalostetun koivun ostosiemenen kylvökokemukset. 60- luvulla oli systeemit erimoiset, ja 80 luvulla olin itsekin istuttamassa pariin otteeseen männikköä, josta olen koivu- kuusi sekametsää pariin kertaan harvennuttanut. Siinä hehtaarin allalla on nyt muutama kymmenen mäntyä, mutta jos se männyn uudistaminen olisi onnistunut, olisi kasvu ja arvo kyllä sekametsää huomattavasti korkeampi. Jo silloin oli istutusmännyissä ilmeisesti jalostuksessa onnistuttu.
Kokenut kaiken tietää 26.12.2024, 19:52Tammellahan sahapuu on sitä laadukkaampaa, mitä nopeammin se on kasvanut ( tämä kannattaa ottaa huomioon täällä pohjolassa, kun se golf- virtakin saattaa kääntyä) honkapuussa 1,5 mm lusto optimi, joten olemme tottuneet pitämään kitukasvuista laatupuuna. Mutta mahtaako haavassa olla se ja sama? Jees tietänee, kun on haapaa kasvattanut rahamielessä.
Kokenut kaiken tietää 26.12.2024, 19:00Juu, ja tarkoitushan tulee täytettyä, vaikka ei metkaa saisikaan. Minäkin tein noita taimikonhoitoja hehtaaritolkulla säästöpuita sisältäville kuvioille, kun kuvittelin metkalla rikastuvani. Eli porkkana tehosi, vaikkei sitä päässyt mutustamaan, taimikot tuli hoidettua. Pikkurahojahan nuo vähän nyt ovat, silloin kun oli 450 eur/ ha ja kuitupuu 14 eur/ kuutio, sillä oli ensiharvennuksessa merkitystäkin. Mutta ne maksupäivätkin kannattaa laittaa muistiin, kun uutta hakemusta ei saa jättää, ennen kuin edellisen MAKSUSTA, on kulunut se 5 vuotta. Hoidon, haun, ja maksatuksen välissä kun saattaa nyt olla useampi kasvukausi.
Kokenut kaiken tietää 26.12.2024, 18:16Puutuomashan ei tuosta vuodesta maininnut, vaan minä. Totta on, että nyt siellä metsäkeskuksen sivuilla sanotaan, että työ on tehtävä puolessa vuodessa. 24.10.24 metsäkeskukselta saamassani viestissä mainitaan vuosi. No, onneksi olen raivannut kasvukauden jälkeen, pitää muistaa tuo puoli vuotta rahoitushakemusta jättäessä. Ja tosiaan, nythän ne ovat niitä ehtoja muutenkin muuttamassa, mm. jäävän puuston maksimipituuteen, normaali enskaan ei jatkossa saa, mikä toisaalta onkin hyvä, riittää rahat tarpeellisempiin kohteisiin.
Kokenut kaiken tietää 26.12.2024, 17:28Säästöpuut, siemenpuut jms. on kaikki metsäkeskukselle samoja, max 20/ ha yhteensä myös kuolleet lasketaan. Mistä tuon puoli vuotta sait, kysyin asiaa metsäkeskukselta, tänä syksynä, kun noita -20 kesällä rahoitettuja aloitin uudelleen raivaamaan.
Kokenut kaiken tietää 26.12.2024, 16:55Niin, jotta ei jäisi lukijoille väärää käsitystä Metkasta. Kutakin hanketta saa tehdä vuoden ajan, ja työn valmistumisesta pitää hakemus lähettää 2 kuukauden kuluessa. Eli hyvin voi aloittaa keväällä, jatkaa syksyllä, ja seuraavana kevättalvena vielä viimeistellä. Itsekin olen nyt syksyllä raivaillut kohteita, joihin kemeraa haettu 20 kesällä, tukihakemus sitten sisään ensi syksynä, viimeistään 2 kuukautta viimeisen risun katkaisun jälkeen. Minulle eniten on tullut hylkäämisiä liian monen säästöpuun takia, max 20 hehtaarilla. Kaikki kuviot, joissa on enemmän, hylätään. Osittain metsäkeskuksella vanhoja latvusmalleja käytössä, 22 syksyllä poistetut ylispuut näkyivät vielä. Eli käytännässä kohteella saattaa olla 2 kasvukautta kasvanutta uutta vesaa, kun rahoitushakemus lähtee
Kokenut kaiken tietää 25.12.2024, 20:19Enemmänkin olisin hakkauttanut viimeistään kuluvana vuotena, mutta hallitusohjelmassa luvatusta metsävähennyksen korotuksesta on kuulunut ristiriitaista. Eli hallitus rajoittaa hakkuita. Onko palstalaisilla tietoa, nouseeko se vähennys -25? Palstoja lähistöllä huononlaisesti myynnissä, ja vanhat vähennykset on loppu.
Kokenut kaiken tietää 24.12.2024, 15:46Tehokkain ja nopein tapa estää se haavan vesominen, on tehdä syksyllä ruskan alkaessa pari pistosahausta juurenniskoihin ( poikkipäin) ja täyttää sahaukset 50/50 laimennetulla glyfosaatilla. Jos myy puut muuksi kuin energiaksi, niin kaato sen syksyn tai talven aikana. Kaadon jälkeen, jos tekee kantokäsittelyä, kannattaa sahalla vähän tehdä koloa myös, kannon päällä liuosta pysyy vähänlaisesti. Pakkasillakin heti kaadon jälkeen voi käsitellä myös, jos ei aikaisemmin ole tullut tehtyä, pakkasnestettä liuokseen mukaan. Se kaulaaminen on hidas, työläs, eikä niin varma tapa, ja jos puutavara mitataan vaakalla, voi olla vähemmän edullinen myyjälle.
Jos tietäisi, että energiapuun hinta pitää vuosikymmeniä, haavikon juurivesojen hyödyntäminen olisi todennäköisesti järkevää sekin, ja luonnon monimuotoisuuden kannalta hyväksi.
Kokenut kaiken tietää 24.12.2024, 15:30Monesti julkisella puolella on lomaa pidemmän työsuhteen jälkeen 38 arkipäivää, se on lähentelee 8 viikkoa, yksityisellä puolella yleensä 5 viikkoa.