Käyttäjän Kokenut kaiken tietää kirjoittamat vastaukset
-
Juu, varmaan on kiinni siitä että tyyli sopii sahaan. Ostin joskus pikkusahan, olisiko ollut 1,5 kW ja pikkuketju. 260 stihlin jälkeen ketju pomppi pois paikoiltaan usein, saattoi siinä ketjussakin tietysti parin kerran jälkeen olla vikaa. Vaihdoin pois. Mutta kyllä se 339 huskukin tosiaan ketjun sylkee useammin kuin tehokkaammat, vaikka on sama ketju, tekniikka on varmaan hakusessa, onhan se selvä, että 1,8 ja 2,8 kw leikkaa eri tahtia, sitä pari kiloa keveämpää varmaan liikuttelee liian nopsaan helposti, ja leikkuu on kesken kun olen jo siirtymässä eteenpäin. Miten nuo light 04 laipat ja narrowkerf ketjut, leikkaahan ne nopsaan, mutta omassa kokeilussa ketju on kahden- kolmen viilauksen jälkeen miltei loppu. Leikkaahan se normiketjukin loppuun ajettuna nopsaan, mutta kannattaako sitä kaupasta varta vasten valmiiksi loppuun ajettua ketjua lähteä himoitsemaan? Onko se 04 laipan kesto enää samaa, kuin rollomatikilla?
Kokenut kaiken tietää 21.2.2025, 20:41Kourakasoista se arvostelu viimeisttään olisi tehtävä. Eli paremminkin silloin kun rungon voi voi vielä laittaa pitkäksi kourakasasta. Työlästähän sekin on, ainakin avohakkuulla. Harvennuksella saattaa onnistua tai sitten ei. Parempi vaatia kokemuksen perusteella oikea kuski hakkaamaan, ja myydä oikealle ostajalle, jos tukkisaanto on leimikolla tärkeä. Naapureiltakin kannattaa kokemuksia kysellä, ja käydä eri urakoitsijoiden ja ostajien leimikoita katselemassa, kyllä niistäkin voi onkeensa ottaa.
Kokenut kaiken tietää 21.2.2025, 19:05Ostin nyt sen 261:n, tosin käytettynä. Mökkikäytössä ollut, varmaan alkuperäinen ketju paikoillaan, loppuun viilattu. Olihan tuskaa, kun koekäytin neljän kuitupöllin katkaisemiseen, ei oltu purupiikkiin koskettu lainkaan. Rälläkällä laskin piikit, hyvältä tuntuu saha. Ei kai niitä liikaa voi olla? Vaihdan kyllä laipan 13 tuumaiseen 1,5 mm uralle, kun kaikissa muissakin samat, isoimpaan on kyllä myös pidempi laippa 3/8 ketjulla isommille puille. Naapurilla sama saha, sahaa huomattavasti enemmän kun minä, sanoi että tuo 1,3 millinen kapea hyppää helpommin pois laipalta, ja light ei kestä kuten täysteräksiset. Voi olla perääkin. Mutta 400.1 ei ole tainnut vielä Suomeen rantautua?
Kokenut kaiken tietää 21.2.2025, 12:42Vähän aiheen ohi, mutta oletteko ajatelleet hankintatukin tekoa kannattavuusmielessä hankintatyön arvon kautta. Eli tehdään hankintaa sen verran, että hankintatyön arvo on verovapaata. Koivutukin tienvarsihinta 55 euroa, kuidulla 52. Kuidun valmistuksen verotusarvo n 7,5 euroa korkeampi kuin tukin, ja veroaste n. kolmannes. Jos valmistuksen arvojen ero olisi 9 euroa, eikö tukista ja kuidulla käteen jäävä summa olisi sama? Eli tukista jää käteen euron luokkaa kuitupuuta enemmän? Ei taida kattaa mittailua, lumpittamista, tyvien siistimistä, oksien laskeskelua. Toki siitä tukista olisi varmaan enemmän saanut jos olisi isompi erä ollut.
Kokenut kaiken tietää 21.2.2025, 12:12Minäkin olen aikaisemmin myynyt päätehakkuut sahoille, jos olen tarjouksen saanut, tukkisaanto oli merkittävästi parempi, kuin sellufirmoilla, parin- kolmen euron hinta erollakin myin sahoille. Mutta nyt viimeisin hakkuu näytti siltä, että kun kuidun ja energiapuun arvo on noussut, ei sahankaan kannattanut ilmeisesti huonommista tukeista sahatavaraa ottaa, vaan puida ne jo metsässä kuiduksi. Tältä se näytti. Voi näihin vaikuttaa markkinatilanteen lisäksi sahojen omistajavaihdoksetkin, en tiedä. Mutta minun silmillä se sahan ja sellufirman ero ei enää ole sama, kuin esim. 4 vuotta sitten.
Kokenut kaiken tietää 21.2.2025, 10:12Asiassa on sekin puoli, että hakkuufirmoja sanktioidaan, jos koneketju tekee sahan mielestä raakkitukkia yli 3%. Kuitukasaan päätyvän tukin määrästä mitään reklamaatiota tai sanktiota ei tule. Kuskin on paljon helpompi puida hiukankin arvelluttava runko kuiduksi, ei tarvi stressata. Ja noiden tyvitukkien ensimmäisen metrin suurempaa sallittua lenkoutta ei kukaan haastattelemani motokuski ole vielä osannut selittää, että miten se käytännössä toteutetaan, käytännössä taitaa tulla kuitupölli helposti tyvestä, jos on hiukankaan lenkoa. Ja vanerikoivua hankintana tehdessäni taas katsoin ne laatuvaatimukset, aika huonoja ja vääriä ne saa olla, kunhan mutkan tai oksaryhmän molemmin puolin on sorvattavaa. Käytännössä motokuskilla on sahurin silmät, ja vaneritukitkin on pystykauppa pinossa sahaussuoria ja virheettömiä koko mitaltaan, kuituun menee paljon tukkia. Sekin tuossa sanktioinnissa on huono, että se on koneketjukohtainen, monesti kuskeja on ketjussa monta. Toinen saattaa puida paljon tukkia kuiduksi, kun palautetta on tullut, vaikka ne raakkitukit olisi toisen vuoron tekemiä. Ihan parin päivääkin kun hakkuuta seurasi, huomasi jo kourakasoista, kummassa vuorossa ne oli tehty.
Kokenut kaiken tietää 20.2.2025, 21:46Jos on harrasteita talvella, niin hyväthän lisäpäivät on. Panun kannattaa ehkä katsoa pari Hytösen Samin tubevideota, ja kokeilla sitä viilaamista vaikka ruustukissa, katsoa sitä uutta terää ja käytettyä. Laittaa haritus kuntoon. Grinsholmin terän kokeilussa tuo tylppä paakku toimi jarruna, ja jos ei jaksa viilata sitä pois tai tuplateräksi, sen voi ihan ajaa rälläkällä alas, sama lopputulos. Olen normi scarletillakin huomannut lopuillansa saman. Jos viilaa tuplahampaaksi uudekseltaan, sen voi 225 terän ajaa loppuun 200 teränä, kun alkuperäinen leikkuuhammas on viilattu kokonaan pois. Mutta onhan ne edullisia, ei se uusikaan terä paljoa maksa per hehtaari.
Kokenut kaiken tietää 20.2.2025, 21:30Onhan ne tainnut tässäkin keskustelussa vilistä, jk:sta on käsittääkseni ollut vähemmän. Toki jaksollisessa lyhyempikin aika piisaa, Jeessillä siitä laskuoppia varmaan löytyisi, vaikka ei sthilhin käyttöohjetta olekaan jaksanut lukea, edes sitä asiallista 5 sivua.
Kokenut kaiken tietää 20.2.2025, 19:42Linkola ei pitäisi sotia varmaan pahana, jos ne käytäisiin miekoin, keihäin ja jousin. Mutta nykyään rintamamiehetkin saa erilailla informaatiota tai disinformaatiota vähän nopeammin kuin -40
Kokenut kaiken tietää 20.2.2025, 19:14Viimeksi kannoista tein kaupat 2010 ja nyt taas. Vieressä on istutettu koivikko, ja toisella puolella varttunut kuusikko. Toivoisin, että luontaisia taimia tulisi hieskoivujen lisäksi muutakin. Viimeksi istutetut taimet lähti hyvään kasvuun, yhdet turvakengät kyllä meni romuksi istutuspaikkoja viimeistellessä, ja varhaisperkauksen hoisin glyfosaatilla. Kuusen istutuskaan ei ole kokonaan pois laskuista, jos lahoa ei ole liiaksi. Koivun kylvöä vielä tutkiskelen. Pari isoa haapaakin on, jos niitä ei käsittele, niin haavikkoakin tulee varmaan mukavasti. Harva toimija ostaa kantoja ” pystyyn”, tien varressa kuivana niistä saa useammaltakin kohtuuhinnan nykyään. Mutta parin vuoden päästä saattaa tilanne olla toinen. Hakkuutähteet kannattaa hoitaa pois joka tapauksessa tuosta aloittajan kohteesta, saa niistä rahaakin, ja jatkotoimet on helpompi suorittaa. Se etu viivästuyneestä keruusta on, että neulaset ja niiden ravinteet oikeasti varisee palstalle eikä laaniin.