Käyttäjän Klapikone kirjoittamat vastaukset
-
Onko siellä Jätkän lähimännikössä kuusialikasvos? Jos on, harvennukset voisi tehdä kuusen hyväksi ts. Männikkö harvennetaan kuusen suojuspuuasentoon, tai vapautetaan alikasvos saman tien.
Todennäköisempää on, että kuuset raivattiin enskan yhteydessä.
Klapikone 9.5.2017, 19:20Yleensä korkokannan suurentuessa ja kasvu paikan huonontuessa jatkuva kasvatus voittaa jaksollisen kasvatuksen. Näin alan tutkimuksissa yleensä on käynyt. Tämä johtuu siitä, että viljelykustannuksia ei välttämättä saada korkoineen takaisin. Tämä ei välttämättä tarkoita erirakenteisena kasvattamista, vaan myös jaksollinen kasvatus on kannattavampaa, jos hyödynnetään luontaista uudistamista ja yläharvennusta.
Minä en ole mikään fanaattinen jk;n kannattaja. Epäilen itsekin muunmuassa puhtaan erirakenteisen kuusikon kasvattamista pitempään, kuin kahden- kolmen harvennuksen verran.
Kuten Jovain aiemmin totesi, puulajikiertoon jk voisi perustua.
Myös jaksollinen kasvatus laatuharvennuksin luontaisella uudistamisella minua kiinnostaa lähinnä eniten.
Tästä esimerkkinä männikön tasaikäiskasvatus tai ylispuukasvatus laatuharvennuksin. Metsää harvennetaan niin, että lopulta ollaan tiheässä siemenpuuasennossa. Taimettumiseen jälkeen suurimmat siemenpuut poistetaan ja pienimmät hyvälaatuiset vasta ensiharvennuksessa. Tällaiseen olen männikön harvennuksissa itse tähdännyt.
Klapikone 9.5.2017, 17:25Pukkala ja kumppaneiden mukaan, esimerkiksi nuo Norjan koealat vastasivat melko paljon suomalaisia Sarvaksen koealoja. Nämä olivat erittäin voimakkaasti harsittuja, puustoa ei juuri enää ollut. Tilanne vastasi uudistushakkuuta, jossa oli jätetty toipumiskyvyttömiä puita uudistusalalle. Kuutiokasvu oli heikkoa, mutta taimia kuitenkin runsaasti. Tällöin rakenne hieman muistuttaa säännöllisen erirakenteista puustoa, mutta ei ole optimaalinen.
Lisäksi näiltä ruotsalaisista ja norjalaisilta puuttui vertailukohta tasarakenteiseen.
Ruotsalaisissakin tutkimuksissa kuulemma ei noudatettu jatkuvan kasvatuksen periaatteita täydellisesti.
Uusimmat tutkimukset myös Ruotsissa kuulemma osoittava jk;n kannattavammaksi.
Hoidetuissa metsässä yläharvennus yleensä tuottaa paremman kuutiokasvun ja paremman kannattavuuden, kuin alaharvenus.
Yllättävän suuri määrä Suomen metsistä on nykyäänkin erirakenteisia. Melko monesti hakkuuta edeltää ennakkoraivaus. Eli taimia tuppaa syntymään, vaikkei niitä tavoittelisikaan.
Ja olihan Jätkäkin ollut mukana yhdellä suomalaisella harsintakoealalla.
Klapikone 8.5.2017, 16:08Kyllähän siihen on varmaan ihan tervettä suhtautua epäilevästi, kun melko ” uusi menetelmä on käytössä.” Tosin tästä on vuosikymmenten aikana kertynyt tutkimustietoa paljon enemmän, kuin esimerkiksi kantojen noston vaikutuksista. Se otettiin käyttöön ilman sen kummempaa tutkimusta.
Tuo männikön tasaikäisenä kasvattaminen ja uudistaminen ensin väljennyshakkuuna ja sitten siemenpuuhakkuuna ei ole mikään uusi juttu ja toimii ihan hyvin. Jk;ssa tätä on ”optimoitu” ja koetettu entisestään parantaa kannattavuutta.
Jos ei tähän luota, voi pysyä vanhassa mallissa, joka sekin on hyvä. Joka tapauksessa metsänomistajan kannattaa tähdätä puuston laatuun laatuharventamalla, joka on usein ainakin osittain yläharvennusta.
Kun metsän hoito töitä ei ole, mutta metsä tuottaa silti puuta, on metsätalous kannattavaa. Ei liene epäselvää, että karukkokankailla ja pohjoisimmassa Suomessa ei muunlaista metsän kasvatusta kannata tehdä, kuin jatkuvaa kasvatusta.
Itse kyllä tilanteen salliessa jätän uudistusalalle kuitupuita ja käytän luontaista uudistamista. On mukava tehdä ensiharvennukselta jo tukkia. Ensiharvennusta voi myös aikaistaa, jos ylispuuston poistosta saadaan tuloja. Näin kaikki hakkuut ovat taloudellisesti mielekkäitä.
Ja monia haittaa tuo, ettei tule tasaista taimikkoa. Ei sen vaihtelevassa tiheydessä kasvavan ylispuuston alla tarvi olla samanlainen, kuin avoalalla.
Lisävaltapuiden ja muiden toipumiskykyisten puiden kasvu palautuu yhtä hyväksi, kuin valtapuiden.
Klapikone 8.5.2017, 09:12Luontaisessa uudistamisessa on luontaisen uudistamisen riskit. Myös taimien kasvu on alussa hitaampaa jäävän puuston vaikutuksesta. Jäävä puusto käyttää näitä kasvu resursseja järeytymiseen, ja alikasvos odottaa vapautumistaan.
Uudistuskypsän metsän uudistaminen pienaukoilla aiheuttaa valtavasti kasvutappioita. Jos reunametsä on parhaassa arvon kasvun iässä, tuleeko silloin kasvutappioita?
Klapikone 8.5.2017, 00:02Jo metsän ensimmäisen varsinaisen yläharvennuksen jälkeen ollaan osassa metsää siemenpuu-suojuspuu hakkuita muistuttavassa tilassa niillä alueilla, joilla hakkuukypsää puustoa on ollut eniten.
Tiheämmäksi jääneet alueet käsitellään väljemmiksi seuraavissa hakkuissa.
Jatkuvassa kasvatuksessa vaihteleva tiheys ja uudistamisen painottaminen metsän eri osissa eri aikaan on tavallista. Tämä on sitä optimointia. Videolta selviää hyvin tämä asia.
Mikään ei estä jättämästä harvakseen suuriakin puitakin siementämään, vaikkakaan tällä nyt ei tunnu olevan suurempaa merkitystä jk:ssa.
Ja Annelikin on oikeassa, yläharvennusta kannattaa käyttää ja metsän uudistamisessa voi käyttää kylvämistä. Tämä on sitten enemmän jaksollista kasvatusta.
Klapikone 7.5.2017, 21:59Ainakin videon kohteessa jalostettiin laatua.
Tuo geneettinen valinta tapahtuu pääasiallisesti taimikkovaiheessa ja nuoren metsän alaharvenemisena.
Tasaikäisenkin metsän lisävaltapuut ja välipuut ovat yleensä näitä nopeakasvuisilla geeneillä varustettuja. Siitä osoituksena on näiden hyvä toipuminen ja nopea kasvu harvennuksen jälkeen.
Pitkällä aikavälillä periaatteessa voi olla jotain vaikutuksia, mutta nykytiedon mukaan se on todennäköisesti hyvin pieni.
Sauli Valkonen varoitteli tekemästä tasaikäisessä hyvin tiheässä metsässä yläharvennuksia. Mikäli välipuut ja muut pienemmät puut ovat kovasta kilpailusta ränsistyneitä, niiden toipumisaika on pitkä.
Yläharvennukseen voidaan mennä, kun myös pienemmät puut ovat elinvoimaisia. Nuoren metsän ensimmäinen käsittely on laatuharvennusta.
Klapikone 7.5.2017, 13:17Metsuri motokuskin havainnot varmasti oikeita, kun olet niitä tehnyt. Ylispuuston alle ei tosiaan tarvi saada tasaista yhtenäistä taimikkoa. Kokovaihtelu on vain etu jatkuvassa kasvatuksessa. Jos pitkä männikön kierto on 120 vuotta, keretään siinä ajassa tekemään 6-8 harvennusta, jos ne toistuvat 15 – 20v välein. Kierron jossain vaiheessa varmasti syntyy tilanne, joka on hyvin uudistuspainotteinen ja hakkuutulot tämän jälkeen ovat jonkin aikaa pienemmät.
Kannattavuudesta vielä Puukille ja Timpalle:
Jk:ssa jäävä puusto on sijoitus tulevaisuuteen, kuten uudistamiskustannukset jaksollisessa kasvatuksessa. Kun jäävä puisto on esim. Se 150 alle 22cm runkoa hehtaarilla, tämän sijoituksen arvo moninkertaistuu lähivuosina. Tätä samaa arvon kasvua hyödynnetään kaikissa hakkuissa.
Kun siemenpuiksi jätetään pienikokoisia puita, on niiden menettäminen tuulenkaatoina tai pystyynkuivuneina pieni taloudellinen tappio, kun ne olisi normaalisti muutenkin poistettu. Jk; ssa poistetaan juuri taloudellisesti arvokkaat puut, joita on riskialtista seisottaa pystyssä.
Vaikea on saada jaksollinen kasvatus kannattavammaksi karummalla kasvupaikoilla.
Timpan malli on erittäin hyvä, siinä pelataan varman päälle. Lisäksi ensiharvennukselta kerätään laadukasta tukkia!
Klapikone 7.5.2017, 11:21Miten Timmppa olet suunnitellut, korjaatko Männyt heti tukkikoon saavutettuaan n. 15 v. Kuluttua, vai ensiharvennukselta?
Muuten noiden kuiturunkojen jättäminen kyllä on erittäin kannattavaa arvonkasvun vuoksi ja kasvutappioiden välttämiseksi.
Tässä lähellä on mennyt nurin alaharvenettuja männiköitä paljon.
Sitten vielä, ei ylispuuston alle tarvitse saada yhtä tasaista taimikkoa, kuin avoalalle.
Klapikone 7.5.2017, 10:33Kyllä Pukkalallakin on nimen omaan tavoitteena maksimaalinen taloudellinen tulos. Jos haetaan luontonäkökulmia ja maisemaa, silloin kasvatetaan puustoa järeämmäksi ja jätetään säästöpuita enemmän.
Itse suosin melko tasaikäisiä metsiä ja kaksijaksoisia metsiä, ja raja jatkuvan ja jaksollisen välissä on häilyvä omalla kohdalla. Erirakenteisiakin on, kun ne tuppaa kehittymään sellaisiksi luonnostaan.
Kuivalla kankaalla kylvöä voisi suosia, jos uutta metsää ei rupea syntymään alle.
OMT aukon istutus kuuselle olisi kyllä kannattavaa, vasta niin teinkin, mutta ehkä kuitenkin luontainen uudistaminen rauduskoivulle tällöinkin olisi paikallaan, kun aukko on jouduttu tekemään.