Käyttäjän kisi kirjoittamat vastaukset
-
Kohta meillä on sitten taas uusi pelon aihe: tiikerihyttynen tekee tuloaan. Voi meitä allergisia, se kuulemma pistääkin kipeästi ja lisäksi levittää pariakymmentä tautia!
http://yle.fi/uutiset/pelatty_tiikerihyttynen_saapunut_ehka_jo_suomen_lahialueille/6221593
kisi 19.7.2012, 11:19Vähän hämmästyin, kun satuin eilen TV:n ääreen iltauutisille. Tosiaankin siellä oltiin huolissaan Suomen hupenevasta hirvikannasta! Jotenkin minulle on muodostunut ihan toisenlainen kuva hirven populaatiokoosta maamme rajojen sisällä. Siis niitähän näkee tai ainakin niiden jälkiä ja jätöksiä päivittäin. Ei ole sukupuuttoa näköpiirissä.
Kerron pienen iltaepisodin viime viikolta. Nuokuin pelkääjän paikalla auton etupenkillä, vauhtia oli sallitut sata kilometriä tunnissa. Yhtäkkiä havahduin, kun oikealta harvasta metsästä juoksi nuori hirvi hurjaa vauhtia kohti. Nopea jarrutus (kameralaukku tippui takapenkiltä lattialle), pitkäsäärinen eläin syöksyi tielle ja lähti ylittämään sitä. Samaan aikaan takaa ilmestyi vasemmalle puolellemme OHITTAVA AUTO (!), josta ei ilmeisesti oltu huomattu koko hirveä. Törmäys näytti väistämättömältä! Ohittava auto jatkoi menoaan ”herran hallussa” ja – mitäs teki hirvi, se havaitsi kai silmänurkastaan lähestyvän vaaran, ja teki viehkeän väistöliikkeen vaihtaen suuntaansa salamannopeasti muutaman askeleen ajaksi tien suuntaiseksi. Auto ohitti hirven vasemmalta puolelta sen kylkeä vain hipaisten ja palasi takaisin omalle kaistalleen. Hirvi kampesi itsensä vasemmalle ojan yli metsään ja luulen, että venähdytti lonkkansa. Kaikki tämä tapahtui lähes silmänräpäyksessä noin kymmenen metrin päässä meistä. Nähtävästi se ylinopeutta ajanut sokea ääliö sai kunnon opetuksen, mikäli sitten huomasi koko tapausta!
kisi 19.7.2012, 09:51Rakastan Raiva-raivausveistä. Enpä osaa toivoa näppärämpää työkalua naisen käteen: pieni, hiljainen, kevyt, siromuotoinen – aivan täydellinen täsmätyöase, jonka käyttöä gla on kuvaillut kokemukseensa pohjautuen ketjun alussa suorastaan oppikirjamaisesti.
Välineen käyttöhän ei vaadi oikeastaan minkäänlaisia voimanponnistuksia, kun hoksaa periaatteen: paksukin (jopa yli 6 cm) raippa katkeaa lähes itsestään, kun taivuttaa sitä reilusti ja sitten näyttää sille Raiva-veistä ulkokaaren puolelta, raps. Ei siinä pidä riuhtoa yhtään. Jos liian ahnaasti puskissa huhkii, saattaa käsivarren yläpuolen lihas (kyynärpäästä ranteeseen päin) hieman kipeytyä, mutta sehän on vain maitohappoa.
Jaa että pitäisi terottaa Raivaa. Mitähän se Korpituvan Taneli puheli tuolla niistä kulmista ja kierteistä..? Pitääpä tarkastella asetta, josko se kaipaa jo liippaa.
kisi 17.7.2012, 10:29Saa muutkin kuin harrastelija kertoa kokemuksiaan mesimarjan (Rubus arcticus) esiintymisestä / menestyksestä Pohjolan ilmastoon hyvin sopivilla hakkuuaukoilla. Tiedän, että aihe on hankala, mutta ei varmasti mahdoton. Olisiko peräti oman ketjunsa väärti..?
Milloin olet viimeksi nähnyt luonnossa mesimarjan kauniin punaisia kukkia?
kisi 17.7.2012, 07:57Kysymys harrastelijalle, joka on juuri nyt haltioissaan hakkuuaukkojen mahtavista marjasadoista.
Kun tietääkseni asut mesimarjan suotuisalla kasvualueella Kainuussa (olenko oikeassa?), niin oletko havainnut mesimarjan hyötyvän joistakin metsänkäsittelytoimenpiteistä? Lienee varminta vielä lisätä, että kysyn tätä ihan asiallisesti, ei vinoilumielessä.
kisi 16.7.2012, 21:31Pahkeisen pahkeinen, taidan olla samaa mieltä tämän Leevi Sytkyn kanssa!
kisi 16.7.2012, 12:27Surffasin huvikseni ja hyödykseni AC:n ohjaamalle sivulle ja näin graafin. Kutiavaa korvallistani raapien havaitsin, että borreliaa on löydetty koirilta ( = positiivisten osuus tutkituista) kohoavassa trendissä vuodesta 2003 alkaen. Siis selvää borrelianlihaa. Sitä vain jäin kummastelemaan, että miksi borrelian varalta tutkittujen koirien määrä on romahtanut suoraviivaisesti viimeisen kymmenen vuoden aikana noin kolmesta sadasta (~ 300) pariinkymmeneen (~ 20) koiraan vuodessa. Onko opittu jo jotakin, ja selkeästi turhat analyysit jätetty tekemättä?
Eviran eläintautidiagnostiikkatutkimuksissa löytyi viime vuonna koirista 1 – 2 borreliatartuntatapausta. Vuonna 2001 löydöksiä oli 12 kpl.
kisi 16.7.2012, 09:08Paljon on vielä tutkijoilla selvitettävää Borrelia-suvun bakteereihin liittyen. Yksi vaikeus on siinä, että moni ihminen on todennäköisesti tullut punkkia ruokkineeksi, mutta ei enää muista tapausta tai se on saattanut jäädä häneltä jopa huomaamatta. Taudiksi Borrelia kehittyy hyvin yksilöllisesti; toisilla voi mennä vuosia, jopa vuosikymmeniä, ennen kuin oireita alkaa ilmetä. Silloin voi olla hankalaa yhdistää oireita ja aiheuttajaa, ellei satu kokenut ja valveutunut lääkäri avuksi. Ja lisäksi jotkut eivät sairastu koskaan, vaikka olisivat tartunnan joskus saaneetkin! Vasta-aineet veressä paljastavat kuitenkin muinoisen infektoitumisen.
Olisikohan punkin pureutumiskohdalla kehossa jotain merkitystä taudin jatkokehitykselle? Jos pullea punkki löytyy vaikka päänupista korvannipukan alta (kuten meikäläisellä tässä männäkeväänä!) tai alaraajasta polvitaipeen alapuolelta, niin eikö mahdollinen bakteeri pääsekin suitsait korvan seudulta aivoihin, siis ennen kuin elimistön puolustusjärjestelmä ehtii reagoida? Jos matkaa bakteerilla on pitemmälti (pitkät sääret) haluttavaan hermokudokseen, voi se olla sille kohtalokasta. Veren mukanahan se kaiketi seilaa, mutta kuitenkin… elintoiminnat ovat ällistyttäviä. Usein esimerkiksi paarman tai ampiaisen pistokohta turpoaa ja ärtyy punaiseksi salamannopeasti kun elimistö on herkkänä.
Voi voi voi ja vielä kerran voi. Kissa rouskuttaa oven edessä myyriä suurella mielihyvällä eikä tähteeksi jää kuin pari veripisaraa. Onko jollakin palstalaisella tietoa kissasta tai koirasta, joka olisi sairastunut borrelioosiin?
kisi 9.7.2012, 12:58Ymmärränkö oikein, että ”pienpetojentappokampanja” aloitettiin sen vuoksi, että metsäkanalinnut olivat käyneet vähiin? Edelleen: metsäkanalinnut olivat käyneet vähiin siksi kun hirvet ovat laiduntaneet mustikkahalmeet nilelle?
Minä alan olla pyörällä päästäni. Mistä hirvi saa Borrelia-bakteerin?
kisi 9.7.2012, 10:43Jep joo, otetaan ihan iisisti. Tarkkailen silti takakyljessäni olevaa tummanpunaista kutiavaa paukamaa, että mihin suuntaan se kehittyy. Punkki tuli poistettua siitä aika pian eli ei ollut ehtinyt vielä täyttyä verellä.
Voisikohan niitä peuroja, hirviä ja mykriä pistää jollekin lääkekuurille, että häviäisi niistä inhottavat bakteerit pois kuljeksimasta?!