Käyttäjän kisi kirjoittamat vastaukset
-
hv-kriitikon tiedusteluun:
äbaut sellasta joo 😉
”…tää maa on suomalaisten
Ryynästen ja Horttanaisten”kisi 19.2.2013, 10:17Hauska kuulla 6tukin havainnoista ja mesimarjamenestyksestä sillä suunnalla. Vaikuttaa ihan järkeenkäyvältä, että mesimarjaa esiintyy merenrannoilla maannousun aikaansaamilla uusilla paljastuneilla alueilla; mesimarjastahan tiedetään, että se on ns. pioneerikasvi, joka pystyy huonosti kilpailemaan muiden lajien kanssa. Eipä se taida sitten ihmeemmin vaatia varjostustakaan? Ilmeisesti maapohjan kosteusolojen suhteen mesimarjalla on omat vaatimuksensa.
Oma tuore, hätkähdyttävä havaintoni viime kesältä oli tosiaan turvepohjaisen metsän hakkuuaukolla. Sinne oli ilmaantunut kuin tyhjästä vanhoille, korkeille ojanpenkoille laaja-alaisesti mesimarjakasvustoa. Versoja ja lehtiä oli tiheänä mattona ja sitä kukanpaljoutta on vaikea kuvailla! Sanon vaan, että henki oli salpaantua. Jokin siinä sitten meni mönkään, koska satoa ei tullutkaan kuin vajaa kourallinen. Pääsi nyt sentään maistamaan. Olisiko viime kesän runsaat sateet syynä siihen, että kasvustot olivat loppukesästä kituliaanoloisia ja vahvasti homeen vallassa?
kisi 19.2.2013, 09:42Voi hyvä tavaton hemputtaja, 60-luvulla viimeksi näit!?! Millainen paikka se sitten oli, jossa oli vieläpä runsaasti mesimarjaa?
Kyllä tässä nyt on jotakin hämärää. Nettikin tietää yllättävän vähän mesimarjasta, sen viljelystäkään. Vieläkö sitä viljellään Maaningalla? Mistä Lignell & Piispanen saa marjansa?
Niin kiitos vaan vihjeestä, vaikka olen sitä likööriä jo yrittänyt paremman puutteessa suussa pitää. Liian korkea alkoholi-% tyrmää ainutlaatuisen aromin. Juomasekoituksiin ja leivontaan ehkä…
Joku Jussi Tammisola näkyy tehneen väittärin mesimarjan ekologisesta genetiikasta.
kisi 19.2.2013, 08:49Niin tosiaan metsänkäyttöilmoitus on tehtävä, jos hakkuusta kertyy myyntituloa. Mutta liekö siinä joku limitti..?
kisi 18.2.2013, 15:07”Moskun marssi” tässä yhteydessä himpun verran yliampuva.
Voe riethan nahkat… ja korpin suohlisolomut!kisi 18.2.2013, 11:33Talvi tässä vasta käy kiristelemään otettaan – nyt on hyvä hetki muistella menneen kesän marjoja.
Jäi nimittäin vähän mieltä vaivaamaan se, että miten niiden vänkärin saunarannan mesimarjojen oikein kävi. Että tuliko kukkiin marjat? Ja jos tuli, niin miltä maistuivat marjat?
Mesimarja ei taida kuitenkaan olla sukulaisensa suomuuraimen (lakka) tavoin kaksikotinen, jolloin kukkien esiintyminen ei välttämättä tiedä marjasatoa? Tämä seikka pitääkin vielä varmistaa.
kisi 13.2.2013, 15:13Hyvä, tee niin! Ja muista kertoa testisi tulos täällä!
kisi 13.2.2013, 15:06Vänkäri hei, kuvaosastolla oli jotain puhetta naavoista ja luposta. Kuvan otsikko oli ”Kuuseen upotettu fudis”. Joskus ennen joulua, syksymmällä, Päde oli kuvan lähettäjä. Kehtaatko etsiä..?
Joo, se on 7. sivulla kuvissa. Tarkistin juuri. Pahka kuusen kyljessä!
kisi 13.2.2013, 15:03Vänkäri, jospa sinulla on siellä kuitenkin luppoa luppoaikojesi ilona? Se siis kestää ilmansaasteita paremmin kuin naavat. Sinun pitää tehdä siellä se ”repimiskoe”!
kisi 13.2.2013, 12:48A.Jalkasella oli hauska termi: ”luppojatkumo”. Varmaankin itsekeksitty ja siitä hyvästä annan kymmenen pistettä ja lisäksi konkreettisen papukaijamerkin, jos joskus tapaamme… AJ mainitsi myös, että ”itiöitä lähettäviä PUITA olisi säästettävä”. Lunttasin hieman luppotietoutta.
Lupot ovat jäkäliä ja niillä on ns.sekovarsi, jossa on sieniosakas ja yhteyttäviä leväsoluja tai syanobakteereita. Ne ovat siis symbioottisia eliöitä. Lisääntyminen käy kahdella tapaa: suvullisesti sieniosakkaan muodostamien itiöiden avulla tai sitten kasvullisesti erikokoisten murusten ja palasten (soredioidit, isidiot) avulla. Tämä kasvullinen, suvuton lisääntyminen on jäkälillä tavallisempaa kuin itiöiden avulla tapahtuva lisääntyminen, koska itiöstä kasvavan sienirihmaston on vaikea löytää tarvittavaa leväseuralaista kehittyäkseen tietyksi jäkälälajiksi. Uusi luppoyksilö voi lähteä kasvamaan pienenpienestä, tuulenkin mukana kulkeutuvasta sekovarren murusesta. Ihmeellistä!
Kannattaa säästää siis luppopuita, jotka lähettävät lupon soredioita ja isidioita. Tietenkin ne lähettävät myös lupon ITIÖITÄ, jotka nekin saattavat joskus kokea täyttymyksen.