Käyttäjän kisi kirjoittamat vastaukset

Esillä 10 vastausta, 211 - 220 (kaikkiaan 639)
  • kisi

    Tämä nyt ei mene käsiteltävän asian kirkkaimpaan ytimeen, mistä pahoitteluni, mutta sivuan hetken aikaa tuota Himasen oivallisesti käyttämää avainärsykettä. Juuri se kertoo HYVIN paljon.

    Ja se, miten itsekukin meistä reagoi siihen avainärsykkeeseen, paljastaa karulla tavalla mahdollisen keskeneräisyytemme.

    kisi

    Himasella, niin lahjakas kuin onkin, on nykyaikaan huonosti istuva hidas ja tahmea suullinen ulosanti. Tulee mieleen jopa eräänlainen piilevä afasia. Eikö se ole aika tyypillistä sellaisille erikoisneroille, jotka tekevät työtään valtaosin oman pääkoppansa sisällä?

    kisi

    Kaikki ei ole sitä miltä näyttää. Olettehan kuulleet MESILILLUKASTA, mesimarjan ja lillukan luonnonvaraisesta risteymästä?

    Mesilillukan kanssa on oltava tarkkana, ettei tule sekoittaneeksi sitä aitoon mesimarjaan. Yhdennäköisyys on erehdyttävä. Se tekee runsaasti suuria kukkia, mutta ei sitten marjan kuutinaakaan. Syy on kromosomaalinen: Kromosomiluku mesimarjalla on 14 ja lillukalla 28. Näin ollen mesilillukan kromosomiluvuksi koituu 21, joka on pariton luku. Sen tähden sukusolujen muodostuessa meioosi menee mönkään ja siitepölyhiukkaset ja munasolut saavat epätäydellisen kromosomiston. Ei tuu mitää vaikka kui yrittäs!

    Sanotaan, että mesilillukkaa esiintyy erityisesti Pohjois-Suomessa. Se pystyy muodostamaan taajoja kasvustoja kantamuotojensa tavoin kasvullisesti. Äkkinäinen voi erehtyä luulemaan sitä mesimarjaksi. Jos löydös onkin oikeasti mesilillukka, ei pidä ihmetellä, kun marjoja ei heru.

    kisi

    Niinhän ne uurastavat ahkerasti jälkikasvunsa eteen, lintuemot.

    Voit huoletta ajatella ainakin miljoonan ötökän katoavan linnunpoikien masuihin – ei se emo nimittäin yhtä kappaletta kiikuta pesälle kerrallaan, vaan kerää vähän isomman satsin, sen mikä nokkaan mahtuu, ja sitten kiiruhtaa viemään saalista poikasille.

    kisi

    Puun takaa: ” Vielä Kisille: Pienillä yksiöillä on ollut metsässä vuodesta toiseen erittäin hyvä kysyntä! Tyhjäksi ei ole jäänyt yksikään. ”

    Et kertonut, millaiselle alalle nuo parisataa pönttöäsi olet ripustanut. Vaikuttaa siltä, että lisä ei edelleenkään tekisi pahaa!

    Siis lisää pönttöjä, tarkoitin. (Lisämaatakaan ei tietysti koskaan ole liikaa.)

    kisi

    Gla 15.4.2013: ”Anteeksi tyhmyyteni, mutta mitä vikaa on muovipintaisessa kuparilangasta (sähköjohto)? Sitä on miellyttävä käsitellä ja kestää vuodesta toiseen”

    Linnunpöntön ripustukseen käy hyvin mikä tahansa kestävä ripustusmateriaali: muovinaru, rautalanka, muovipintainen kuparilanka, notkea alumiini jne. Oleellista on, että ripustuksen tilaa pidetään silmällä säännöllisesti ja höllennetään tarvittaessa. Olen nähnyt kerran sellaisen lähes kuolleeksi kuristuneen puun, johon muovinen ripustusnaru oli hirttynyt tiukasti osittain kuoren alle puristuen. Puun (mänty) menehtymiseen voi olla tietenkin jokin muukin syy, mutta en viitsinyt silloin ruveta arvuuttelemaan. Ei ollut oma puu eikä myöskään minun pistämä naru!

    Nimimerkillä ’Puun takaa’ on näppärä systeemi, ihan pitää ihailla. Määrällisestikin pönttöjä kuuluu olevan kelpolailla. Miten pönttöjen huolto ja puhdistaminen sujuu? Käytätkö tikkaita vai nostatko pöntöt alas pystykarsintasahalla suursiivousiivusta varten? Oletko pitänyt silmällä, miten iso osa pöntöistäsi on ollut asuttuna?

    kisi

    ensolainen evakko, selitän sinulle mitä tarkoitin, että ei jäisi väärinkäsityksiä.

    Ajattelin siis, että mainitsemillasi koulukunnilla (sairaalatakit, heinäseipäät) olisi mahdollisesti ollut jotain eripuraa tai näkemyseroja keskenään, kun eivät olleet löytäneet tietään yhteisinstallaatioon (vrt. minun T-paita-heinäseivästakauma). Keltaisten seipäiden nokissa hulmuavat valkeat takit ympättynä johonkin osuvaan kontekstiin saattaisivat kirvoittaa yllättäviä mielleyhtymiä.

    Vanha sanonta kuuluu ”vita brevis, ars longa”. Olisiko siinä jotain vinkkiä, millaista Taiteen pitäisi olla. Ikäkö ratkaisee? Ja kestävyys? Muinaiset kivikautisten ihmisten kallioseinämiin raapustamat kömpelöt eläin- ja ihmishahmot ovat meistä ilman muuta taidetta.

    kisi

    Jaa, miksei noita pörformansseja voisi yhtä hyvin kehua täällä kuin ilmavassa ulkohuussissakin..?

    Ensolaisen kuvailemat takit ja seipäät on menneet meikäläiseltä ohi. Sanoisin, että vaikuttaa jonkin sortin eripuralta niillä kulmin.

    Muistan kyllä joskus nähneeni, nimenomaan erään korpikaupungin liepeillä, tien varressa pellollisen pystyyn iskettyjä (maalaamattomia) heinäseipäitä, joihin oli viritetty vanhoja T-paitoja. Olin silloin aivan varma, että kysymys ei ole mistään muusta kuin taiteesta. Ja olen edelleen samaa mieltä. Näky oli vaitonaisuudessaan niin voimallinen, että muistan edelleen tuon loppukesäisen iltapäivän intensiivisen tunnelman täydellisenä.

    kisi

    No niin, uutta putkeen…

    Onko siinä mitään ihmeellistä, jos tuodaan salonkiin näytille ropsikasaksi osoittautuva tukki-installaatio? Tekevällehän sattuu…

    Somerolainen kuvataiteilija Antti Laitinen pistää nyt paremmaksi. Hänet on kutsuttu edustamaan Suomea ensi kesän Venetsian 55. taidebiennaaliin. Hän on tehnyt tilaisuutta varten tällaista: Hän valitsi aarin (10 x 10 m) alan kuusimetsää, jonka putsasi perusteellisesti kaikesta, siis kaikesta. Puut kaadettiin, kaikki rungot, risut, oksat ja kannot kerättiin talteen, samoin kenttäkerroksen varvut ja pohjalla olleet sammalet ja jäkälät sekä lopuksi karike ja humuskerroskin. Kaikki materiaalit lajiteltiin ja pussitettiin huolellisesti. Matskut siirrettiin suureen konehalliin, jossa taiteilija sommitteli osaset uudelleen 10 x 10 metrin alueelle taideteokseksi, joka valokuvattiin ylhäältä päin nosturista. Venetsiaan lähtee esille siis valokuvat tästä operaatiosta: kuvat maastosta metsän kanssa ja ilman (musta neliö) sekä halliin rakennetusta uusjärjestyksestä. Lisäksi taiteilija aikoo viedä näyttelypaikalle aitoa suomalaista koivua, haloiksi pienittynä.

    kisi

    Timpalle:

    Luonnontilaisia metsiä olen käynyt ihailemassa luonnonsuojelualueilla, viimeimmäksi taisin käydä Patvinsuon kansallispuistossa, josta löytyy suoluonnon lisäksi vanhaa metsää mahtavine keloineen. Suojelualueiden metsät ovat monesti niin hienoja, että tekisi mieli kyhätä joku kömmänä ja jäädä elelemään sinne metsän elävien seuraksi.

    Kyllä hienoja metsiä löytyy vielä luonnonsuojelualueiden ulkopuoleltakin. Sanoisin, että jos metsässä ei ole hakattu pahemmin viimeiseen 120 vuoteen, se on kutakuinkin luonnontilainen. Ulottuvillani on onneksi ollut paljonkin tällaisia metsiä – monesti tosin talven jälkeen saa todeta, että nyt sekin on muisto vain. Uutta kasvaa tilalle, sanotte te. Niin minäkin toistelen.

    Lopuksi:
    jees h-valta on saanut tähän provokatiiviseen aloitukseensa todellakin paljon kommentteja. Nuorison kohtalo koskettaa monia! Ai niin, tamperelaisen viesteihin viitaten: Tämän ketjun aiheena oleva yo-tehtävä ei ollut ylioppilasaineen aihe, vaan biologia-oppiaineen tehtävä. Taisi olla jokeritehtävä.

Esillä 10 vastausta, 211 - 220 (kaikkiaan 639)