Käyttäjän Kipi kirjoittamat vastaukset
-
Nyt kun mallit vaihtuneet saa 200e pintaan Huskyn Functional ja Technical kenkiä, ovat kyllä pohjasta erittäin jäykät ja muutenkin laadukkaan oloiset. Tässä tukevuudessa taas menee mielipiteet kahtia eli joustava vai jäykkä pohja. Kuten edellä niin Huskyn Classic on sitten joustavampi pohjasta, mutta muutoin sanottu huonommaksi.
Taitaa olla niin että jäykkää kenkää ei voi vaellus- tai kävelykenkänä oikein käyttää joten ne toimittaa virkaa vain työkenkänä sitten ?
Ei ole helppoa ei.
Sieviläinen varsikenkä 345,- ei ihan halpa sekään.
Husqvarnan technical ja functional kenkiä kävin katsomassa, n. 300 on hintaa. Classic mallit oli vähän löysät. Onko kokemuksia em. ?
Meindl varmasti hyvä, mutta pitäisi päästä kokeilemaan. Löytyykö retkeilykaupoista vai mistä?
Pohjan pito jo tulikin. Lisäksi haen lähinnä nilkkaan tukevuutta sivusuunnassa, ettei muljahda taas.
Meneekö nuo metsuri mallit myös vaelluksella?
Kertokaapas mikä on TUKEVA turvakenkä nauhoilla ?
Metsään pitää pian päästä takaisin jalkamurtuman parantuessa.
Ymmärrän niitäkin jotka haapaa vitsaukseksi sanovat. Kitkeminen on varmasti vaikeaa siellä missä haapaa ei haluta, tai halutaan vaihtaa puulajia.
Kun raivasin käsin ja lapiolla saunan paikkaa kallion päälle poistamalla koko 0-50cm pintamaakerroksen, oli siellä haavan juuria kuin köysiä risteillen ristikkona pintamaan alla. Metsässä on mäntyä ja kuusta pääosin mutta alueella on vanhoja haapoja ympärysmitaltaan melkein 2m. Tein johtopäätöksen että haavan juuret vain maan alla ylittivät kalliokumpareet koska läheisissä kosteammissa painaumissa on sakeaa haapavesakkoa. Tämä ruokapöytä usein täynnä sorkkaeläinten jälkiä ja läheiset männyt ovat olleet rauhassa. Noiden köysimäisten juurien katkominen oli kova työ. Tuntui vähän puistattavalta tuollainen elinvoima.
Oliko se jotain 20 000 haapaa kun voi olla juuriyhteydessä toisiinsa hehtaarin alueella tai yhteen vanhaan emohaapaan.
Tässä muuten yksi jalostaja Länsi-Suomesta jonka kanssa kävin keskusteluja muutama vuosi sitten haapasaunasta. Ehti jäämään eläkkeelle kanssa. Nettisivut ovat näköjään vieläkin auki: http://www.salonhaapajaloste.fi. Ymmärsin että oli kokenut tekijä ja muistaakseni kertoi että paras metodi on tehdä vain muutama kuukausi vanhasta tavarasta hirsikehikot jolloin työstettävyys on hyvä. Ammattitaidolla tehdyillä salvoksilla, tapituksilla ja muilla jäykistävillä rakenteilla ilmeisesti pysyy vääntelyt kurissa. Kysymääni saunaan laskettiin tarpeiksi nuppikuorma haapatukkia, pisimpien ollessa 7m, piilutetun pelkan vahvuus oli 150mm ja muuttuva korko.
Virosta löytyy todella paljon vanhaa käsityötaitoa ja haapa- ja muuta hirsiosaamista. Jostain luin että melkein kaikki suomessa käytettävä haapa tuodaan Virosta. Nopeakasvuinen kotimainen puu ja tässä ketjussa esitetyt hinnatkin ok. Onko se vaan koko logistisen ketjun ja kasvattajien puute isossa kuvassa syynä tuontiin. Virossa kuutiohinnat eivät ole niin pieniä kuin voisi ajatella.
(edit. hybridihaapa siis vain puoliksi kotimainen)
Kiitos Jätkälle vinkeistä. Täytyy soitella noille herroille. Kuvat jo on ja pystytys toki onnistuu itse.
Kommenttiin miksei osta valmissaunaa ja säästä. Siksi että tehdään metsän reunaan kumpareelle perinnesaunaa. Sisälle tuppilautaa ja lauteet paksua lankkua, lankkulattiat, ehkä turvekatto, ei maaleja seinään ym. Onhan haapa näihin hyvä materiaali. Raha ja aika tulee vasta toisena.
Itseäkin kiinnostaisi saada taimia Satakuntaan ja järkevään hintaan. Pienelle koealalle kerran tilasin taimisuojineen toiselta puolelta Suomea suolaiseen hintaan. Bussi toi sitten kaarelle vääntyneet jätesäkkeihin sullotut taimet. Täällä kirjoitin kun kesä 2018 kuivatti pystyyn suurimman osan. Halu olisi tehdä uusi kokeilu ja isommalle alalle.
Hiljakkoin taisi Metsälehdessä olla jotain että ”haavan taimien tarjonta metsänviljelykäyttöön on käytännössä loppunut”.
Niin ja toisena asiana pitäisi saada haapatukkia tai pelkkaa saunatarpeiksi ja veistäjä. Molempien etsintä ollut vaikeaa, varsinkin kun kotimaisuus on ehdoton vaatimus. Tekijät eläkkeellä tai liian kiireisiä.