Käyttäjän juri.laurila kirjoittamat vastaukset
-
Olen samaa mieltä, että arvonlisän kasvattaminen on hyvä asia. Ja sitä kehitetäänkin todella upeasti uusien innovaatioiden muodossa. Joista useat mahdollistuvat uusien biotuotetehtaiden myötä.
On mielestäni jo aika vanhanaikaista puhua metsien kasvattamisesta vain puuntuotannon tarpeisiin, sillä ekosysteemipalvelut ja luonnon monimuotoisuuden turvaaminen on jo vuosikymmeniä vanha, metsäalalle vakiintunut käytäntö. Ilman tätä jo vuosikymmeniä jatkunutta työtä meidän metsiemme kaikki monimuotoisuuden kannalta tärkeät rakennepiirteet eivät olisi parantuneet, eivätkä ne paranisi koko ajan. Metsätalouden kestävyys on mielestäni uhattuna korkeintaan sen vuoksi, ettei taloudelliselle ja sosiaaliselle kestävyydelle anneta niille kuuluvaa painoarvoa. Ekologinen kestävyys uhkaa kokonaiskestävyyttä alistamalla muita kestävyyden osia, kun kaikki kolme tulisi olla tasapainossa. Metsäala ottaa mielellään uusia monimuotoisuutta tukevia käytänteitä osaksi arkirutiineja, mutta silti koko ajan siirretään prosentteja ja hehtaareita suojeluun, eli pois kestävän käytön piiristä. Vaikka ne eivät parantaisi luonnon tilaa mitenkään.. Koska suojelualueita on niin paljon ja koska luonnonhoitotyö tuottaa tulosta, pitäisi ehdottomasti vähintään harkita yleiseurooppalaista suojelutapaa, jossa myös suojelualueita voidaan tietyin kriteerein käyttää puuntuotantoon. Ottaa niin sanotusti askel eteenpäin tässäkin asiassa. Ja kaikki ne suojellut metsät, joiden monimuotoisuus ei ole merkittävästi vastaavien talousmetsien monimuotoisuutta parempaa, ottaa talouskäyttöön. Maailma tarvitsee paljon lisää uusiutuvia raaka-aineita. Varovaisuusperiaatteella ajatellen ylisuojelu uhkaa koko planeetan kantokykyä, joka on käsittääkseni vaakalaudalla jo valmiiksi.
juri.laurila 12.10.2024, 21:00Olisiko mahdollista keskustella niistä vaihtoehdoista, vai onko se liian pelottavaa?
– Jos tuotamme maailman markkinoille vähemmän vessapaperia, väheneekö vessapaperin kulutus, vai korvautuuko se muualla tehdyllä paperilla?
– Jos tuotamme vähemmän kartonkia tuotteiden pakkaamiseen maailmalle, väheneekö pakkaaminen ja kulutus, vai pakataanko muoviin ja muualla tehtyyn kartonkiin?
– Jos lisäämme jo entisestään Euroopan suurinta suojelumäärää, mihin hakkuut siirtyvät?
– Jos haluamme lopettaa fossiilisten käytön, miten uusiutuvien tuotannon vähentäminen edistää tavoiteta?
Esimerkiksi tällaisiin kysymyksiin toivoisi keskustelua.
juri.laurila 24.9.2024, 13:16Husselta kysyisin lisää tietoja siitä, millä perusteilla Sveitsi ja Saksa on Suomea parempi?
juri.laurila 24.9.2024, 13:12Mielenkiintoisia, asiallisia ja vähän asiattomiakin vastauksia. Kiitos niistä. Erityisesti Annelille. On tärkeää, että tehdään globaalia vertailua.
Aloitukseen ja kommentointiin liittyen huomaan jälleen kerran sen kaavan toistuvan, jossa suomalaisen metsätalouden hyvyydestä tai tehokkuudesta aletaan esittämään monenlaisia väitteitä ilman sen kummempia perusteluita. No mielipiteet ovat mielipiteitä, mutta eivät itse asiaa edistä. Estävät kyllä asiallista keskustelua, jos näihin täkyihin tartutaan liian tiukasti. Mutta itse kysymykseen ei näemmä täälläkään hakkuiden vastustajat halua vastata. Se on semantiikkaa ja mielipidekeskustelua, kuinka hyvää tai huonoa suomalainen metsätalous on. Kun sitä verrataan muihin vaihtoehtoihin, päästään kiinni johonkin todelliseen, eteenpäin vievään. Fakta on se, että ellei pystytä nimeämään mitään parempia ratkaisuja, kaikki tietävät Suomen olevan maailman kärjessä tai kärjen tuntumassa joka tapauksessa. Ja silloin vastustus on mielestäni vastuutonta koko luomakuntaa kohtaan.P.S. Niille tiedoksi, jotka esittivät näkemyksiään metsäalan tehokkuudesta, ”tietojaan” metsänhoidosta ja esittivät ”korjausesityksiä”, suosittelen päivittämään tiedot tälle vuosituhannelle ja selvittämään, mistä tehokkuudesta puhutte. Nyt vanhoilla tiedoilla esitetään sekavia suosituksia, jotka ovat kaukana konkretiasta.