Käyttäjän Juke kirjoittamat vastaukset
-
Kun on sovittu että metsäyhtymässä metsävähennykseen oikeutetut A, B ja C saavat verohyödyn itsellensä niin onko se veroilmoituksessa olevan metsävähenenyksen mukainen verohyöty summa mikä heille maksetaan? Osakkaille D ja E ei makseta tässä vaiheessa kun heillä ei ole metsävähennystä.
Osakkaan A metsävähennys kalenterivuonna 30.000 e * 60%= 12.000 e
Osakkaan B metsävähennys kalenterivuonna 5.000 e * 60%= 3.000 e
Osakkaan C metsävähennys kalenterivuonna 5.000 e * 60%= 3.000 e.
Osakkaan A metsävähennyksen verohyöty 12.000 e * 30% = 3.600 e
Osakkaan B metsävähennyksen verohyöty 3.000 e * 30%=900 e
Osakkaan C metsävähennyksen verohyöty 3.000 e * 30%=900 e.
Osakkaalle A maksetaan 3.600 e
Osakkaalle B maksetaan 900 e
Osakkaalle C maksetaan 900 e.
Vasta tämän jälkeen kaikille osakkaille A, B, C, D ja E maksetaan osuuksien mukaisesti metsäyhtymän jäljelle jäävä voitto.
Juke 17.11.2022, 13:13Kiitokset kaikille kommentoijille. Tuon mukaisesti on itselläni tieto nyt tästä ja täytyy sitten toimia näin.
Tämä oleellinen tieto kun vastaavia metsäyhtymiä Suomessa on lukuisia määriä niin on tietoisuutta toimintaperiaatteesta.
Juke 16.11.2022, 21:34Oletin alunperin että olisi kyseessä yhteismetsä jolloin päättelin että kyseessä olisi 26,5 % verotus kunnes selvisi itselleni että on sittenkin metsäyhtymä eli verotusprosentti ei ollutkaan tuo.
Ymmärrän tuon verottajan sivun myös että metsävähennys lasketaan aina yhteiseen pottiin verottajan kannalta. Verottajahan haluaa muutenkin vain yhden veroilmoituksen (yksi y-tunnus) niin siihen on laskettu kaikkien osakkaiden metsävähennykset yhteen mitä kelläkin on.
Tarkoittaako teistä tuo verottajan sivu samalla että tilikauden tulos jaetaan sen jälkeen suoraan pelkästään osuuksien mukaan? Ymmärrättekö tuon verottajan sivun tuolla tavalla?
Jos joku on tietoinen tai on omaa kokemusta että jossakin metsäyhtymässä osakkaat ovat kuitenkin laskeneet/jakaneet metsävähennyksestä saadun arvon erikseen rahana ensin osakkaille. Siis ennen kun voitonjako osuudet on laskettu/jaettu sekä onko siitä ollut sitten kysymyksiä sitten verottajan suunnalta? Verottajalle oletettavasti tämä kysymys on esitetty aiemminkin.
Juke 16.11.2022, 19:07Tarkensin tuota terminologiaa tuossa kysymyksessä eli kyseessä on sittenkin yhteisesti omistettu metsätila eikä yhteismetsä. Katsoin tuolta Maanmittauslaitoksen tiedoista eikä kyseinen metsätila löydy heidän yhteismetsä listalta.
Metsätilalla on kuitenkin oma Y-tunnus ja sen mukaisesti tehdään yhteinen veroilmoitus. Tähän malliin on menty perintöjen, osuuksien oston ja sukupolven vaihdosten kautta.
Katsotaanko metsätilalla vain olevan tällöin metsävähennys eikä osakkailla vaikka jokaisen osakkaan metsävähennys lasketaan erikseen? Onko tilanne eri tällöin kuin yhteismetsä tapauksessa vai onko sillä merkitystä mikä tuo omistusmuoto on?