Käyttäjän juha.m.leppanen kirjoittamat vastaukset

Esillä 5 vastausta, 11 - 15 (kaikkiaan 15)
  • juha.m.leppanen juha.m.leppanen

    Monesti unohtuu, että maanmuokkauksella on muitakin tavoitteita, kuin vain se, että taimelle on hyvä istutuspaikka. Kun kivennäismaata muokataan, maan lämpötalous paranee, maa kuohkeutuu ja ravinteita vapautuu paremmin puiden (ja muiden kasvien) hyödynnettäväksi. Valitettavasti liian voimakkaalla muokkauksella toki aiheutetaan myös ravinnehuuhtoimaa, mutta jos pidetään kohtuus mielessä, niin enemmän tehdään hyötyä puuston kasvulle, kuin haittaa ympäristölle.

    Muualta tuodusta maasta ei kannata alkaa muokkaamattomalle aukolle istutupaikkoja rakentelemaan, niistä ei synny muuta kuin kuivaneita maanökkösiä, puhumattakaan valtavasta kustannuksesta mikä maan kuljettamisesta metsään seuraa.

    Maanmuokkausta ja sen vaikutusta metsien uudistamiseen on tutkittu aivan älyttömästi ja tutkimukset osoittavat kiistattomasti, että maanmuokkaus parantaa puiden kasvua oleellisesti, verrattuna siihen, että taimet istutettaisiin muokkaamattomaan maahan. On kuitenkin järkevää valita muokkausmenetelmä aina uudistettavan kohteen mukaan. Yhtä muokkausmenetelmää, joka on paras joka paikassa ei ole olemassa. Mätästävistä menetelmistä, laikku-, kääntö- ja naveromätästys ovat jokainen päteviä menetelmiä niille sopivissa kohteissa, aivan kuten äestys, tai vaikka ihan kevyt ”jyrsintä” niille sopivissa kohteissa.

    juha.m.leppanen juha.m.leppanen

    Juu, se on selvä, että jos lahjan antaja kuolee ennen kuin kolme vuotta on kulunut lahjoituksesta, niin määräyksistä ja maininnoista huolimatta lahja lasketaan mukaan perintöveroa määrättäessä.

    Perintö- ja lahjaverojen välinen ero riippuu luonnollisesti perinnön/ lahjan arvosta, eikä se yksioikeisesti ole yksi prosenttiyksikkö suuntaan tai toiseen.  Oleellista on, että lahjasta maksetaan aina lahjaveroa lahjan arvon mukaan, oli se määrätty ennakkoperinnöksi, tai ei.

    juha.m.leppanen juha.m.leppanen

    Näistä sukupolvenvaihdoksiin liittyvistä asioista kannattaa tosiaan jokaisen asiaa pohtivan ottaa hyvin matalalla kynnyksellä yhteyttä johonkin sukupolvenvaihdospalveluita tarjoavaan toimijaan. Tilanteisiin liittyy niin monia asioita, että niihin vastausten löytäminen itsenäisesti on suuren työn takana. Ehdottomasti kannattaa asiaan perehtyä myös itse, mutta mikäli sukupolvenvaihdosta alkaa suunnittelemaan heti alusta alkaen ammattilaisen johdolla, on helpompi välttää mahdolliset sudenkuopat verotuksen ja muun suhteen. Yksittäinen metsänomistaja hoitaa sukupolvenvaihdoksen yleensä vain kerran, asiaan perehtynyt ammattilainen taasen hoitaa sukupolvenvaihdoksia useita kymmeniä joka vuosi. Palveluita tarjoavat useat eri tahot ja varmasti jokaiselle löytyy se sopivin yhteistyökumppani asiaa hoitamaan.

    juha.m.leppanen juha.m.leppanen

    Vastauksena yleisemmin tähän keskusteluun liittyen.

    Keskustelussa on tullut useampaan kertaan esiin ennakkoperintö, perintö ja lahja ja näiden merkitys vaikuttaisi olevan hieman epäselvää. On olemassa vain perintö, joka syntyy siinä vaiheessa kun perittävä kuolee ja on olemassa lahja, joka syntyy siinä vaiheesa, kun lahja annetaan. Lahjakirjassa (tai testamentissa) lahjan antaja voi sitten antaa määräyksen siitä, että elinaikana annettu lahja luetaan lahjan saajalle ennakkoperinnöksi. Tämä tarkoittaa taasen sitä, että perintöveroa laskettaessa ennakkoperinnöksi luettava lahja luetaan mukaan perillisen perintöosaan. Lasketusta perintöverosta sitten vähennetään maksettu lahjavero.

    Ennakkoperintömääräyksen suurin merkitys on siinä, että tällä määräyksellä mahdollistetaan useamman perillisen tasapuolinen kohtelu sitten perinnönjaossa, kun muille perillisille jaetaan ennakkoperinnöksi määrätyn lahjan saanutta perillistä enemmän omaisuutta.

    Mikäli perillisiä on vain yksi, tai useammalle lapselle annetaan elinaikana tasaveroisia lahjoja, ei lahjan määräämisestä ennakkoperinnöksi ole oikeastaan mitään hyötyä, ennemminkin vain haittaa, sillä lahjaverossa huomioituva 5000 € lahjaveroton lahja tulee  ikäänkuin verotettua sitten perintöverossa pois.

    juha.m.leppanen juha.m.leppanen

    Vastauksena avauksen tekijälle.

    Mikäli loppulokseksi on kaiken todennäköisyyden mukaan tulossa se tilanne, että omistat tilan yksin hyvinkin pian isänne tekemän luovutuksen jälkeen, niin miksi ette toteuttaisi sukupolvenvaihdosta niin, että saat tilan kokonaan itsellesi jo suoraan isältänne? Käytännössähän on nimittäin ihan sama asia, että isänne myy tilan sinulle esimerkiksi 1/2 arvolla käyvästä arvosta. Sinä saat siis puolet tilan hinnasta lahjaa isältänne. Jotta sisaresi tulee tasapuolisesti kohdelluksi, niin isänne voi antaa tilasta maksamasi kauppasumman lahjaksi hänelle. Käytännössä voit maksaa kauppasumman sisarellesi ja se katsotaan maksamaksesi kauppasummaksi isällenne ja sisarellesi lahjaksi isältänne. Näin olette kumpikin saaneet yhtäsuuren lahjan ja maksatte yhtä paljon lahjaveroa. Lisäksi olet maksanut tilasta lopulta ihan saman verran kuin että olisit ostanut puolikkaan sisareltasi. Tällä järjestelyllä vältetään kaksi perättäistä luovutusta ja selvitään vain yksillä luovutuksen kustannuksilla (kaupanvahvistajan palkkio, lainhuudon kirjaamismaksu, kiinteistöasiapaperikustannukset, mahdolliset asiantuntijan kustannukset jne.).

    Vaihtoehtoja tottakai on pilvin pimein ja niitä kannattaa käydä läpi sukupolvenvaihdoksiin perehtyneen asiantuntijan kanssa, jotta löydätte nimenomaan teidän tapaukseenna kaikkein parhaiten sopivan vaihtoehdon.

Esillä 5 vastausta, 11 - 15 (kaikkiaan 15)