Käyttäjän Juha.K kirjoittamat vastaukset
-
Hyvät täälläkin on naapurisuhteet. Se vain että kun tuollainen juttu käy ja vaikkakin se on jo vanha niin luottamushan siinä menee niin puuta ostavaan yhtiöön kuin myös metsänhoitoyhdistykseenkin jonka tuo leimikko olisi pitänyt valtakirjakaupalla liputtaa. Ja tuo aika 2000-luvun alussa verronkin oli mielestäni sellaista että silloin osa yhtiöistä lahmasi puuta huonolla katkonnalla ja paljon oli välinpitämätöntä hälläväliä asennetta kun tukkimetsiä kerran vielä riitti. Eihän hintakaan ollut huonoimmillaan kun se 50€ motti. Homma on nyt mielestäni paljon siistiytynyt ja siihen on selkeästi tullut jo vastuutakin mukaan. Kilpailu on kuitenkin kiristynyt ja ei niitä kunnon tukkimetsiä tulevaisuudessa riitä loputtomasti kaikille halukkaille vaan niistä tulee pula ja hinnat nousee. Itselle ainakin puunmyynnissä yhtiöille on kaiken A ja O se luotto ja että katkonta tehdään hyvin. Puulle on kuitenkin niin paljon ostajia nyt ja tulevaisuudessa että yhdelle huonolle metsäyhtiölle voi aivan hyvin jättää puunsa myymättäkin.
Juha.K 12.6.2024, 18:09Kyllähän se leimikon ostajalla pitäisi olla vastuu siitä että hakkuu pysyy määriteltyjen rajojen sisällä. Ei se metsänomistajien tehtävä pitäisi olla kierrellä vartioimassa rajojaan. Varsinkin metsänhoitoyhdistyksissä on niin paljon tyhjänpäiväisiä sukankuluttajia että liputtaisivat sitten hakkuun rajat jos on vähänkään epäselvää niin näitä vahinkoja ei tulisi. Ja hakkuun jälkeenkin vielä kerran tarkastaisivat rajat. Ja näitä rajaloukkauksia on varmasti sattunut aiempina vuosikymmeninä, ja paljon. Nyt tänäpäivänä kun on kuitenkin jo tietokone ja satelliittiaika niin nuoremmat metsänomistajat pääsevät myös tietokoneelta näkemään tiluksensa ja suuremmat rajaloukkaukset paljastuu toivottavasti ajoissa. Iäkkäämmille ja varsinkin muualla metsästään asuville ihmisille näitä rajaloukkauksia jotka painuvat unholaan voi toki edelleen sattua.
Juha.K 12.6.2024, 10:16Oikeusturvavakuutus onneksi löytyy. Kannot on jo pitkälti lahonneet kun tapauksesta on kuitenkin kulunut noin kauan. Hakatulla alueella on jo talon korkuinen kuusentaimikko. Harmittaa vain vietävästi jos toisen metsää voidaan hakata ilman seurauksia ja tehdä tällätavoin iso taloudellinen vahinko metsänomistajalle.
Juha.K 12.6.2024, 09:26Nostetaanpas vanhaa aihetta uudelleen ylös. Nyt vuodenvaihteessa tehdyssä metsätilan sukupolvenvaihdoksessa on tullut ilmi että aikoinaan 2006 vuonna on eräs metsäyhtiö hakannut noin 0.4-0.5 hehtaaria vanhaa kuusikkoa minun metsätilan puolelta viereisen metsätilan päätehakkuun yhteydessä. Asia on jäänyt silloin isältäni huomaamatta ja vasta nyt sen itse huomasin kun uutena metsänomistajana pääsin tietokoneen kautta metsäkeskuksen maanomistaja- ja karttapalveluihin käsiksi. Kyseiselle raja-alueelle on merkitty kapea 0.3 hehtaarin taimikonraivaus vaikka koko alueella pitäisi olla päätehakkuukypsä vanha metsä. Kyseessä on mitä ilmeisimmin ollut metsänhoitoyhdistyksen kautta tapahtunut valtakirjalla tehty kauppa jossa metsänhoitoyhdistyksen porukka on jättänyt rajan liputtamatta tai on liputtanut sen, mutta virheellisesti. Rajalinja on vanha -50 luvulla tehty eikä rajapyykkejäkään löydetty maastosta mutta selkeästi siellä on menty minun puolelle. Vahingon määräksi arvioisin itse noin 100-150 kuutiota tukkia ja kuituja joku 20-50 kuutiota. Metsäfirma tarjosi korvaukseksi vahingosta naurettavat hehtaarin taimet mahdollisen toisen puukaupan yhteydessä. Nyt olisinkin kysynyt asiantuntijoilta että onko noin vanha 18 vuotta sitten tapahtunut asia enää riitauttamiskelpoinen ja kannattaako ylipäätään lähteä asiassa etenemään lakimiesten kautta? Minulle tehty vahinko on kuitenkin tämänpäivän puunhinnalla yli 10000 euroa. Se on ainakin jo selvää että metsänhoitoyhdistyksillä ei ole mitään vastuuta hommistaan. Kiitos ennakkoon vastauksista ja toivoisin asiasta keskustelua.