Käyttäjän Jovain kirjoittamat vastaukset

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 4,690)
  • Jovain Jovain

    Esität turhaa ramatisointia metsänhoidosta. Määrämittaan harsinta kiellettiin ja julkilausumalla siitä johtuva metsänhoidon taantuminen estettiin. Panostettiin metsien uudistamiseen ja säädettiin liiallista harsimista estävät rajoitukset, mutta ns. jatkuvaa kasvatusta ei siinä yhteydessä kielletty. Sellaiseksi tulkittiin, mutta toisaalta ei ole kielletty tälläkään hetkellä ja siitäkin huolimatta taantuvaan metsänhoitoon päädyttiin. Vapaassa kasvatuksessa rajoitukset poistettiin ja sillä on yhteys metsänhoidon taantumiseen.

    Jovain Jovain

    Ei voi yleistää, tästä ei ole pitkää matkaa taaksepäin. AJ:n insertti 1.3 Timo Pukkalan hakkuusta, kertoo aivan toista. Tekijöitä kyllä löytyy ja tulos on hyvää, mitattiimpa sitä millä hyvänsä täällä kiistanalaisella tekijällä. Se on totta, että teollisuus pyrkii järjestämään puuhuoltonsa haluamallaan tavalla ja suosii jaksottaista metsänhoitoa. Yhtiöiden omissa metsissäänkin vain kokeiluja jatkuvan kasvatuksen metsänhoidon puolesta.

    Jovain Jovain

    Aukeaksi vaan kaikki kasvavat metsät ja taimistot. Se on halpaa ja helppoa ja rahaa tulee tilille, mutta monikaan ei ajattele sitä, mitä tuottaisi, jos kasvatusta jatkettaisiin. Mieluummin ”hattaroilla” kuitataan tuottavat metsät. Se on valitettavaa, että Metsäkeskus on vielä samoilla linjoilla, ei uskoisi. Suosittelevat kasvatettavia metsiä uudistettavaksi. Omassa metsänhoidossa olen saanut parhaita tuloksia näistä ”rauhoitetuista avohakattavista” metsistä. Puhdistushakkauksilla ja ilman tarpeetonta metsään investointia ja ilman vuosikymmenien jatkuvaa tuoton odottelua.

    Jovain Jovain

    Myös jaksottaisessa metsänhoidossa tavoitellaan optimipuustopääomia, niin se on jk metsänhoidossakin. Jos mennään optimiarvojen alapuolelle, vaikea sieltä on saada vertailevia tuloksia. 100 mottia antaa puolta vähemmän kuin 200 mottia ja 200 mottia on vielä optimin sisäpuolella. Pitäisi pitäytyä metsän kasvatuksessa  optimiarvoissa ja niin väittäisin, hoitotavasta riippumatta. Hoitotavoissa on eroa, mutta se tuskin puustopääomiin perustuvaa hoitovastetta miksikään muuttaa. Mitä tulee metsien taimettumiseen ja uusiutumiseen, sitä tapahtuu myös jaksottaisessa metsänhoidossa, että se siitä… ja valopuille omaa ohjelmointia.

    Jovain Jovain

    Kyllä jatkuvassa kasvatuksessa päästään vastaaviin tukkisaantoihin ja vertailu tekee mielenkiintoiseksi sen. Eihän korko vielä puuta kasvata ja jatkuva kasvatus tuottaa sijoitustuottona, siinä kuin jaksottainen kasvatus. On vähän uskaliasta tehdä vertailuja näiden välillä, mutta myös jatkuva kasvatus tuottaa tuloerona ja jopa korkoa korolle. Vertailua voidaan tehdä jaksottaisen alkukehityksen (myyntien) ja jatkuvan kasvatuksen myyntien välillä.

    Jovain Jovain

    Huoli,”jk:n myötä metsien hiilinielut suorastaan romahtaa”. On yhtä kuin metsien kasvu, tämän suuntaisia uutisia metsien inventoinnin tuloksista olemma saaneet lukea. Eikö olisi aika päättäjien puuttua ja eihän tässä ole mitään mieltä, kun metsänhoitoa moukaroidaan oikein kunnolla. Sitä se tietää metsänhoidon vapauttaminen ja metsien parturointi ei koske pelkästään jk metsänhoitoa. Metsiä parturoidaan hoitomuodosta riippumatta ja puustopääluokkien uudelleen arviointi olisi paikallaan. Auttaa myös peitteiseen metsäään.

    Jovain Jovain

    Vajaatuottoisten metsien hakkuilla on vaikutuksensa hiilinieluihin ja niitä vajaatuottoisia metsiä hakataan hoitomuodosta riippumatta. Eihän rajana ole kuin paljasmaa?

    Jovain Jovain

    Ei tarkasteluaika tilannetta muuta, jaksottaisessa kasvatuksessa on alemman tuoton aika. Jos Perkon kuusikko olisi ”etelälässä rehevällä maalla”, myös kasvu olisi sen mukaista ja ”metsässä on yli sata M3 reippaassa kasvussa edelleen”.  Se niistä tuplista. Ja eihän jk:n lähtötilannetta voi verrata paljaaseen maahan, sillä jatkuvassa kasvatuksessa puuston ikä on aina tarkastelujakson sisällä.

    Jovain Jovain

    Eikö jotain pitäisi tehdä, jos hyvät uudistamistulokset puuttuvat ja sitä uudistamista tehdään metsien tuoton ja kasvun kustannuksella. Eikö tutkimuksen ja käytännön hyvät  tulokset kelpaa, ovat olleet esillä täällä ja muistuttavat jatkuvan kasvatuksen hyvästä tuloksesta.

    Jovain Jovain

    Niin se on täällä kerrottu ja sellaiseksi osoitettu, mutta se ei pidä paikkaansa. On tutkimuksen ja käytännön tuloksia, jotka osoittavat päinvastaista. Ei ole syytä uskoa, että myöskään peitteisessä metsänhoidossa puustopääomat valehtelevat.

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 4,690)