Käyttäjän Jovain kirjoittamat vastaukset
-
Mm. Sehän pystykaupan korruptio olisi ratkaistu, jos teollisuuden metsäosastot toimisivat samalla tavalla, kuin Mhy:n korjuupalvelu toimii. Mhy:set kilpailuttavat puun ja korjuun erikseen, laskuttavat metsänomistajaa, (niin kuin kerrot) ja tekevät pitkäkestoiset sopimukset teollisuuden ja urakoitsijoiden kanssa. Näinhän ne toimivat teollisuuden metsäosastotkin periaatteessa, mutta kun ne eivät toimi. Kytkevät puukaupan ja korjuutyön kytkykaupaksi, jolla sulkevat puuhuollon vapaan kilpailun, varmistavat toimintansa puukaupassa monopoliasemassa, perivät kulujaan pimeästi, rajoittavat puun hinnan vapaata kehittymistä jne.
Kirjoitat, kyllähän Mhy:n korjuupalvelua koskee samat määräykset puun toimituksesta kuin yhtiöitäkin. Jos nämä ehdot hinnan, mittauksen, laadun, puiden vastaanoton jne. osalta ovat yhteneväiset metsäosastojen vastaavan toiminnan kanssa, on näiltä osin vapaa kilpailu ja metsänomistajien puuhuollon järjestäminen mahdollista. Näinhän se tällä hetkellä toimiikin.
Ei epäilystäkään, puukaupan ja korjuuhuollon harmonisointi edellyttää tämän suuntaista kehittämistä.
Jovain 23.1.2016, 08:47Onhan se kiintoisa aihe tämä pystykauppa ja siihen sisältyvä perinteinen vastakkainasettelu. Selitellään mitä selitellään, saavutettuja etuuksia puolustellaan, mutta ei se vanhan puolustaminen vielä tarkoita uutta järjestelmää tai saavutettuja etuuksia siihen.
Pystykaupan monopoli ja korruptio tai miksikä sitä nyt voidaankin kutsua, on eräänlainen ”jäävuoren huippu”, joka pitää sisällään vastakkainasettelulla saavutettuja etuuksia.
Se, että noudatettaisiin normaalia puukauppatapaa ja puun korjuuta, sisältyy tähän pystykaupan järjestelmään etuuksia, joita mitataan ns. ”laillisina etuuksina”, mutta myös varastetaan metsänomistajilta korjuun yhteydessä.
Pystykaupan järjestelmää on puolusteltu jopa kauppatavan helppoudella. Puuta myydään kertahinnoittelulla ja luotetaan siihen, että hinnassa on huomioitu myös kaupan arvo-osat. Usein käytäntö kuitenkin on toinen. Näin tapahtuu myös valvotuissa olosuhteissa. Kaupankäynti metsänomistajan puilla alkaa vasta sen jälkeen, kun nimet on saatu papereihin. Käytännössä jo puukaupan alusta alkaen ja viimeistään katkonnan yhteydessä. Eikä metsänomistaja voi aina olla varma, saako hän edes sitä, mistä kaupat on tehnyt.
Niin kuin edellä on todettu (jätkä pätkät), Metsänhoitoyhdistysten on syytä olla avainasemassa metsänomistajien puukaupoissa ja korjuupalvelussa.
Jovain 21.1.2016, 20:57Ei tämä ole aikataulutuskysymys, eikä myöskään laatu tai mittauskysymys. Ostaja aikatauluttaa puutoimitukset tehtailleen ja määrittää laadun, niin kuin on tehnyt tähänkin asti. Ostaja toimii niin, riippumatta siitä, mitkä tahot puuta toimittavat. Ei metsänomistajat yhtenä puuntoimittajaorganisaationa tee poikkeusta tässä suhteessa. Puuhuollon logistiikka säilyy entisellään, korjuuyrittäjät myös säilyvät entisellään, menettelytavat vain muuttuvat.
Jovain 21.1.2016, 18:46Metsuri motokuski, ei se ole periaatteessa eikä käytännössä sama kuin….
Kiinnität huomiota ihan oikeisiin asioihin. Näin se pitääkin olla kuin esität. Palvelusta laskutetaan palvelun saajaa. Näin sen pitäisi olla myös teollisuuden pystykaupassa. Myös siellä pitäisi laskuttaa palvelun saajaa, eli metsänomistajaa.
Pystykaupassa noudatetaan tilitysmallia, jossa mallissa korjuun kustannukset peritään puun hinnasta. Siinä mallissa ei laskuteta ja jos laskutettaisiin, voidaan perustellusti kysyä, ketä laskutettaisiin? En tunne yksityiskohtia, mutta lähden siitä, että lasku kuuluu metsänomistajalle. Tällaisessa kytkykaupassa palvelun saaja menettää helposti palvelun saajalle kuuluvat oikeutensa.
Eivät ne tällaiset hämärähommat kytkykaupat ja pimeät tilitykset nykyaikana sovi maksuksi palveluista, eivätkä varsinkaan puukaupassa, jossa metsänomistaja ei tiedä maksamiensa palvelujen perusteita.
Kyllä siinä tässä asiassa paljastuu mm. tämän tyyppisiä asioita, josta syystä Lauri Vaara esittää pystykauppajärjestelmän purettavaksi korruptoituneena ja esittää siirtymistä avoimeen malliin. Yhden puukauppatavan ja korjuupalvelun malliin, jossa puuhuollon toimijat välittävät puuta teollisuudelle, yhdenvertaisina toimijoina ja yhdenvertaisilla toimitusehdoilla.Jovain 21.1.2016, 07:47Muutoksen myötä Mhy:n toiminta edellytykset ja neuvotteluasema ovat vahvistuneet ja sen myötä sopeutuminen uuteen tilanteeseen on alkanut. Ei epäilystäkään tulevasta kehityksestä, Mhy:n korjuupalvelu tulee lisääntymään.
Myönteisestä kehityksestä ja siihen kohdistuvasta vastustamisesta huolimatta, tässä yhteydessä olisi syytä toteuttaa puukaupan ja korjuutyön harmonisointi.
Olisi saatava aikaiseksi yksi yhdenvertainen järjestelmä, puiden vastaanotto ja mittaus kaikille osapuolille. Yksi yhdenvertainen puukauppatapa ja yksi yhdenvertainen korjuupalvelu kaikille. Järjestelmä, jossa Mhy:set ja muut vapaat puuta välittävät organisaatiot toimivat yhdenvertaisina toimijoina metsäosastojen kanssa.Jovain 19.1.2016, 10:22Jesse, jospa vielä nähtäisiin ihan oikeita metsäkoneita metsänomistajien metsissä, kun niitä tähän asti on nähty vain kollektiivitalouksien metsissä. Tällaista se on puukaupan ja korjuutyön sosialisointi, niin kuin Lauri Vaara opastaa.
Jovain 19.1.2016, 08:21Näinköhän Lauri Vaaran sitkeästi ajama agenda pystykaupan korruption poistamisesta alkaa tuottamaan tulosta.
On ymmärrettävää, että tällaiset isot yhteiskuntaan syvästi koskettavat asiat pitävät sisällään poliittisen vastakkainasettelun. Se näkyy täällä keskusteluissa. Se näkyy kaikkialla ja se on niin iso asia, että sillä on vuosikymmeniä rajoitettu metsänomistajien ja Metsähoitoyhdistysten vapaata yritystoimintaa lainsäädännössä.
Nyt vuoden alusta Lauri Vaaran agenda on toteutumassa. Uudessa Mhy laissa vapaata yritystoimintaa koskevat rajoitukset on poistettu.
Jovain 18.1.2016, 17:30Kannattaa muistaa, että metsänomistajien puukaupoista n. 90 % on teollisuuden pystykauppoja ja loput 10 % metsänomistajien hankintakauppoja. Mhy ei tee puukauppaa, vaan se avustaa metsänomistajia edellä mainituissa puukauppatavoissa.
Puukaupan agenda täällä keskusteluissa on ollut pystykauppa ja sen kauppatavan purkaminen, eli teollisuuden harjoittaman puukaupan ja korjuutyön kytkykaupan purkaminen.
On kysytty sitä, voidaanko Metsänhoitoyhdistys ja muut vapaat toimijat hyväksyä yhdenvertaisina ja yhdenvertaisilla ehdoilla teollisuuden ohella puun toimittajina.
Näin muodoin saataisiin avattua LV peräänkuuluttama korruptio pystykaupasta.Jovain 17.1.2016, 21:52Metsähoitoyhdistysten toiminta on vielä menneessä. Ottaa ilmeisesti aikansa ennen kuin rohjetaan aloittaa uutta uudessa toimintaympäristössä. Poikkeuksiakin on, mutta varsinaista uudistumista ei vielä ole hallinnon tai edunvalvonnan tai organisaation uudistaminen tai liittyminen kattojärjestöön. Nekin ovat välttämättömiä, mutta niillä ei voi vielä perustella varsinaisen uudistumisen toiminnallisia tavoitteita. Olisi odottanut uudistumista ennen muuta puukaupan ja korjuun alueella. Näyttää siltä, että pitäydytään vanhassa, eli valtakirjakaupan tuomissa eduissa ja korjuupalvelun osalta hankintakaupoissa, jotka eivät tuo uudistumisella tarkoitettuja etuja.
Jovain 16.1.2016, 21:27Aivan oikein Timppa, lähden siitä, että ensin on ratkaistava tämä pystykaupan ongelma. En näe estettä sille, jos puun toimittajat lisääntyvät ja huoltovarmuus lisääntyy sitä kautta. Puukuljetukset ovat aikataulutettavissa senkin jälkeen.