Käyttäjän Jovain kirjoittamat vastaukset
-
Puun takaa! Mhy:n valtakirja tai korjuupalvelun kautta tehdyt kaupat ovat hankintakauppoja. Ne eivät ole toimituskauppoja. Tällä hetkellä hankintakaupan vaihtoehto on pystykauppa.
Puun takaa! Huolesi on aiheellinen. Kerron, että olen ihan tavallinen puuntuottaja, niin kuin itsekin olet. Toimin aivan omana itsenäni, enkä ole näillä palstoilla yhteistoiminnassa kenenkään kanssa.
Olisihan se todella merkittävä edistysaskel, jos Mhy:set voisivat toimittaa puuta toimitusmyyntinä. Se pakottaisi myös metsäosastot toimimaan samoin. Siirryttäisiin laskutusmalliin.
Muutos on lähinnä hallinnollinen, eikä sillä ole vaikutusta nykyiseen puuhuollon järjestämistapaan. Vahvistaa sitä ja selkeyttää sitä.Metsänomistajien puut tulisivat mukaan. Jää metsänomistajien harkintaan, korjuuttavatko puunsa metsäosastolla, tai muulla vapaalla toimijalla, tai omana Mhy:sten korjuupalveluna.
Myös metsänomistajien omatoimisesti hakattavat puut tulisivat toimitusmyyntiin. Asia on kyllä järjestettävissä.Tiettävästi Ruotsissa mittaus on yhtiöitetty puolueettoman toimijan hoidettavaksi. Ruotsissa mittaus ei ole minkään monopolin, sen paremmin yhtiön, kuin metsänomistajienkaan hallinnoitavissa.
Reijo Lahtonen toimii ylipappina metsäkoneet.fi keskustelupalstalla. Yksi metsänomistajien kusettaja lisää, niin kauan kun metsäomistajat hyväksytään mukaan puunvälitys toimintaan.
Edelleenkään hankinta-/pystykaupan välisestä kustannusrakenteesta ei olla perillä. Metsäyhtiöt eivät ole niin tyhmiä, että korjaisivat puuta ilmaiseksi. Pystykaupoissa kustannukset peritään ennakkoon puun hinnasta ja hankintakaupoissa metsänomistajat maksavat kustannukset omasta pussistaan.
Myös kilpailu ymmärretään väärin. Pystykaupan korruptiossa kysymys ei ole puun tai työn kilpailuttamisesta, vaan puuhuollon kilpailuttamisesta. Tavoitteesta puuntoimittajien välisestä kilpailusta.Pystykaupan korruptio ei myöskään tarkoita henkilöiden välistä lahjontaa. Laitan tuohon muutamia LV määritelmiä aiemmilta keskustelupalstoilta: Määrätehokkuuden tavoite edellytti maksajan eristämistä korjuusta. Maksaja eristettiin puun pystykaupoilla. Siitä alkoi pystykaupan korruptio, metsäyhtiön puunkorjuu isännättömällä rahalla.
Pystykaupan korruptio on puun ja korjuutyön sitomista kytkykaupaksi ja metsäyhtiön kalliin korjuutyön myymistä pimeästi ja pimeällä hinnalla.
Terveessä markkinataloudessa on vain yksi puukauppatapa, puutavaroiden toimituskauppa käyttöpaikalle.Oeskoon Kuopijjoon vielä lähtijöitä, juna jo män!
Ei maksa vaivaa Timppa ja MaalaiSeppo, ilmoitatte kuitenkin tietoisuutenne nykyisestä kehityksestä.
Konemiehet siinä kuin metsänomistajat puolustavat nykyistä korruptoitunutta puuhuollon järjestelmää. Eivät kuitenkaan huomaa maksumiehen rooliaan. Niinhän se on, että sitä kiusattuna alkaa puolustamaan kiusaajaansa.
Kieltämättä kustannusrakenne on vaikea. Se asettaa menestymispaineita konemiehille, niin myös metsänomistajille.
Monopoliasemassa teollisuus on voinut hallita puuhuoltoa, pitää voitot itsellään ja on voinut toteuttaa sen ilman kilpailua.
Mielestäni kilpailuasetelman muutos ei aiheuta muutoksia toimivaan logistiikkaan, vaan keskitetyt puutoimitukset vahvistavat sitä ja saa aikaan aidon kilpailun.
Osto, aikataulutus ja koordinointi olisivat omiaan metsäosastojen tehtävinä?Se ei ole yllätys, että korruptoituneen pystykaupan ongelmat sivuutetaan. Huolestuttavaa on, että Mhy:ten osuudeksi puuhuollon järjestämisessä uskotaan vain tuottamattomat työt. Näinköhän tuulenkaadot, ensiharvennukset, energiapuut jne, jotka nykyisessä pystykaupan logistiikassa tuotetaan nollakatteella, kompensoidaan kemeralla ja kauppatapojen välisillä tulonsiirroilla, jalostuisivat jollain tavalla uuteen arvoonsa Mhy:ten tuottamina.
Eivät jalostu, eivätkä tuota. Metsänomistajat tekevät niitä hankinnalla, tekevät myös muita hankintoja ja saavat työstä korvaukseksi jotakin, joka ei kata korjuun kustannuksia, mutta hyödyttävät metsäyhtiöitä huomattavilla tulonsiirroilla. Se siitä korruptiosta.
Kannattamaton työ ohjaa metsänomistajia tekemään pystykauppoja, valitsemaan vaihtoehdoista sen ”paremman”, joka käytännössä kuitenkin sulkee metsänomistajat puuhuollon ulkopuolelle. Metsänomistajilla ei ole mitään asiaa kilpailemaan ja toimittamaan puuta samoilla pystykaupan ehdoilla. Eikä se ole mahdollistakaan, ennen kuin kilpailu puuta toimittavien tahojen välillä on avattu. Se edellyttää pystykaupan purkamista ja siirtymistä toimituskauppaan.Onhan tämä aika erikoista keskustelua. Meitä, jotka esitämme muutosta leimataan jämähtäneiksi, vanhan aikaisiksi, traktorikautisiksi ym. herjaa. Mutta ei huomata sitä, että arvostelijat itse ovat paikalleen jämähtäneitä. Puolustetaan jo vuosikymmenien ajan korruptoitunutta järjestelmää. Ei puhettakaan että metsänomistajat hyväksyttäisiin mukaan. Voi olla AY taustaa, ideologiasta ainakin ja saavutetuista etuuksista taistellaan.
Uusi Mhy-laki mahdollistaa kyllä osuuskunta tai osakeyhtiö mallin, kilpailun esteet on näiltä osin poistettu, mutta ymmärtääkseni Mhy:set eivät vielä ole lähteneet puun välitystoimintaan, vaan toimittavat puuta edelleen hankintakaupoilla. Toisaalta ei sitä yhteistä puunvälitys (tehdas/portti) toimintamalliakaan ole vielä olemassa. Olisi neuvottelujen ja yhteensovittamisen paikka.