Käyttäjän Jovain kirjoittamat vastaukset
-
Mehtäukko kupla hyvinkin. Metsänomistajien korjuu on tuon 500 milj. edullisempaa. Noin 10 euroa kuutiota kohden ja kokonaiskustannuksena sen miljardi euroa vuotta kohden, josta metsänomistajat pääsevät tienaamaan, jos pääsevät?
Ei ole väitetty, että teollisuuden korjuun klusteri olisi rahasampo urakoitsijoille. Ei se sitä ole, mutta teollisuudelle se voi olla. Kallis se on joka tapauksessa ja tulee sen hinnasta, kilpailtu ala. Urakoitsijoita kilpailutetaan keskenään. On kallis verrattuna puun hintaan ja metsätalouden tuottoihin, jotka ovat laskevia. Kalliit koneet ja huippuunsa kehitetty klusteri maksaa.
Ei ole epäilystäkään, metsänomistajat pystyvät kyllä vastaamaan tähän hintaan ja kilpailuun. Asia tulisikin ratkaista, vastakkainasettelulla se ei ratkea. Tarvitaan alan monipuolista kehittämistä ja suurin virhe mitä voitaisiin tehdä, on metsänomistajien sulkeminen kilpailun ulkopuolelle jatkossakin.
Jovain 8.10.2017, 09:55Eihän ne traktorimiesten mahdollisuudet ole hyvät näillä kyllästyneillä markkinoilla. Onhan näitä traktoreitakin paljon tarjolla kyllästyneille markkinoille. Tarjonta ja kysyntä ei ole kohdanneet. Kysymys on myös elinkeinoista. Maa- ja metsätalouden eriyttäminen, samoin kuin metsänomistajien eriyttäminen elinkeinotoiminnastaan, ovat luoneet kokonaisuuden, joka on ajautunut vaikeuksiin ja kustannuskriisiin.
Vastuuhan on elinkeinotoiminnalla ja maaseutuelinkeinojen saamattomuudessa puolustaa itseään. Maatalouden tuotot on syöty jo moneen kertaan ja metsätaloudessa piikki on auki kaiken aikaa. Puheet esim. kausivaihtelusta ja sen vaikutuksesta kustannuksiin, ei ole uskottavaa. Jos puhuttaisiin esim. yhteistoiminnasta, saavutettu tulos tuntuisi jo paljon paremmalta. Peremminkin kysymys on siitä, että jotain pitää esittää, että tilanne säilyy uskottavana.
Näin mehtäukko.
Jovain 7.10.2017, 13:34Näiden kesätöidenkin kustannukset maksaa metsänomistaja.
Timppa olet oikeassa. Hankinnan ja pystyn suhteelliset osuudet ovat muuttuneet. Hankinnan osuus on enää reilut 10 %. Mm. siitä syystä tarvitaan muutos. Se, että mentäisiin samalle sopimukselle ja saataisiin perinteinen hankinta myös mukaan, ei tarkoita sitä, että sinun Timppa, tai kenenkään muunkaan perinteisen pystymyyjän puukauppa, tai korjuu muuttuisi millään tavalla. Kyllä meidän pitää tuntea solidaarisuutta niitä toisia metsänomistajia kohtaan ja sallia heille samanlaiset sopimus- ja toimitusehdot, kuin mitä meillä itsellämme on. Eli, että saavat korjuun hoitaa itse, tai edustamiensa tahojen kautta, niin halutessaan.
Jovain 7.10.2017, 08:56En ole omassa toiminnassani pitäytynyt traktorikaluston käyttöön, eikä tutkimuskaan sitä edellytä. Yleensä tutkimustietoa ja sen parhaita osia käytetään ja sovelletaan käytäntöön. Niin tässäkin. Metsäkoneet on nimen omaan kehitetty vaativaan puutavaran valmistamista ja kuljettamista varten, mutta mikään ei kuitenkaan estä traktorikaluston tai maatalouskaluston kehittämistä samaa tarkoitusta varten.
Uskoisin tehdyn tutkimuksen hyvää antia olevan metsänomistajien ulos sulkeminen korjuutoiminnasta. Eli käytännön toimenpiteenä esitetty kauppatavan muutos, pystykaupan lakkauttaminen, jolla metsäomistajat saadaan takaisin korjuutoiminnan piiriin.
On hurskastelua osoittaa, että metsänomistajista ei siihen ole, ei kuulu heille tmv. Metsänomistajien mahdollisuudet ovat paljon paremmat ja ei pidä väheksyä sitäkään, että kysymys on heidän metsistään, heidän puistaan ja heidän rahoistaan, jotka pidätetään.
Kysymys on vain luvasta, joka toistaiseksi pidätetään. Ihmettelen, että on vara pitää keskeinen elinkeinoryhmä metsänomistajat ulkopuoleisina elinkeinotoiminnastaan. Kysymys on valtavista tulon siirroista yhteiskunnassa ja toisekseen. Ay-liike ja poliittinen vasemmisto ovat estämässä omalla toiminnallaan metsätalouden parhaiden osien kehittämisen.
Jovain 6.10.2017, 22:35Ei siinä ole epäilystäkään, jos vaihtoehdot ovat isäntä itse tai se toinen osapuoli. Omaan korjuuseen menee ja onhan metsänomistajilla käytettävissä omat sidosryhmänsä tai voivat ottaa palvelun yrittäjältä tai käyttää metsäosaston palvelua, niin kuin käyttävät tälläkin hetkellä. Oleellista on, että puuntoimittajat ovat samojen toimitusehtojen ja logistiikan ohjauksen alaisuudessa. Metsäosasto ostaa, aikatauluttaa ja tehdaskuljetus olisi jäämässä (pääsääntöisesti) metsäosaston alaisuuteen ja on osa logistiikkaa.
Tämän kirjoittaja ei ole luomassa mitään omaa mallia, vaan kyllä tässä tavoitellaan aloittajan suuntaviivojen mukaisesti.
Mehtäukko on aika ranttu taksotuksen ja aikataulujen suhteen ja onhan siihen aihettakin, mutta mehtäukko itsekin metsänomistajana, en minä ainakaan epäile mahdollisuuksiasi, nehän ovat loistavat. Kumpahan nyt pitää vähän… ja tulevathan sieltä ne miljoonat uuden tarkastelun kohteeksi?
Jovain 6.10.2017, 10:26Valinnan mahdollisuuksia pitää olla, mutta ne eivät tule pystykaupan kautta. Sillä pystykaupalla torpataan metsänomistajien valinnan mahdollisuus. Valinnan mahdollisuudet avautuvat vasta puukauppaan kohdistuvien muutoksien kautta. Sitä kautta metsänomistajien on mahdollista päästä mukaan.
Se on totta, että kysymys on poliittinen ja vastakkainasettelu on rajua metsä puolella. Ei tarvitse kovin paljoa kärjistää, kun on todettavissa, että taistellaan sos. etuuksista, ettei peräti sosialistiseen näkemykseen perustuen ja että osapuolet eivät tahdo sopia samaan metsään. Taistellaan siitä, kenellä on oikeus korjata isännän puut. Isäntä itse, vai se toinen osapuoli.
Tuohon kuusessa ollaan kysymykseen en osaa vastata, olen osallistunut vain keskusteluun. Eiköhän keskustelun aloittaja ole toiminutkin sen puolesta. Uskoisin mahdollisuudet olevan työryhmissä ja poliittisissa päätäntä elimissä.
Jovain 5.10.2017, 22:35Lauri Vaaran malli on ollut pystykaupan lakkauttaminen ja siirtyminen toimituskauppaan.
Jovain 5.10.2017, 19:42Mitenkähän nuo ”Ranen” mallissa metsänomistajat on suljettu pystykaupan ulkopuolelle, kun eivät siellä ole olleetkaan. Turhaa viisastelua.
Jovain 4.10.2017, 23:35Missähän päin se Timpan esittämä toimitustapa oikein on, että sitä jopa luultavasti harjoitetaan jossain päin Suomessa. Ei sitä toimitustapaa ole olemassa, metsänomistajat on puuntoimittajina suljettu pystykaupan ulkopuolelle. Ei voi olla myöskään tietoa kustannuksista, koska metsänomistajia ei ole kilpailutettu pystykaupassa. Eli metsänomistajat eivät ole päässeet haastamaan korjuussa ja osoittamaan todellisia kustannuksiaan.
Aloittajan Lauri Vaaran tutkimustulokset osoittavat päinvastaista, mitä Timppa yrittää täällä väittää.
Jovain 3.10.2017, 21:55A. Jalkanen, ei se oikein toimi, jos metsänomistajille tarvitaan omat sopimuksensa. Ei voi myöskään olla toimintavarmuudesta kiinni, sillä metsäosastojen logistiikkaohjauksen kautta menevät myös metsänomistajien puut, jos kauppatavan muutos toteutuu, tai asia hoidetaan muulla tavalla. Onhan hankintakauppa jo toimituskauppaa ja esimerkin mukaista.
Onhan tuo aika kohtuutonta, että metsänomistajat on jätetty, tai ollaan jättämässä vain ensiharvennuksille ja nekin vain siltä osin, jotka teollisuudelle eivät kelpaa. Ei pidä ihmetellä hankintapuun vähäistä tarjontaa, ei sitäkään, että hankintapuun vähäinen osuus on kiintiöitetty. Eli rajoitetaan näiltäkin osin.
Aivan hyvin voitaisiin mennä avoimeen puukauppaan ja puun tarjontaan.