Käyttäjän Jovain kirjoittamat vastaukset
-
Aika huonolle vaikuttaa Timpan kuvailema jk metsä. Sitä ei ole myöskään mehtäukon ”tarjoukset” jk metsäksi. Pitäkää vaan ominanne, ei vaan mene jakeluun jaksottaisen tyypeillä, minkälainen on hoidettu ja tuottava jk metsä. Sitä eivät ole nekään metsät, joita lain suositusten innoittamana hakataan liian harvaksi, vajaatuottoisiksi.
Voihan tuo nauruskelu olla hyytyvää sorttia, mutta saa myös kannatusta. Visa tuottaa puuta huomattavan suurilla puustopääomilla. Mutta eihän yleensä vajaatuottoinen metsä voi tuottaa. Myös avohakkuulla on tuottamaton aika. Siitäkin huolimatta tuottavia lukuja tarjoillaan paljon ja metsien kasvu ja hiilinielut ovat kääntyneet laskuun?
Ei tarvitse EU:ta huutaa apuun, jk metsiä on ihan omasta takaa. Tarvitseeko aina noudattaa kieltoja tai huonoja suosituksia. Vielä kymmenluvulla jk metsiä piti laittaa omalla luvalla ja hyvä niin. Tällä hetkellä on hyvässä kasvussa olevaa tukkimetsää. Jaksottainen olisi taimikkoa ja hoito jatkuisi, niin myös tuoton odottelu.
Onhan ne seuraukset todettavissa. Korjuuurakoitsijat ja ”muutamat” aktiivit puuntuottajat antavat täyden tukensa klusterin hallintaan. Ei vaihtoehtoista puunkasvatusta, ei vaihtoehtoista puukauppaa. Ei auta ympäristön paineet, ei EU:n tavoitteet jatkuvan kasvatuksen lisäämiseksi talousmetsissä. Kytketään mieluummin suojeluohjelmien yhteydessä toteutettavaksi? Jollain tavalla metsänhoidon kokonaisuuden hallinnasta on muodostunut tiukkaa vastakkainasettelua. Voidaan kysyä, mistä syystä jatkuva kasvatus on hyväksytty osaksi metsälakia? Mistä syystä hoitomuodon kehittäminen torjutaan, vaikka sille on osoitettu selvät kehittämisen tavoitteet?
Metsien kasvun ja hiilinielun romahtaminen on viime aikaista tietoa. Hyvin ovat ”jk-puut” kelvanneet ja kauppa on käynyt. Eivät ole jk hakkuista tullutta puuta.
”Ottaa jatkuva kasvatus käyttöön vähintään kahdessakymmenessä prosentissa talousmetsistä..”. Näin on kerrottu, ei suojeltujen alueiden ympärille?
On paljon metsänomistajia, jotka tekevät vain hankintakauppaa. Tuskin kannattaa maksaa pystyvarastoista, kun saman rahan ja enemmän saa tienvarresta. On saman tyyppinen asia kuin hoitotavasta. 100 – vuoden kierrolla samassa ajassa ylletään jaksottaisen tuottoihin ja selvästi ylikin.
Ilmeisesti ei ole päästy kuin hyvään alkuun, se on tuo ajatuksen juoksu sen verran hidasta, kun on metsän kasvukin. Uuttera hakkaaja ja metsän raivaaja saa valmista 50-vuodessa. Se vaatii kuitenkin jatkuvaa raivaamista ja huolen pitoa. Peitteisessä samaan päästään 100-vuodessa, se on pitkä aika, mutta kuitenkin, oikealla hoidolla tuotto on jatkuvaa.
On niitä vielä täyden tuoton jk metsiä ja tuotantoa voidaan jatkaa. Mikä estää nollaamasta, mutta paljon ottaa aikaa, vaivaa ja rahaa, ennen kuin ollaan samassa tuoton vaiheessa.
Tuskin kannattaa puolittaa metsien kasvatusta. Jatkaa mieluummin täydellä tuotolla ja puustopääomalla. Tuottaa sen kuin jaksottainen ja kokonaistuottona selvästi yli.