Käyttäjän Jovain kirjoittamat vastaukset
-
Myyntituote se on puukin. Vaihtoehto klusterin ohjaukselle puukaupassa ja metsänhoidossa on, toimia omana toimialana. Siinä voittaa aina, säästöä tulee suoramyynnistä ja niin myös metsänhoidosta. Voi paremmin toteuttaa vaihtoehtoisia metsänhoitotapoja.
Ei ole mehtäukolla ja kaltaisilla mitään mahdollisuuksia. Mitä puukauppaa sellainen on, jos ostaja (yhtiö) pidättää oikeudet itsellään. On tietenkin valinnan varaa, mutta on myös ostajia, joille puu kelpaa. Laatu- ja mittavaatimukset ja oikeus käydä puukauppaa, kuuluu myös puunmyyjälle. Valitettavasti monopoli pidättää etuuksia itsellään, mutta on myös tapoja toimia toisin.
Mikä estää suoramyyntiä käyttämästä, kauppatavat ovat olemassa ja myynnin voi hajauttaa. Mitta ja laatuvaatimukset ovat käytettävissä.
Suoramyynti on hyvä vaihtoehto bulkkikaupassa (tukku). Metsäpään palveluista maksettavat kustannukset, kuten logistiikan ja jalostamisen kustannukset, niin myös metsänomistajan puilla käytävä kauppa. Tällaiset väliportaan hallinnon kustannukset jäävät pois. Toimii muillakin alkutuotannon aloilla.
Suomalaisessa talouselämässä on jotain pahasti vialla. On elvytetty ja panostettu tuotekehitykseen vuosikymmeniä, siinä onnistumatta ja raha valuu kulutukseen. Tuhlataan enemmän mitä tienataan ja vasemmisto/ay-liike ovat tässä onnistuneet kerta toisensa jälkeen (korporaatio). Oikeistohallitus yrittää purkaa (tasapainottaa), ovat yrittäneet monta kertaa, mutta aina vasemmisto-oppositio ovat onnistuneet torjumaan (pakkokeinot). Ilmeisesti tämä maa tarvitsee opetuksen, voi tulla alijäämämenettelyn muodossa. Siinä vaiheessa on myöhäistä.
Kyllä kehityskelpoinen taimikko/metsä kannattaa säästää. Niitäkin on ja ei se ole pinta-alaan sidottu. Säästetään ajassa ja metsän tuotossa. Jaksottaisessa raivataan ja siitä maksetaan (palvelu). Puutili voi olla vähäinen ja uudistaminen maksaa ja sen jälkihoito.
Valopuille pienaukko 0,3 ha on usein liian pieni. mutta vapautettavasta valmiista taimistosta (lähinnä kuusi) nimityksenä pienaukko voi olla. Sellainen käsitys on ollut. Pienaukko taimilla kuulostaa hyvälle, tai jotain sinne päin, valmistaimikko tai vapautettava taimikko…
Ainakin Etelä-Suomessa varttuneiden metsien 60-100 vuotta osuus on vähentynyt. Se ei voi tarkoittaa vanhojen metsien osuuden lisääntymistä. Metsien kasvun alenemaan voi olla muut syyt. Kannattaako kasvua alentavien tekijöiden joukkoon ottaa jatkuvaa kasvatusta. Jatkuva kasvatus voi toimia tällaisena, mutta se on ymmärrettävä metsänhoidon suositusten mukaisena. Poimintahakataan uusiutumattomia metsiä harvaksi ja tehdään pienaukkoja paljaaseen maahan. Tarkoittaa kasvun alenemaa, pitkää odottelua ja siirtoa jaksottaisen metsänhoidon piiriin. Tällaista jk metsänhoidon soveltamista harrastetaan paljon myös jaksottaisen metsänhoidon yhteydessä. Hakataan liian harvaksi ja se tarkoittaa vajaatuottoisuutta ja kasvun alenemaa yleisesti. Jk uusiutumisen elementit valmiina jk metsässä on eri juttu, sen myös tutkimus ottaa huomioon. Toisaalta myös uusiutumattomien metsien kiertoaikoja voidaan jatkaa.
Jatkuva kasvatus on tullut jäädäkseen, niin myös hankintakauppa. Puolustavat paikkaansa, täällä esitetään paljon kyseenalaisia väittämiä jaksottaisen ja klusterin toimintatapojen puolesta. Monopolin tuotteesta, joka tuntuu olevan erityisesti konemiehille ainut mahdollinen tapa toteuttaa puukauppaa ja metsänhoitoa. Hankintakauppa on valmis myyntituote kuluineen päivineen, vastaanotto paikassaan ja omassa hintaluokassaan. Omana toimialana ja isäntänä omassa metsässään. Tuli aikoinaan tehtyä paljonkin ja hyvällä menestyksellä.
Yksi vastaus metsänhoidon ja puukaupan ongelmiin on toimituskauppa (hankintakauppa), joko omalla kalustolla tai ostopalveluna. Marginaalia on ja etunsa on tässäkin toiminnassa, toimittaa puuta omana toimialana.