Käyttäjän Jovain kirjoittamat vastaukset
-
Eilen sanottiin, että ameriikka ensin, sekin on ihan hyvä tulos. Niitä molotuksen tuloksia näkee tuolla tienvarsilla jopa satoja kilometrejä, ilman mitään järkevää metsänhoidon tulosta.
Eivät ole huutokauppatavaraa, mutta pitää myös saada keskustella kehittämis- ja muutostarpeista, niitäkin väistämättä on. On kovin omituista, jos lukitaan nykyiseen tilaan. Klusteri on aina kehittynyt ja sitä on voitu kehittää ja hyvä niin.
Tuskin kuitenkaan yksipuolista ja samasta aiheesta, niin se on vastapuolellakin. Eiköhän puukauppa, korjuu ja metsänhoito ja niihin liittyvät monopolit, ole kestoaihe. Vai ovatko niin kiusallisia aiheita, että niistä ei saa keskustella. Kieltämättä joustoja ei juurikaan ole havaittavissa.
Noudastettaviksi on tarkoitettu näilläkin palstoilla, mutta tuskin keskustelu aiheista on kiellettyä.
Sehän on hyvä, että edes jotain alkaa avautumaan. Puukaupan ja metsänhoidon kysymyksissä on aika paljon huomautettavaa.
Ei ole tarvinnut arpoa kauppatapojen välillä. Sen paremmin kuin kalustonkaan osalta. En omista minkään laista korjuu tai ajokalustoa. Parasta tulosta on tullut tehtyä suoramyynnistä ja hankinnalla ostopalveluna. Mutta muutosvastarinta ja vastakkainasettelu täällä, ei kovin lupaavalta vaikuta.
Riippuu siitä, minkä laista tehdasta tarkoitetaan perustettavaksi.
Hyvä kysymys. Siitä ei kuitenkaan pitäisi olla epäselvää, puuntuottajat on eristetty puukaupan ja korjuun markkinoilta. Sanotaan, että puuntuottajalla pitäisi olla omat tuotantolaitokset, puuntuottajan puu ei kelpaa teollisuuden tuotantolaitoksilla. Näin väitetään, se ei kuitenkaan ole estänyt teollisuutta toimittamasta puuta tuotantolaitoksilleen. Pystykaupassa puuntuottajat ostavat yhtiön korjuupalvelun ja samalla ostavat oikeuden yhtiölle toimittaa puuta yksityismetsistä, heidän omista metsistään. Ja toisin päin. Tämä oikeus ei kuitenkaan ole kaupan, ei ole puuntuottajan ostettavissa heidän omaan käyttöönsä. Katkontaohje, yhtiön logistiikka ja moton vastaanottomitta, eivät ole kaupan. Yhtiön sopimusurakoitsijoita, samoin kuin Mhy korjuupalvelun motoja ei saa yksityiseen käyttöön. Siitä kieltäydytään ja puuntuottajan on käytettävä omaa kalustoa tai hankittava korjuupalvelu vapailta markkinoilta. Tarkoittaa myös sitä, että puuntuottajan toimittamille puille tarvitaan omat toimitus-sopimukset, katkontaohjeet, vastaanottomittansa ja logistiikkansa. Lähden siitä, että myös puuntuottajan pitäisi päästä toimittamaan puuta, samoilla rinnastettavilla sopimuksille, mikä se muoto sitten onkin. Ymmärtääkseni yhtiöiden korjuupalvelut ja Mhy välittävät puuta teollisuudelle, toimituskauppaan viittaavilla sopimuksilla.
Saahan sitä pyöritellä makkaran mieleisekseen. Kysymys kuului puuntuottajan markkinatilanteesta ja siitä, että 10-20 prosentin markkinaosuudella ei kilpailla klusterin 80-90 markkinaosuutta vastaan. Kysymys ei myöskään ollut kalustosta, myös puuntuottajat toimittavat puuta kalustollaan. Mutta sillä on jo väliä, kenen hallussa kalusto on. Kysyttiin sitäkin, missä määrin puuntuottajat toimittavat puuta omalla kalustollaan. Taitaa vähissä olla kalusto (metsäkoneet) puuntuottajan hallussa ja se kyllä kertoo yksiseliteisesti markkinan tilanteesta. Ja kun näin on, se taas kertoo jostain? Esim. valtavista tulon siirroista puukaupan ja korjuun markkinoilla.
Mettäukko voisi avata väittämiensä perusteita, ovatko muuta kuin ”tautista oksennusta ja pyllyn pyyhkimistä”?