Käyttäjän Jovain kirjoittamat vastaukset
-
Ei tarvitse seurata kuin päivän uutisia, huolet ovat toisenlaisia. Lähimmät kokemukset peitteisestä metsänhoidosta ovat sieltä puolen vuosisadan takaa. En ole kyseenalaistamassa niitä.
Vähän oli pusikoita ja metsät olivat peitteisiä ja se johtui sen aikaisesta metsänhoitotavasta. Tällä hetkellä pusikoita on ja pintakasvillisuus valtaa metsät. Saadaan pidettyä kurissa ankaralla työllä. Mehtäukko nyppii ilmeisesti viimeisetkin risut koneella, eikä huomaa sitä, mikälainen ongelma pusikot ja pintakasvillisuus tällä hetkellä ovat. Vielä 70 luvulla metsät olivat (pääasissa) peitteisiä ja tähän päivään verrattavia ongelmia ei ollut.
Tuskin kuitenkaan jk:n käyttö on väliaikaista. Kuusi taimettuu varjoon (puolivarjopuu) ilman muokkaustakin. 70 luvulla ei vielä ollut muokattuja alustoja, mutta säästettäviä taimistoja oli runsaasti. Toteutettiin sen aikaista pieaukkohakkuuta. Metsät olivat erilaisia, ennakkoraivausta ei tunnettu, pusikoita oli vähän ja säästettävät taimistot ovat jääneet mieleen elinvoimaisina.
Kujalan laskelman kuvista voi laskea kuusien iän. Ovat korkeintaan kymmeniä vuosia, ei sataa tai satoja vuosia. Kaksoisnikki vauhdissa.
Lähes nollakustannuksiin päästään metsän uudistamisessa. Molempia hoitomuotoja on ollut ja aina jk on etusijalla. On tullut käytettyä alueilla ja kohteissa joihin jk metsänhoito on sopinut. ”Virallinen” metsänhoidon agenda haraa vastaan ja on vaikeuksia löytää toimivia menettelytapoja (palvelut). Nolla kustannuksiin voi päästä ja luontainen taimettuminen ei maksa mitään. Jk:n alkupääoman voi kuitata jakson päätyttyä. Esim. kylvö rikottuun maapohjaan (esim. vanhat kuusikot) antaa hyvän tuloksen ja nuorenmetsän hoitovaiheessa päästään jo kerroksellisiin metsiin. Jatkuva kasvatus metsänhoidossa voi olla vaihtoehto ja avohakkuut suunnilleen joka paikkaan ei ole perusteltua.
Metsän parturointia harrastetaan ja paljon, vapautuu sieltä rahaa vaikka sijoitustoimintaan. Voi sijoittaa myös metsään ja jopa metsänhoitoon. Ei kuitenkaan mehtäukon jk metsänhoitoon. Ovat kovin huono tuottoisia.
Eiköhän aukon tekoon pääty edellisen jakson tuotto ja siitä jatkuu seuraava tuotto. Toistuvaa on aukon tuotto hyvinkin ja 60-80 vuotta kuluu aikaa seuraavaan tuottoon. Ja tappiollista ensiharvennukseen, 3-4 kertaa tuettuna (jk:sta ei makseta) ja yltääkö toisessa harvennuksessakaan vielä jk tuottoihin. Jk:ssa samaan aikaan voi olla 3-4 myyntiä. Hoidetut jk metsät eivät ole hiipuvia, on tuhlausta hakata aukeaksi parhaassa kavun ja tuoton vaiheessa olevia metsiä ja jopa aikoinaan avohakattavaksi tuomitut/suositeltavat metsät tuottavat ja ilman uuden metsän perustamisen ja hoidon kustannuksia.
Aivan, olen teettänyt jk hakkuuta omaan piikkiin ja on onnistunut hyvin. Yhtiön korjuuna on huonommat kokemukset.
Sanotaan, että karavaani kulkee ja koirat haukkuu. Konemiehet ei tykkää, pitäisi jk metsiä alkaa hoitamaan ja jättää aukon teko vähemmälle.
Sanotaan, että ei se kukkokaan käskien laula. Niin se on metsänhoidossakin. Pakottamalla on vaikeuksia saada tuloksia aikaiseksi. Viljelytoimilla se onnistuu, mutta jaksottainen valtamenetelmänä on rajoittanut jk metsänhoidon toteutumista. Toisaalta, kuka sen sitten sanoo mikä on mitäkin. Hoitomuotojen voidaan katsoa täydentävän toisiaan.