Käyttäjän Jean S kirjoittamat vastaukset
-
Olen tehnyt kanssa puukauppaa ennen lohkomista ihan ongelmitta.
Lainhuudon saa tosiaan nopeammin, kun hakee kunnalta etuosto-oikeuden käyttämättäjättämispäätöksen ja kirjoittaa MML:lle, että toivoo että käsitellään kiireellisenä. Se, miten nopeasti päätöksen kunnalta saa riippuu siitä, että kuka asiasta kunnassa päätökset tekee. Joissain kunnissa päätösvalta on kunnanhallituksella, joka kokoustaa silloin kun kokoustaa ja kesäloma-aikana ei ollenkaan. Toisaalta olen saanut eräässä pikkukunnassa paperin niin, että soitin sihteerikölle aamulla ja iltapäivällä oli virkamiehen päätös sähköpostissa.
Jean S 28.12.2017, 13:25Kuten jo on sanottu, kysymys ei ole koskenut sitä, mitä metsässä katsotaan tarpeelliseksi tehdä (tai sen kannattavuutta), vaan sitä, mitä kautta saa hankittua vehkeitä tai tekijöitä puunajoon. Lisäksi papparainen on jäänyt juuri varhennetulle eläkkeelle eli on todennäköisesti 63-vuotiaana nuorempi kuin puolet asiaan kantaa ottaneista. Kuten todettu – tämän kokoluokan puita on kaadettu meillä ennenkin ja ne osataan kaataa niin, ettei jäävä puusto vaurioidu. (Tarkkaan ottaen on käyty kaatelemassa pihapuita sieltä sun täältä ilman vakuutusta ja vahinkoja.) Ongelma on tosiaan nyt vain se, millä ne pöllit saadaan metsästä pois.
Jean S 27.12.2017, 14:09No niin. Kiitän kaikkia tähän mennessä keskusteluun osallistuneita, sekä aiheesta että aiheen vierestä.
Kohteesta: Maaperä hiekka/hiekkamoreeni. Ajokelpoisuus erinomainen ja metsäajomatka tosiaan maksimissaan se 200 metriä sieltä perältä asti, keskiarvona tietysti vähemmän. Vakiintunut, mutta hyvin kapea urasto. Ei juurikaan lahoa. Tällä kertaa käsiteltäväksi tulevassa osassa periaatteessa kolmikerroksinen metsä, jossa ylinnä (n. 26 m) kuuset (tilavuus usein useampi kuutio per kappale, ikä n. 100v, toisena kerroksena pääasiassa koivua (mutta myös muuta) 1960-luvulta ja alimpana kerroksena paikoin kuusta – muttei vielä tarpeeksi. Kohteen erirakenteisuus on osittain perua 1930-40-luvuilla harjoitetusta turkistarhauksesta. Kohteen reunassa talo, joka asuttavassa kunnossa, 3 minuuttia moottoritieliittymästä ja 30 minuuttia kehäkolmoselta. Lähistöllä saha, joka ystävällisesti ostaa myös hankintapuuta etenkin näin keskeiseltä paikalta. Tukkiprosentit aiempina vuosina hankintakaupoissa siellä 90 % paremmalla puolella. Puut saa haettua tukkirekalla pihalta ongelmitta ja näin on aiemminkin toimittu. Kuten todettu, kannattavuudesta ei ole tarkoitus keskustella, mutta on varmaan selvää, että a) hakkuuaukko alentaa talon myyntihintaa enemmän kuin mitä metsänhoidolla saavutetaan ja b) jos jätetään rivi kuusia kulissiksi, niin sellainen 4 kuution kokoinen kuusi aiheuttaa väärään paikkaan kaatuessaan yleensä ihan tarpeeksi remonttitarvetta rakennuksiin. Tuleva kuusi-koivu sekametsä taas todennäköisesti näyttää ihan siistiltä ja voidaan olettaa, että taimettumismahdollisuudet lisääntyvät.
Vastauksista: Ihan hyviä ehdotuksia erilaisista vehkeistä. Laitan tiedot eteenpäin päättävälle taholle. Mhy:lle soittamista hiukan epäröisin, koska Mhy haluaa tietysti myydä omaa (kallista) hankintapalveluaan eikä välittää urakoitsijoiden yhteystietoja. Samoin ainakin yksi vinkki työilmoituksen laittopaikasta tuli, mitä voidaan kokeilla. Ehkä se suurin ongelma tosiaan oli näiden vehkeiden tai urakoitsijoiden saatavuus ja tavoittaminen jostain.
Naapureista: Riitaanhan tarvitaan yleensä aina vähintään kaksi osapuolta, mutta luulen, että suuri osa keskustelijoista on tuon ruuhka-Suomen ulkopuolelta jossa kyläyhteisöt ovat ehkä vähän tiiviimpiä ja ihmiset tunnetaan paremmin. Mikään ei ole tehokkaampi vääristymien ja ongelmien aiheuttaja, kuin joittenkin tarpeettoman vilkas mielikuvitus yhdistettynä liian vähäiseen kanssakäymiseen tosielämässä. Kaupunkien lähistön pikkutilat yleensä myydään hevostiloiksi tai asuinpaikoiksi muualta tulleille ja vähitellen edeltävät sukupolvet päätyvät arkkuun. Tässä tapauksessa ihmissuhdevahinko on jo ehtinyt vuosikymmenien kuluessa tapahtua luontaista tietä eikä sille ole enää juuri mitään tehtävissä.
Jean S 23.12.2017, 13:33Pitkällä aikavälillä metsätalouden kannattavuuden ennustaminen taas on huuhaata. Kukaan meistä ei tosiasiassa tiedä, saako inflaatio huomioon ottaen 70 vuoden kuluttua tukkipuusta edes senkään vertaa rahaa, mitä taimien istutukseen ja maanpinnan rapsutteluun on tänä vuonna mennyt. Emme oikeastaan edes tiedä, onko se raha euro, emmekä tiedä, tuhoaako ilmastonmuutos kuusikon jo ennen päätehakkuuikää emmekä tiedä sitäkään, menettääkö biomassan kasvatus aurinkoenergialla kokonaisuudessaan merkityksensä.
Itse aion laittaa hehtaarin aukkoon ensi keväänä 700 tainta, joista 200 lehtikuusta ja 500 kuusta. Luotan siihen, että reunametsä siementää ihan tarpeeksi mäntyä alueelle ja että taivaanisä hoitaa ihan tarpeeksi koivuja ensiharvennusta varten. Koska kyseisellä kiinteistöllä on ihan tarpeeksi hyvää tukkimetsää, näin voi tehdä. Näkökulmani on se, että jokaisen omistamani tilan pitää olla mieluiten joka hetki myyntikunnossa.
Jean S 23.12.2017, 13:17Siis metsätalouden kannattavuushan pitäisi laskea niin, että lasketaan yhteen oman metsäimperiumin vuotuiset hakkuutulot ja tuet, lisätään tähän inflaatiolla korjattu puupääoman vuotuinen arvonmuutos (joka voi olla hakkuumääristä ja puun hinnasta riippuen + tai -) ja summasta vähennetään vuoden aikana syntyneet kulut (mukaan lukien metsätalouden lainojen korot), poistot (esim. tiestön kuluminen) ja maksettavaksi tulevat verot. Tätä saatua vuotuista nettotuottoa voidaan sitten verrata metsäimperiumin tämänhetkiseen todennäköiseen kauppa-arvoon ja näin saadaan sijoituksen (netto)tuottoprosentti kyseiselle vuodelle. Sitä voi sitten verrata muihin sijoitusmuotoihin.
Kaiken maailman laskennalliset korkokannat voi mun puolesta unohtaa saman tien.
Sitten jos katsotaan asiaa kiinteistösijoittamisen näkökulmasta, niin sitten pitää tietysti ottaa huomioon esimerkiksi kaavamuutokset ja niitten tuomat mahdollisuudet tilan arvon kannalta – voi tulla kesämökkitontteja tai voi olla, että tulee maisematyölupavelvoite tai että kallionmurskaus ei enää jatkossa onnistukaan.
Jean S 19.12.2017, 11:45No tuota pojat, otetaanko nyt sitten vertailuun kolme eri vaihtoehtoa:
– manuaalinen katkonta (moottorisaha ja ukko tai akka)
– metsänomistajan omistama, häneen päin kallellaan oleva Ponsse (voit vaihtaa tähän oman lempihärvelisi nimen)
– puunostajan kautta tuleva, ostajaan päin kallellaan oleva Ponsse
Jean S 19.12.2017, 11:41Korostan jo aiemmin verotuksesta sanomaani. Eli siis kun palkkatöistä tulee ansiotuloja niin paljon, että marginaaliveroaste keikkuu siellä 50 % tienoilla, kannattaa näitä saatuja ansiotuloja sijoittaa kasvatusikäiseen metsään (maan ostot, ojitukset, lannoitukset), hyödyntää näin syntyvästä verotuksellisesti tappiollisesta metsätaloustoiminnasta saatava alijäämähyvitys ansiotuloverotuksessa nyt ja myöhemmässä vaiheessa myydä hyväkuntoiset tilat pois, jolloin saatava luovutusvoitto verotetaan lievemmin verotettuna pääomatulona. Tämä siis yksilötason näkökulmasta.
Puukaupan tekeminen on ihan p-stä ja optimitilanteessa tilakauppa saattaa olla parempi tapa realisoida puustopääoma – onhan siinä ainakin enemmän potentiaalisia ostajia ja hinnan ja määrän tietää jo kauppakirjaa tehdessä toisin kuin puukaupassa. Kaiken kaikkiaan koko ala on täynnä jänniä ilmiöitä.
Eiköhän asiaa kannata katsoa siltä kannalta, että omistaako Wahlroos edelleen metsää Suomessa. Jos omistaa, se on varmasti kannattavaa 😉
Jean S 19.12.2017, 11:10Niin, periaatteessahan tää olisi mielenkiintoista laskea, mutta miten? (Eli siis se, kuinka paljon metsänomistaja voi hävitä rahallisesti, kun katkonta optimoidaan ostajan tarpeiden mukaan.) Heittäisin hatusta, että noin 50 % rahallisesta arvosta voisi ainakin olla mahdollista saada vaihteluväliksi runkojen laadusta riippuen tietysti. Lukuja olisi kiva saada senkin takia, että voi samalla (toisen viestiketjun hengessä) esimerkiksi arvioida metsäpinta-alan kasvattamisen ja oman moton hankkimisen kannattavuutta tuolta pohjalta.
Jean S 3.11.2017, 08:42No niin, nyt on tongittu taas hiukan asiaa hallituksen esityksestä 300/1992 vp. Nuo irtisanomisoikeutta koskevat pykälät ovat peräisin historian hämärästä, jolloin vuoden 1962 metsästyslain mukaan metsästysvuokrasopimukset olivat määräaikaisia ja niiden kesto oli vähintään 5 vuotta ja enintään 25 vuotta. Kun nykyään vuokrasopimukset ovat yleensä toistaiseksi voimassa olevia, nuo tässä muutamaan kertaan siteeratut pykälät ovat käytännössä aika tarpeettomia. Nehän antavat nimenomaan ostajalle luvan irtisanoa määräaikainenkin sopimus ikään kuin se olisi toistaiseksi voimassaoleva.
Jean S 2.11.2017, 15:35No kiinnityksiä tietysti yleensä halutaan, jotta tilaa vastaan voidaan ottaa velkaa. Kiinnityksen myöntämisessä yleensä kestää jonkin aikaa. Maanmittauslaitos ottaa lisäksi siitä maksun ja yleensä pankkivelkaa haettaessa käy myös niin, että pankin notariaattipalvelu haluaa hoitaa kiinnityshakemuksen lähettämisen pankin kautta, jolloin taas häviää pankista riippuen pari saturaista per tila sellaisesta hommasta, jonka olisi voinut hoitaa muutamalla klikkauksella netissä itsekin.