Käyttäjän Jean S kirjoittamat vastaukset
-
En ole vielä allekirjoittanut kansalaisaloitetta siihen sisältyvien ”leviämisriskien” vuoksi. Toisaalta voisi olla yksityisten metsänomistajien kannalta ihan hyvä, että valtion puuntuotantokykyä leikattaisiin ja että jonkun kantokykyisen maanomistajan metsissä voitaisiin laajemmassa mitassa tutkia jk:n onnistumista.
Jean S 5.7.2018, 10:57Lisätään vielä vähän vettä myllyyn.
Martti Haapala mm. haluaa Suomeen lain, jossa pakotettaisiin tuottamaan tietty osuus hitaasti kasvanutta järeää laatupuuta.
”Suomalaisen puuteollisuuden riesa on harhainen itsetunto. Pitäisi osata katsoa peiliin.”
Se peili löytyy maista, joista Profin ostaa laatupuuta, kuten Saksasta, Tšekistä ja Puolasta.
”Näissä maissa avohakkuiden osuus on hyvin pieni. Yleensä tehdään poimintahakkuita, joiden tuloksena on järeää laatupuuta.”
Jean S 5.7.2018, 10:44Sitä sopii tosiaan kysyä. Laskelmaa sekoittaa hiukan se, että ovatko nämä 2 tilannetta samanarvoisia:
– 80 m3/ha mäntymetsää
– 80 m3/ha mäntymetsää, jossa lisäksi esim. 600 kehityskelpoista tainta/hehtaari
Suorittavalle sen verran, että arvostan käytännön kokemuksesi tuomaa näkemystä näihin keskusteluihin, mutta näkemys olisi ehkä arvokkaampi, jos se ei olisi niin … kapea. Muistuttaisin siitä, että kun automatisoitu puunkorjuu aikanaan tulee, se varmasti tulee ensimmäisenä niihin kohteisiin, jotka ovat helpoimpia. Toisin sanoen niille alueille, joissa kaadetaan kaikki, mikä ei liiku. (Hirvenkaatokoneet on sitten erikseen…) Voi siis olla, että nykyiset metsäkoneenkuljettajat viettävät viimeiset työvuotensa nimenomaan tehden erilaisia erikoishakkuita, joissa vaaditaan jonkinlaista kehittyneempää älyä.
Jean S 5.7.2018, 09:37Oliko tässä laskelmassa huomioitu jotenkin se, mitä sinne jk-metsään jää 20 vuoden kuluttua sen hakkuun jälkeen?
Jean S 5.7.2018, 08:43Sain tuossa jk-hakkuusta 60,50/m3 tukille viimeisimmässä kaupassa (Pohjanmaalla), ja tinkivaraa luultavasti vielä jäi. Ja ei, kohde ei ole kovin hyvä. Odottelen jännityksellä hakkuun toteutusta.
Tässä puhutaan nyt koko ajan uudistuskuluista, ja asiaa sinänsä puhutaankin, mutta ei kovin uutta asiaa. Sen sijaan minusta kannattaisi puhua myös siitä, mitä kuluja tai tappioita metsän ”monimuotoistaminen” tuottaa. Tarkoitan tällä esimerkiksi pieniä valintoja
– puulajivalinnoissa (tietoinen sekametsän kasvatus?)
– taimikonhoito (kokovaihtelun salliminen?)
– ensiharvennus ym (koko- ja puulajivaihtelun tavoitteleminen, osin ensiharvennus yläharvennuksena?)
joilla voidaan esimerkiksi mahdollistaa, että
– kiertoa pystytään jatkamaan ainakin 1-2 yläharvennuksella
– että siemenpuiksi sopivaa materiaalia on olemassa ja /tai
– että metsikön puulajisuhteet ovat sellaiset, että halutunlaista alikasvosta saadaan syntymään viimeistään 10 vuotta ennen päätehakkuuta
Jean S 2.7.2018, 22:19Tämä tuli vastaan googlen kanssa tänään ihan muissa asioissa nettiä selaillessa. Muistaakseni tätä ei ole vielä linkattu tähän ketjuun:
Eli siis: männyn kasvattaminen useissa kerroksissa on teknisesti mahdollista eikä aiheuta laatuongelmia, jos tutkimukseen on uskomista.
Jean S 1.7.2018, 10:06Mikä tahansa metsä on korostuneen altis tuulituhoille, kun sitä on harvennettu tarpeeksi tai sen reunaan on hakattu (esim. naapurin puolelle) aukko. Mitä isompaa metsää, sen isommat riskit rahallisessa mielessä tuulen suhteen. Pukkalan logiikka on käsittääkseni ollut, että kun jk-metsään sitoutuva rahamäärä on pienempi ja tuulen todennäköisesti kaatavat puut ovat kleinimpiä, vahinkokin on euromääräisesti pienempi. En minäkään usko siihen, että yksi ainoa aate tekee ketään autuaaksi, mutta riskistä ja onnistumismahdollisuuksista voi itse kullakin olla eri näkemyksiä sen mukaan, onko tämä kuvitteellinen jk-metsä nimenomaan aidosti eri-ikäisrakenteinen monen puulajin metsä vai vastaraadeltu laho kuusikko.
Sinänsä olisi kiva saada tutkimusdataa siitä, estääkö alikasvos myrskytuhoja vai ei. Itsellä on mutu siitä, että saattaa estääkin. Jos minulla olisi jossain esimerkiksi tulossa männikön harvennus v. 2019 ja viereen aukko 2021, saattaisin ohjeistaa säästämään männikössä kehityskelvotonta kuusipuskaa pienellä alueella tulevan aukon reunassa, vaikka se haittaisikin hakkuuta.
Jean S 26.6.2018, 14:58Oletteko ikinä kuulleet Troijan hevosesta?
Kaikki metsänomistajat, liittykää Vihreän puolueen järjestöihin.
Jean S 18.6.2018, 10:39Ja siis kuitupuun hinnassa on epäilemättä nostovaraa. Oma kysymyksensä on tosiaan se, nouseeko se koskaan. Kaikkien muidenkin alkutuotteiden hintataso on Suomessa yleensä vähintään rahtikustannusten verran alempi kuin Euroopassa. Lisäksi ongelmana on se, että puu on kallista saada metsästä pois verrattuna Itä-Euroopan maihin metsätyöalan korkean palkkatason (siis: ei suomalaisittain korkean vaan näihin keh…..maihin verrattuna korkean) vuoksi ja että harvalla riittää rahkeita/pääomia lähteä viemään näitä paljon tilaa vieviä hyödykkeitä ulkomaille Suomesta, jolloin hinnat ylipäätään saisi jotenkuten kansainväliselle tasolle. Suomi on saari.
Jean S 18.6.2018, 10:31Metsätalouden kannattavuusajattelu lepää tällä hetkellä sen ajatuksen varassa, että päätehakkuussa tehdään tukilla se lopputili, joka oikeuttaa kaikki mahdolliset aiemmissa vaiheissa syntyneet kustannukset. Kun laskelmia tehdään, oletetaan, että tukista saa 70 vuoden päästä saman hinnan kuin nyt. Euromääräisesti optimaaliset metsänkasvatusmallit heittävät häränpyllyä paitsi muuttamalla laskentakorkoa myös muuttamalla oletettuja lopputuotteen hintoja.
Kuitupuun kasvatus ei kannata? Niin? Sitten pitää miettiä, miten kuitupuuta pystyy kasvattamaan niin, että se kannattaa. Ongelma kun voi olla se, että jossain vaiheessa tukkipuun kasvattaminen nykymenetelmin ei enää kannata. Se ehkä saattaa olla jo nyt niin, mutta sitähän me emme vielä voi tietää.