Käyttäjän Jean S kirjoittamat vastaukset

Esillä 10 vastausta, 671 - 680 (kaikkiaan 985)
  • Jean S

    Toistan itseäni, mutta sanoisin, että aina on hyvä aika aloittaa jatkuva kasvatus, paitsi silloin, kun käsissä on satavuotias tasakokoinen kuusikko.

    Mun mielestä olennaista on edelleen se, että taimikonhoidossa ja harvennuksissa tuetaan suunnitelmallisesti koko- ja puulajivaihtelua ja pidetään huolta siitä, että metsästä ei tule liian umpinainen. Kuusen osuus ei ylemmissä latvuskerroksissa mielellään saisi olla yli 2/3.

    Pienaukkokin on parhaimmillaan, kun sen rosauttaa vaikka johonkin etukasvuiseen kohtaan ja kun ympäröivä metsä erityisesti lounaan puolella on vaikka koivikkoa.

    Jean S

    Tästä teemasta olisi muuten hyvä keskustella enemmänkin, koska näitten myyntikanavista on oikeasti hankala saada tietoja.

    Mulla olis Pohjanmaalla 1,5 ha soistunutta kalliota (niinpä…), jossa kasvaa mäntyä, jossa sentillä on noin 25 vuosirengasta. Järeys vaihtelee siinä 15-25cm välillä, suoraa runkoa on 1-2 tukin verran, sitten on virta loppunut.

    Ostaako joku näitä muuhun kuin energiapuuksi?

    Jean S

    Sen taimikon voi realisoida myös myymällä sen pois myöhemmin. Kysymys onkin, miten metsätilamarkkinat toimivat, ja toisaalta inflaatiosta ym.

    Summa-arviomenetelmähän ylipäätään perustuu taimikoitten arvoihin ja odotusarvoihin, joilla yritetään peittää se tosiasia, että taimikko on tavallaan arvoton ja nuori metsäkin aika vähäarvoinen. Metsähän on oikean hintaista ainoastaan siinä 45-55-vuotiaana.

    Jos ostaa tilan, jonka hankintahinnan saa maksettua hakkaamalla tilaa, on selvää, että prosentuaalinen tuotto sijoitetulle pääomalle on ihan hyvä. Taimikon arvo taas perustuu laskelmissa siihen (harhaiseen) ajatukseen, että puun reaalihinta on tulevaisuudessa sama kuin nyt (tulee laskemaan) ja siihen (epätodennäköiseen) oletukseen, että inflaatio on 0 (eiköhän metsän kasvu kestä pitempään kuin EU, Neuvostoliittokin oli ikuinen).

    Osta pois. Korkealta ei kaada, koska isoista rahoista ei ole kyse. Itketään sitten myöhemmin.

     

    Jean S

    Kiitoksia kaikille vastanneille ja kommentoineille. Tilailen kaivurin paikalle keskikesän aikana tms. Mietin, että on varmaan ihan fiksu vaihtoehto sekin, että kaivatan ensin ojat ja annan suon ensin painua muutaman vuoden ja katselen, mitä lähtee kasvamaan ja mihin kohtaan ja minkä verran turvetta missäkin kohtaa on, ennen kuin ryhdyn tientekoon.

    En ollut tosiaan ajatellut tuota, että metsälakikohteiden pitää lain mukaan olla pienialaisia. Tästä kai pitää oikeasti tulkita, että ei-pienialaisia soita saa ojitella miten haluaa, kunhan taas varsinaisen ojituspuolen (vesilain) vaatimukset täyttää. Kun ojituspuolen raja (noin 5 ha) ja metsälain raja (noin 1 ha) ovat mitä ovat, niin siihen väliinhän jää tämän mentävä reikä ihan iloisesti kieltämättä.

    Jean S

    Joo niin kannattaa ilman muuta.

    Nyt pitää miettiä sitäkin, kyse on noin kenkälaatikon muotoisesta 3,8 ha suokappaleesta.

    Jos siihen tekee keskelle sen noin 170 m pitkän tien jossa on ne 2 ojaa, niin saa tien ja 2 ojaa.

    Jos tämän lisäksi ojittaa koko suon normaalilla sarkajaolla, niin ojaa kuluu lisäksi noin 700 metriä eli noin 350 euroa. Kaivurin tuottaminen paikalle maksaa noin 200 euroa.

    Olen miettinyt myös tuota sertifikaattiasiaa. Jos en ole ihan väärässä, niin sertifikaattiin toimii sama kuin kirkosta eroamiseen ja kummitteluun. Voi siis erota ja liittyä myöhemmin uudelleen tarpeen tullen. Korjatkaa jos olen väärässä.

    Jean S

    Ja siis koska alle 5 ha, niin olisi siis vähäisen metsänkappaleen ojitus.

    Jean S

    Kyse on palasta isompaa nevaa, josta osia on ojitettu ja osia ei, koska on tietysti ollut menneinä vuosikymmeninä erilaisia maanomistajia ja erilaisia tavoitteita. Naapurin puolella ojitettuna sama suo näyttää kasvavan jo vankkaa männikköä, ja tämä noin 3 ha kappale on sitten jotain ihan muuta.

    Lisäksi siitä olisi hyvä tehdä tie yli, koska sen takana olevaan osaan ei oikein ole muuta järkevää pääsyä. Neva on siis tilanhoidon kannalta huonossa paikassa, koska se katkaisee sen.

    Avoimet nevat eivät tunnu kelpaavan metso-kohteiksi ja vaikka kelpaisivatkin, niistä ei maksettaisi juuri mitään, koska niissä ei ole puitakaan. Yritin tyrkyttää yhdestä toisesta paikasta 4,5 ha avosuota reunoineen valtiolle suojeluun, mutta eivät huolineet. Tila oli kiinni sellaisessa valtion maassa, jota vihertävät ihmiset jo ovat himoinneet toivelistoillaan suojeluun. Oli kuitenkin kuulemma karu eikä rehevä avosuo, niin ei kelvannut. Kehottivat palaamaan myöhemmin uudelleen, jos vielä kiinnostaa. Tämä oli siis eri kohde ja eri paikka.

    Jean S

    Odottelemme jännityksellä rahojen tippumista tilille.

    Metsuri motokuski kirjoitti: ”Täytyy muistaa että vastuu on myös metsänomistajalla merkitä ja ilmoittaa erityisen tärkeät elinympäristöt.”

    Tämän tulkinnasta olisi kiva kuulla vähän tarkemmin. Ensinnäkin yhtiöillä on käsittääkseni käytettävissä ihan hyvin erinäistä luontotietoa muutenkin, ja toisekseen voitaisiin tässä miettiä, miten kaukaisia asioita metsänomistajan edes pitäisi ymmärtää ilmoittaa? Jos hakkautan aukon kuviolle X, ja vaikka 100 m päässä olisi kuvio Y, joka olisi vaikkapa Metso-kohde, niin pitäisikö minun ilmoittaa, että kuvio Y on suojeltu, vaikka koko kuviota Y ei ole käsketty millään tavalla hakkaamaan? Entä, jos suojelukohde on vaikka naapurin maalla? Pitääkö siitäkin ilmoittaa?

     

    Jean S

    Hyvä kysymys. Onko tullut mieleen jotain sellaista, mikä mahdollisesti olisi riski itsellesi, jos edettäisiin aiemman suunnitelman mukaisesti? Ovatko ns. paperit kunnossa?

    Jean S

    Ei ne 20 vuodessa ehdi niin pahasti mätänemään ettei ne kuiduksi kelpaisi.

Esillä 10 vastausta, 671 - 680 (kaikkiaan 985)