Käyttäjän Jean S kirjoittamat vastaukset
-
No ei niitä nyt varmaan ojaan voi niittää. Mutta asiallinen kysymys on tosiaan, että saadaanko sitä pöllien tai risujen koskettelua jotenkin vähenemään.
TMK:n keräin vaikutti kehityskelpoiselta, toisaalta niissäkin videoissa ne nökköset pudotellaan maahan.
Jean S 25.12.2019, 14:10Menee ihan vähän sivuun aiheesta, mutta jos nyt vaikka katsotte tätä videota:
Niin ainakin minun silmään videosta tulee mieleen, että pienempi osa työaikaa kuluu (älykkyyttä vaativaan) kaadettavan risun valintaan ja katkaisuun ja suurempi osa tuohon kasalle viemiseen, missä vain keinutaan ”kukkapuska” kädessä, parhaimmillaan 1 koivu kerrallaan.
Tähän olen muistaakseni aiemmin ehdottanut ratkaisuksi useampaa kouraa samaan laitteeseen eli automaatti voisi hoitaa vähemmän aivoja tarvitsevan työvaiheen. Mikäpä ettei automaatti voisi hakettaakin saman tien, pitäisi vain keksiä, mihin hake sitten kerättäisiin, eli tippuisiko koneesta lehmänmunan näköisiä hakepussukoita, jotka voi sitten käydä keräilemässä jollain laitteella.
Jean S 25.12.2019, 13:59Niin, kyllähän se on ehdottomasti tehokkaampaa tehdä polttopuuta esimerkiksi läpimitaltaan 40 cm olevasta kuusesta. Niistä vaan saattavat olla muutkin kiinnostuneita.
Alan nyt kohta olla jouluäreä, kun käyn toista kertaa viikon sisällä ihan samansävyistä keskustelua eri ketjussa. Mikään ei muutu ja motokuskin elämä on kamalan työlästä ja ilmat on huonot ja mikään ei kannata ja kaikki on täydellistä juuri sellaisena kuin nyt on ja realismi puuttuu ja sitä rataa.
Eikö jossain julkaisussa juuri ollut kolumni, jossa tyypit työnsivät kivirekeä ja joku ohikulkija ehdotti, että jos laitettais siihen rekeen pyörät. Tyypit vastasivat, ettei nyt ehdi, kun me työnnetään tätä rekeä.
Jean S 25.12.2019, 13:35Niin, motomitta on pystykaupan loppumittaus? Tulipa puun takaa, en ollut koskaan moisesta kuullukaan? Jos risut myydään pystykaupalla, mehtäukon mielestä on kuitenkin epäloogista, että nekin mitataan metsässä? En ymmärrä, että mikä tässä on se ongelma.
Ongelma kaikissa näissä erikoisissa koneissa on aina se, että Suomi on sen verran pieni maa, että on vain se yksi tapa toimia, joka on yleisesti käytössä. Käytännössä risuyrittäjän ongelmia ovat aina 1) polttopuun kysyntä vaihtelee voimakkaasti, ei vähiten tukipolitiikan vuoksi ja 2) onko pelkkää risua keräävälle koneelle (lue: risujen kanssa parhaimmillaan olevalle koneelle) tarpeeksi risuleimikoita ja niille risuille kysyntää. Risun pystykauppahintahan voi sinänsä olla jopa negatiivinen, koska raivaussahatyön hinta on sitä joka tapauksessa.
Jean S 25.12.2019, 12:16Voitko nyt vähän laveasanaisemmin avata ajatuksiasi. Ei nyt oikein aukene.
Jean S 25.12.2019, 12:13Lohdullisinta tässä kaikessa on se, että jotkut asiat vääjäämättä muuttuvat. Ystävämme Putin alkaa ikääntyä ja hänen valtakautensa alkaa kääntyä lopuilleen. Suomessa teollisuusduunarit ja maanviljelijät kuolevat vähitellen sukupuuttoon ja vasemmisto muuttaa muotoaan. Uusia vaalejahan Suomen järjestelmässä ei hevillä tule, koska presidentin valtaoikeuksia on karsittu – joku on ilmeisesti ajatellut, että parempi toimintakyvytön hallitus kuin Kekkonen ja uudet vaalit. Kyllä se 2.4.2023 sieltä vielä tulee, enää 3,25 vuotta jäljellä…
Jean S 25.12.2019, 12:03No metsänhoidon kannalta on tietysti olennaista että se risu katkaistaan. Sen jälkeen se lakkaa kasvamasta ja haittaamasta niitä kasvatettavia puita.
Mulla on 5 ha leimikko Siikalatvalla, jonka saa kyllä käydä risupedolla tekemässä koska haluaa. Haluaisin itselle tuet 430 €/ha sekä lisäksi kantohintaa 1 €/m3.
Mun on nyt hankala kuvitella, että Luken tavoite olisi koneyrittäjien kurjistaminen. Epäilen että se tavoite on ihan eräällä muulla taholla.
Ketä puntarointi hyödyttäisi? Nii-in. Miksi puut ylipäätään mitataan metsässä motomitalla, ketä sekään hyödyttää?
Jean S 24.12.2019, 23:41Lämminhenkistä joulua itse kullekin säädylle 😀
Jean S 22.12.2019, 23:33no mitä direktör Varjus sanoo sellaiseen ajatukseen, että lähitulevaisuudessa Varjus vie samalla lavetilla oman koneensa ja bobocopin metsään, päästää molemmat irti ja työpäivän aikana sekä pui itse metsää että käy vaihtelemassa bobocoppiin ketjuja?
Se lisäykseksi tohon aiempaan, että on ihan mahdollista että suomalainen puunkorju on aikanaan suunniteltu fiksummin kuin sitä edeltävä systeemi (hevonen ja justeeri), mutta logiikka on ihan sama, eli mies sahaa ja hevonen vie pois. Metsäkoneitten tulon jälkeen on vaan tapahtunut niin, että motokuskin työn hinta suhteessa puun kuutiohintaan on noussut. Tästä pitäisi ihan väkisin seurata jossain vaiheessa se, että joko kuutiohinnan on tiputtava tai sitten työmäärän per kuutio on vähennyttävä.
Jean S 21.12.2019, 01:47joo maailma on valmis ja mikään ei kannata, paitsi kova työnteko, kyllä kyllä.
Systeemissä on isossa kuvassa joku vika, jos ensin motokuski toteaa, että tuo puu on kuusi ja tuo puu on koivu, ja sitten ajokonekuski päättelee samat asiat toiseen kertaan (mahdollisesti kuravellin seasta).
Samoin on mun mielestä oikeasti miettimisen arvoista, että katkottu pölkky tiputetaan ensin yhteen kasaan maahan, josta se nostetaan toiseen kasaan joka on ajokoneen kyydissä, sitten siitä kolmanteen kasaan joka on tien varressa, sieltä neljänteen kasaan joka on tukkirekan pankkojen välissä ja sieltä sitten viidenteen kasaan joka on tehtaalla tai välivarastoterminaalissa. Jos joudutaan telaamaan tai tehdään kapulasiltoja, niin näitä kosketuksia siihen ihan samaan pölkkyyn tulee vielä lisää. No, ei niitä sentään yleensä ihan yksi kerrallaan nostella, mutta kuitenkin aika pienissä nipuissa joka tapauksessa jos kuitenkin tähtäin on se mitä kaukokuljetusauto vetää.