Käyttäjän Jätkä pätkät kirjoittamat vastaukset

Esillä 10 vastausta, 721 - 730 (kaikkiaan 850)
  • Jätkä pätkät

    Ymmärtääköhän Lauri Vaara, millaista on puutavaran pystykauppa ymmärtääkö hän, millaista on korruptio?
    Ikinä ei puun ostajat ole tarjonneet puusta ylihintaa. Aina hintaa on poljettu niin alas kuin vain mahdollista. Millaista korruptiota se on?
    Puunmyyjät saivat vuosia sitten aikaan hintasopimukset, mutta ne katsottiin kartelliksi, jollaiset ovat kiellettyjä.
    Puunostajat nyt onneksi saivat kartellisyytteet, joista joutuivat maksamaan naurettavat sanktiot, vaikkakaan suurimmalle osalle yksityisiä puun myyjiä korvaukset jäivät maksamatta. – vahinko.

    Jätkä pätkät

    Vanha, mutta suuntaa antava tieto on ollut metsäoppilaitoksen opetusmateriaalin joukossa, jossa väitetään, että maannousemasienen torjunnassa uudistusalalla paras keino on kulotus.
    Voisi vielä olla, että kun hakkuu tehtäisiin jämerään kaivukoneeseen asnnetulla kouralla, jolloin kaato voitaisiin tehdä näytöstyyliin, eli nostetaan puu juurakon kanssa ylös, käännetään hieman ja sahataan kanto irti ilmassa. Kun seuraavana keväänä kulotetaan, ei luultavasti ole jäljellä sieni-itiöitä sillä alueella.
    Ja eikun kuusta istuttamaan.
    Lokomom kaksi ensimmäistä Proto – Motoa pystyi nostamaan isotkin kuuset kevyesti irti maasta.

    Jätkä pätkät

    Vanhan MS 200:n tehon tuntee oikein tosissaan, kun pistää siihen 14 tuuman laipan ja alkaa tehdä 1 – 2 kuution tuulikaatoja puun ollessa jäässä.
    kerran olimme sellaisessa kuusikossa ja porukkaa oli 16 kpl, kaikilla muutaman vuoden työkokemus metsuritöistä.
    Naureskelivat minun pikkutilhilleni, mutta ensimmäisen tyven leikkaamisen jälkeen olikin jo halukkaita kokeilijoita.
    (Tyvi oli n. 50 senttinen)
    Kun aletaan purkamaan yli kolmekymmentäviisi metrisiä tuulikaatorytöjä, pitää kaiken olla viimeisen päälle. Niin varusteiden, kuin tekijöidenkin.

    Jätkä pätkät

    Jos kuivia oksia pitää kepillä (seipäällä) karsia lyömällä, on oksat liian paksuja.
    Keppiin suositeltiin laitettavaksi kumipehmike päähä, esim mallia vaahtokumipallo.
    Paras tulos saadaan, kun oksat ovat alle sentin paksuisia, silloin ne kylestyvät ensimmäisenä kasvukautena, jos karsinta on tehty tarpeeksi aikaisin. Paksuuskasvu alkaa, kun lehti on puolivälissä kokonsa puolesta.
    Olemme karsineet mäntyä koko nila-ajan, eikä vaurioita ole tullut, kunhan vehkeet on kunnossa.

    Jätkä pätkät

    Kun meitä vastaan tuli ensimmäisen kerran Shindaiwa 480, olimme ällikällä lyöty sen käteensopovuudesta, tehosta ja käyntivarmuudesta. Sinä päivänä ostimme malliksi kaksi kappaletta.
    Toisaalla – samaan aikaan – HVA 242 yritti vallata paikkaansa, mutta perinteiset lapsentaudit tekivät tehtävästä todella vaikean, niitä jatkui yli kaksi vuotta ja Shindaiwa porskutti. Mutta Shindaiwan maahantuoja joutui suuriin vaikeuksiin ja sahojen toimitus jopa loppui kokonaan vuosikausiksi.
    Sillä välin HVA sai 242:n kuntoon ja asiakkaat tulivat tyytyväisiksi.
    Jos Shindaiwan maahantuojalle ei olisi tullut koko konsernia (Starkjohan) koskevia vaikeuksia, olisi ShindaiWasta tullut ”Huskun tappaja”.
    Ainoa, missä se on ”hävinnyt” HVA:lle, on kaikkein pahin puuterilumi, jossa ainoa saha, joka eleettömästi pelaa täysin, on ollut HVA 346 ja ilmeisesti nykyisin 550. (Täydessä talvimaskissa)

    Jätkä pätkät

    Kuvaston mukaan asiallisen näköinen kampe.

    Jätkä pätkät

    Nuo sahat, joissa pääsee meisselillä ruuvailemaan suuttimia, ovat sangen usein enemmän tai vähemmän pieleen säädettyjä.
    Useita kertoja olen joutunut kesämökillä ollessani säätämään kyläläisten sahoja.
    Vain kerran on tuotu sellainen saha säädettäväksi, joka ei parantunut. Kyseessä oli HVA:n lättänämalli, joka ei ole kehuja saanut.
    Onneksi tulevat nuo sähkösäätöiset sahat, ei tarvitse enää pilata mökkipäiviä.

    Jätkä pätkät

    Yläharvennuksesta on minulle esitetty Metsäkeskuksen koulutuksessa, että oikeassa kohteessa taitavasti ja varoen tehty yläharvennus antaa moninkertaisen taloudellisen tuloksen alaharvennukseen verrattuna.
    Laskelmissa oli myös tulevaisuutta arvioitu niin, että koko kiertoajan kuluessa rahaa tuli tuplamäärä, mutta silloin oli laskelmissa mukana puunmyyntitulojen korkotuototkin.
    Meillä oli n. kolmenkymmenen vuoden vertailukoealat määrämittahakkuusta, ohjeenmukaisesti harvennetusta ja hoitamattomasta metsästä.
    Kun nuo koealat pystymitattiin ja tarkasti harvennettiin, sekä laskettiin rahat korkoineen, ylivoimaisena voittajana oli määrämittaan hakattu koeala. Se tuotti eniten tukkia ja dikontattuna kantorahatulot se oli selvä voittaja.
    Toiset koealat olivat hävityshakkuualue, johon oli jäänyt tiheä alikasvoskuusikko. vertailuala oli avohakattu ja istutettu, hoidettu ja harvennettu ja puumäärät mitattu ja laskettu ohjeiden mukaan. Alikasvoskuusikko veti pidemmän korren. Se oli kehittynyt n. sata vuotta hävityshakkuun jälkeen.
    Tuo kohde on hyvin suosittu retkeilykohde, mutta viimeisiä laskelmia ei MHY:n porukoille kerrota.

    Jätkä pätkät

    Todella neitimäisiä sahoja nuo huskut!

    Ostin 362 stihliin uuden suodattimen ja laitoin paikoilleen (siinä vaiheessa kyseisellä sahalla oli sahattu useita satoja tankillisia puhdistamatta ilmansuodatinta). Ei mitään eroa moottorin käynnissä.
    Ohjekirjassa sanotaan, että puhdista suodatin kun moottorin teho on tuntuvasti heikentynyt.
    Toistaiseksi tuntuvaa tehon heikentymistä emme ole havainneet. Eikä ole ollut jäätymis- eikä käynnistysongelmia.
    -Jos ilmansuodatin ei ole mennyt kuuraan ja saha sammuillut aamuisin tähän aikaan vuodesta, niin eipä sellainen metsuri ole metsätöitä tehnytkään.
    Silloin, kun Jonsiila tuli turbo ja HVA:lla keskipakopuhdistus, rypi Tilhi ilmanputsarinsa kanssa todella syvällä. Suodatin piti joissakin tapauksissa puhdistaa neljä kertaa päivässä. Sitten lanseerattiin ”Kompensaattori, joka muutti bensiinin ja ilman suhetta suodattimen paskaisuuden mukaan.
    Silloinkin suodattimen puhdistamisen vaikutuksen huomasi selvästi.
    Sieltä asti on tiedetty, että jos kaksi saman tasoista kaveria sahaa paperilla saman tehoisilla sahoilla yhtä paljon joka päivä, säästää HVA:lla sahaaja vuodessa sahan vaihtorahan verran bensiinikuluissa.
    Ja lisäksi tekee lyhyempää päivää.

    Jätkä pätkät

    Ihan oikeaa jatkuvaa kasvatusta tehtäessä metsään täytyy jäädä kelvollinen puusto. Ei ole järkevää hakata muita, kuin vain järeitä tukkirunkoja = väh. kolmen tukin puita.
    Pienet reiät mahdollistavat uuden puusukupolven syntymisen, mutta kenttäkerroksessa oleva paksu kuntta tekee sen lähes mahdottomaksi.
    Jatkuvaa kasvatusta taloudellisempi vaihtoehto on yläharvennus ja sen synnyttämä parikymmentä vuotta pidempi kiertoaika, jonka jälkeen uudistaminen.

Esillä 10 vastausta, 721 - 730 (kaikkiaan 850)