Käyttäjän Jätkä pätkät kirjoittamat vastaukset
-
”Vennamolaiset” talot ovat rintamamiestaloja, joita luvattiin rintamamiehille, jos suomi pysyy itsenäisenä. Evakot saivat paljon muhkeammat talot, koska heiltä oli jäänyt karjalaan sahat ja mylly: ”Mylly hyllylle ja saha naulaan” ja jäipä joltakin ”yhden kesän ajettu risukarhikin”. Rintamamiehet saivat edullista lainaa, tontin tai ”kylmän tilan” ja herkemmin sementin ja terästen ynnä naulojen ostolupia. Kylmän tilan raivaajille maksettiin myös pellonraivauspalkkioita, kun he perkasivat raakaan korpeen peltojansa.
Rintamamiestalojen rakenteissa ei käytetty muoveja ja lämmitys perustui sydänmuuriin, joka edelleenkin on varsin toimiva rakenneratkaisu.Jätkä pätkät 27.12.2015, 20:52” RE: Tukkien latvaläpimitta18 senttiin
Siinä hatelo on oikeassa että markkinat sen lopullisesti määrittää mistä minimistä katkonta tehdään. Sen vuoksi ne varmaan odottavatkin kollektiivista päätöstä. Uskon että pienetsahat eivät siihen lähde, koska he voivat tehdä kannattavaa kauppaa pienemmilläkin mitoilla.Tuo on mielenkiintoinen tuo tukin laatuluokitus kolmeen luokkaan. Yhdelläkään työnantajalla jolle minä olen hakannut ei noita laatuluokkia ole ollut joista jätkä mainitsi. Uskon että aika vähän kuitenkin noita laatuluokkia käytetään. Ehkä ne sen luokituksen sitten tehtaalla tekee mutta harvoin ihan metsässä sitä on tarvinnut pohtia.
Lähetetty: 3 h, 49 min sitten ”
Jos noin on, niin en yhtään ihmettele sahatukin huonoa hintaa. Motokuski ja -kone tekee niin paljon hallaa nimenomaa mäntytukkileimikoissa, että metsurille kannattaisi maksaa kaksikymppiä tukkimotilta, jos hän osaa katkoa tukit oikein.
Vanha sääntö on ollut iät ja ajat, että ”Laadusta poikki”, eli tarkemmin : kun laatu muuttuu, sen alapuolelta pokki!Sahalla lajittelijat katkaisevat laudoista 12 dm pois, jos saavat jäävän pätkän laadun nousemaan yhdellä luokalla.
Kun tyvitukista sahatut sydänlankut olisivat kolmen sivunj oksattomia, mutta 54 dm:n lankuista pitää katkaista 15 dm hakkeeksi, ei voi kuin ihmetellä, kuinka paljon sahoilla on varaa haaskata arvokasta puuta.
Sekin 15 dm olisi tehnyt Gudaa välitukin tyvessä ja ehkä puusta olisi tullut kolmaskin tukki?
Ennen pistettiin jätkät, jotka eivät osanneet katkoa laatuja erilleen, kuitumetsään keskitalvellakin.
60 dm pitkä sahe kannattaa katkaista keskeltä, jos tyvipäästä tulee US-laatua ja latvaosa veisi koko saheen sekstaan.
Metsähallituksen ammattitaitoiset konekuskit ovat kyllä tehneet laatukatkontaa – Siksi Metsähallituksen sahatukit ovatkin huomattavasti kalliimpia kuin yhtiöiden hakkaamat.
Tukin katkonnassa ammattitaito punnitaan.Jätkä pätkät 27.12.2015, 20:25Mikanterä jauhaa paskaa: Kaatotunkkia ei metsuri tarvitse, eikä yli 55 kuutioista sahaa, eikä yli 15 tuuman laippaa.
Ei tarvitse auton perässä olla kahta moottorisahaa ja kahta vänkäriä joka reissulla.
Jos varakoneita pitää olla kuorma-autollinen, niin ammattitaito kaikessa suhteessa on kyseenalainen.
Meilläkin oli pari metsäopettajaa, joilla ammattitaito oli jäänyt lähinnä raivaussahan käyttötaitoon ja he kaatoivat jo kolmekymmentäsenttiset puut kaadonsuuntaajan kanssa, mutta eihän siitä mitään tule, että yhdn puun kimpussa on aina 3 – 5 ihmistä. Tapaturman vaara siinä kasvaa.
Pihapuiden kaato on ihan eri juttu, eikä kuulu varsinaisen ammattimetsurin repertuaariin.
Malliksi ollaan pätkitty muutamia isoja pystyyn alkaen 26 metrin korkeudesta pätkinnän.
Suurin osa ”miehistä” ei uskalla nousta niin korkealle, mutta Haapajärven tyttö nousi ihan pokkana.Jätkä pätkät 27.12.2015, 08:05Männyn ja koivun laatutyvet maksavat aina yli sata euroa kuutio.
Niitä viedään esim saksaan sellaisenaan ja siellä hinta on moninkertainen.
Tavallista mäntytukkia ostettaessa puusepältä kuluu aikaa ja hylkyyn menee yli puolet lajittelemattomasta mäntylankusta.
Kun sahaat tyvilumppia ja myyt sen kaiken puusepille hintaan 300 euroa /motti, niin vaikka tukista maksaa satasen, ei valmis tuote maksa kuin 150 ja siitä saa voittoa saman verran.
Suomalainen idioottiyrittäjä ei halua maksaa kunnollisesta raaka-aineesta kunnon hintaa, vaan latjaa paskaa yötä/päivää jopa tappiolla.
Me vertasimme aikaisemman toimittajan lankkuja ja hintaa, ostaja lupasi oitis lähes kolminkertaisen hinnan meidän lankusta.Jätkä pätkät 26.12.2015, 21:02Tänäkin päivänä päästäisiin hyvään ja luultavasti kaikkia osapuolia tyydyttävään ratkaisuun, jos otettaisiin laajemmalti käyttöön meilläpäin MHY:llä olleet käytänteet.
Elikkä metsänomistajat möivät MHY:n toimihenkilön avustuksella melkomoisia yhteismyyntejä, joissa kaikki mahdolliset puutavaralajit oli hinnoiteltu erikseen.
Kun ostajina on esim kahdeksan yritystä, jotka ostavat vain määrätyn tavaralajin, mutta ostavat jopa vain muutaman pöllin, löytyy lopullisessa laskelmassa viivan alta pari euroa / kuutio parempi summa, josta on jo vähennetty MHY:n laskuttama puukaupan avustuspalkkio.
Me ostimme puusepänlaadun sahatavaran saamiseksi järeää koivun tyveä ja samoin järeää mäntyä, joiden minimipituudeksi sovittiin 2,7 metriä. Suurin osa männystä oli siemenpuiden tyviä, jotka jouduttiin lumppaamaan tyvimutkan takia pois suursahojen tukeista.
Niiden kuutiohinnaksi sovimme 100 € , joka ylitti jopa tukin hinnan merkittävästl. Läpisahattuna hinta oli 300 € (+ ALV)
Nuo tuotteet myytiin sahatuottoisina, eli lajittelemattomina.
Tuon tyyppistä palvelua odottaisi myös osuuskunta Metsäliitolta, mutta sieltä saa vain päinvastaista.Jätkä pätkät 26.12.2015, 20:35Minimiläpimitan nosto voi vaikuttaa joissakin kokoluokissa merkittävästi tukin määrään.
Kun ollaan oikeassa tukkimetsässä, josta normaalipuusta tulee vähintään kolme tukkia, jää moni runko tulevaisuudessa kahden tukin puuksi, koska lyhyimmät tukkimitat on ruksattu kauppakirjoista pois.
Samoin tuntuu kiusanteolta, että maksimipituuksista on listitty pari jakoväliä, joten tukeista tehdään nykyisin puolipitkiä pötkylöitä, joiden katkonnassa ei ammattitaitoa tarvita.
Jos arvioidaan edelleenkin kolmen tukin mäntyä, niin siinähän oli mahdollisesti A-laatua oleva tyvitukki, joka on kokonaan tyvikaarnan peitossa. Keskiosasta saataisiin C-laadun kuivaoksainen välitukki, joka menisi rakennusteollisuuden käyttöön runkorakenteiksi ja hirrenhöylääjille. Latvapölli olisikin terveoksaista tavaraa, joka käy vaativampiin kohteisiin.
Sama runko uusilla mitoilla: Puusta ei tule kuin kaksi tukkia, jolloin tyvitukki on venytettävä liian pitkäksi, jolloin siihen tulee C-laatua 1,5 – 2 metriä. Huonompi laatu voidaan jopa joutua sahalaitoksella katkaisemaan pois, että tyvipäästä saadaan kunnon laatua ja hintaa.
”Välitukki” venytetään myös pitkäksi, jolloin siitäkin tulee sekasikiö, jossa alkuosa on kuivaoksaista ja latvapäässä pari metriä terveoksaista. No se sahataan lankuiksi ja liimataan sydänpuoli säätä vastaan.
Latvasta saadaan sitten kartiokas pikkutukki, joka viedään ihan eri sahalle ja ihan eri hintaan.
Minusta kaikkien alalla työskentelevien pitäisi aluksi kaataa ja apteerata mäntytukkeja. Sen jälkeen jokainen joutuisi sahaamaan kenttäsirkkelillä omat tukkinsa, että näkisivät, miten sahatavaraa pöllistä tulee.
Sen jälkeen sahatavaran laatulajittelua ja arvojen laskemista. Voi tulla joillekin yllätyksenä, että koko tukki menee miinukselle.Jätkä pätkät 26.12.2015, 20:01Jos ajatellaan aloittajan asemaa, niin aikalailla yliampumista on ollut neuvot.
Sivutoiminen yrittäjä:
– Ensimmäiseksi pitäisi kunnon jalkineet ja työhanskat sekä vesuri ja koealamittanauha.
Vesurin kanssa niin kauan, että jälki tulee kiitettävää.
Sitten Raivaussaha (1 kpl), mutta osta hyvä. Nuo pienemmät Tilhi ja HVA ovat niitä. Jonssilla on sama HVA:n malli, jos se on lähikauppiaalta samaan hintaan, niin osta pois. Valjaat voi ostaa mieleiset. Kunnollinen kypärä / radiokuulosuojaimin olisi asiaa.
Autona pitäisi olla lava-auto – Raivuri kulkee hyvin taakkatelineelläkin.
Osta moottorisaha sitten kun tarvitset. Älä osta liian isoa 55 kuutioinen on ehdottomasti maksimi. Kun kokemusta tulee riittävästi, voit hankkia tarpeeseen järeämmän. Kaadonsuuntaajaa et normaalisavotassa tarvitse ja MHY lainaa sen ainoan pihapuun kaatoa varten, kunhan olet viisikin vuotta harjoitellut.
Ja usko minua, on kokemusta aivan varmasti riittävästi.Jätkä pätkät 26.12.2015, 12:04Omatoiminen puunkorjuu on nykyaikaan todella vaikeaa ajoittaa niin, että puunjalostajat saavat jatkuvasti ja ympäri vuoden puun tuoreena ja sinistymättömänä tehtaalle.Ainoa ajanjakso, jolloin hakattu puu ei kuivu liikaa, eikä siihen tule värivikaa, on talven pakkaskausi. Sulan puun aikaan hakkuu tulee tehdä nopeasti niin, että puu on kahden viikon sisään tehtaalla.
Siinä on Fortson – miehille tietämistä, kun muutaman sata mottia vuodessa pitäisi hakata ja ajaa parin viikon syklillä.Jätkä pätkät 26.12.2015, 10:56Hei nythän mää hokasin, että kommentin jäkeen on pisteytyskolunki, jossa on myös ”sinun pisteytys”. Minkähänlainen merkitys noilla pisteillä on, ynnääkö niitä palstan moderaattori, vai saako jonkin palkinnon kun on saanut riittävän hienon saldon?
Onhan se kiva, jos jollekin autuus repeää täysillä pisteillä, mutta ei ilman jäänytkään voi täysi nolla olla.Jätkä pätkät 26.12.2015, 10:41Suurpuunjalostusteollisuus on sahannut omaa oksaansa jo kauan tuomalla venäjältä ”halpaa” puuta, joka tehtaan portilla maksaa sille tuplaten kotimaisen puun hinnan.
On näyttänyt siltä, että suomalainen metsänomistaja istuu samalla oksalla ja tipahtaa samalla kuin teollisuuden toiminta.
Metsäliitolla olisi nyt miljoonien taalojen paikka aloittaa puunhankintapalvelu, jossa sopivalla kalustolla korjataan harvennushakkuutkin kilpailukykyiseen hintaan ja hankintakustannukset koituisivat puunmyyjän hyväksi verotuksessa.
Onhan metsäliitto metsänomistajien oma osuuskunta, jonka tulisi palvella omistajiaan ilman voitontavoittelua.