Käyttäjän Jätkä pätkät kirjoittamat vastaukset

Esillä 10 vastausta, 441 - 450 (kaikkiaan 850)
  • Jätkä pätkät

    ”Mekin toimitamme tällä hetkellä tukit sahalle männyt toiselle ja kuuset toiselle, kuidut menee Ensolle tai UPM:lle parrut menee liimalevyteollisuuteen. Kyllä tämä vaihtokauppa on ihan tätä päivää.
    Lähetetty: 22 min sitten
    Lähettäjä: Metsuri motokuski ”
    Iät ja ajat ovat yhtiöt vaihdelleet puutavaralajeja, mutta sekin johtuu vain siitä, että ne ostavat koko leimikon kerrallaan
    Etupäässä kuitenkin tukeista suurin osa menee omille laitoksille, vaikka esim. männyllä on tyvitukeille omat mittavaatimukset ja ne kärrätään sahoille, jotka sahaavat vain sitä, välitukeille on omat sahansa ja niillä omat mittansa, latvatukeille samoin. lisäksi parrut ja Pylväät, ratapölkyt ja sorvipuu, sekä erikoistyvet.
    Samoin kuusille ja koivuille on omat tekijänsä ja lajikkeensa.
    Millään yhtiöllä ei ole kaikille näille omia tuotantolaitoksiaan.
    Kuitenkin yhtiö maksaa männystä männyn hinnan ja myydessään erikoispölkkyjä muille, hinta onkin aivan toinen. Olisi puuntuottajan etu, jos hän saisi tuottamastaan erikoispuusta erikoispuun hinnan, eikä se sujahtaisi veroparatiisiyhtiön tilille.
    Jees-miestä pyytäisin paljastamaan saksalaisten salaisuuden: Kuinka ihmeessä he pystyvät maksamaan kantellista jopa lähelle tuhat euroa kuutio ja tekevät siitä ikkunanpokia, kun suomalaiset tekevät ”yhtä hyviä” pokia tavarasta, jonka hinta satamassa olisi 220 euroa kuutio?
    Kun katsoo suomalaista Bulkkipokaa, niin sen poikkileikkauspinnasta pitäisi tyhmenpäänkin päähän upota, miksi se ei kestä. Tiedän, että syyksi selitetään suomen hirmuista palkkatasoa, joka on lähes puolet saksan vastaavasta, mutta saksassa turkkilainen työläinen katsoo, miten päin palikka pannaan kutteriin, kun pokien kehyksiä höylätään.
    Se on ihme juttu, mutta edes sama maali ei pysy suomalaisessa pokassa, joka sakemannin vastaavassa on ehkä satojenkin vuosien kuluttua.

    Jätkä pätkät

    HVA 543 m-saha kuulunee sarjaan hobby-sahat!
    Maallikolle antaisin hyvän nyrkkisäännön sahanhankintaan.
    Ensinnäkin kolmella suurella on vain pari – kolme mallia, jotka on tarkoitettu ammattikäyttöön.
    Jos löydät sopivan kokoisen /tehoisen sahan, joka myös sopii käteen ja sen hinta on alle kuusisataa, se ei ole ammattikone.
    Jos taas samoilla kriteereillä oleva saha maksaa yli yhdeksänsataa, mutta ammattimetsurit ostavat vain sitä, hanki se.
    Jos hyllyssä on 55 kuutioinen – vaikkapa HVA, hintaan 500 ja toinen 54 kuutioinen hintaan 700, niin vaikka kauppias kuinka selittäisi, on 55-kuutioinen aivan paska sen toisen rinnalla.
    Olin töissä työnantajalla, jolle ostimme sahoja joka vuosi parikymmentä kpl (raivurit päälle) Meillä oli mahdollisuus ostaa koemielessä myös muita, kuin vain paria mallia / merkkiä.
    KAIKKI karvalakkimallit olivat tavaraa, joka ei vastannut hintaa. Jopa paperilla samaa luokkaa olevat tehot ja vääntökäyrät olivat vain paperia.
    Uutuudet ja maahantuojien esittelyt todettiin kokolailla raakileiden kanssa hötkyilyksi. AINA ostimma pari uutuutta ja totesimme aina, että ne olivat keskosia, eli vuosi pari lisäaikaa, niin jopa toimii.

    Jätkä pätkät

    Pystykaupoissa on heikkoutena yleensä ainakin se, että kaikki puut menevät samalle ostajalle ja sen laitoksille.
    Hiemankin isompi puukauppa sisältää yleensä useampia puulajeja, joista olisi mahdollista tehdä useita erilaisia puutavaralajeja, mutta vastaavaa jalostuskapasiteettia ei ostajana olevalla yhtiöllä ole.
    Esim piensahurit ovat jossain vaiheessa kokeilleet ikkunakantellin sahaamista ulkomaan vientiin. Puutavaralaji on siitä veikeä, että sen sahaaminen ei oikein onnistu muulla, kuin yksiteräisellä sahalla. Sirkkeli – ja vannesahurit ovat ostaneet laadukkaita tyvitukkeja, joista sitten sahataan pintaa myötäillen Ikkunanpoka-aihioita. Sahatavaraa tulee saman verran kuin perinteisellä ytimen suuntaisella sahauksella, pintakasaan vain tulee myös sydänpuuta.
    Ikkunakantellin vientihinta on kuitenkin 2 – 3 kertaa parempi kuin tavallisen sahatavaran.
    Olisi pähkäilyn paikka, miksi suomalainen puusepänteollisuus tekee ikkunanpokat bulkkitavarasta, eikä ne pokat kestä kuin muutaman kymmenen vuotta. Mutta kun sakemanni tekee ikkunanpokat suomalaisesta kantellista, ne kestävät satoja vuosia – ilman kyllästysaineita, vain ammattitaito välineenään.
    samoin nuo veistosahat ostavat parrua parempaan hintaan kuin suurpuunjalostus maksaa kuitupuusta.
    Koivun käyttäjät maksaisivat mielellään suoraan puuntuottajille koivitukkien laadun mukaan jne. – Mutta ei, metsänomistajat haluavat myydä puunsa yhdelle vakiintuneen käytännön mukaan ja tuo yksi hakkaa vain kuitua ja tukkia.
    Esim ylisuuret mäntytukit ajetaan suursahalla sinne laanin peräkulmaan lahoamaan, vaikka niistä olisi saanut hyvän hinnan metsäautotien varressakin.

    Jätkä pätkät

    Maastureita on myös avolavalla ja avolavoja on kuomulla.
    Jos on kärry ja kömpijä, niin eipä tarvitse ängetä auton kanssa vaikeisiin paikkoihin.
    Eräs koneurakoitsija kuljettaa Mini-brunettiaan Ursuksen perässä lavetilla.
    Kertoi vieneensä ne tosi huononkin tien taakse: Kun Urkki ei enää etene, hän pistää Brunetin letkan eteen tosilyhyellä vaijerilla. Päivän päätteeksi Urkilla kotiin ilman lavettia. Jos savotta kestää pidempään, hän kulkee Urkilla ja polkee tietä paremmaksi.
    Lopuksi hän tuo Brunetin lavetin päällä pois.
    Hän ajelee vain hankintahakkuita ja töitä riittää.

    Jätkä pätkät

    ”Harvempi ammattimetsuri lähtee niin halvalla metsään että se kannattaisi mo:lle. Vaikka siitä sitten muutaman tukin enemmän veistelisikin tulee raakkiinkin varmasti saman verran. Pystykauppa tänäpäivänä ainut järkevä päätehakkuulle ja isommalle kakkosharvennukessekkin. Tanelin rautahepon työmaa taitaa kuitenkin jäädä aika pienenpuoleiseksi ehkä alle hehtaarin koitoksiksi. ”
    Kysymys on lähinnä siitä, kun kaadetaan esim heiveröinen tukkikokoinen puu, jonka tukkiosuus olisi yli kahdeksan metriä.
    Siitä kun silpaistaan liian pitkä tyvitukki, ettei tule enää oikeaa latvatukkia, menee kolmekin metriä tukkia pikkutukiksi tai kuituun.
    Sama virhe voi toistua useinkin leimikossa, ei toki jokaisessa puussa.
    Laatuvirheistä ei varsinaisesti voi puhua, mutta on sovittu poikaoksien sijainnista, määrästä jne.
    Rungon suoruuden näkee metsuri jopa kuusista, koska hänellä on mahdollisuus katsoa karsittua rungonosaa latvan suunnasta. MOTO-kuski näkee edelleenkin rungon vain yhdeltä sivulta.
    Motokuski voi erehtyä katkaisemaan tyvipään tukit liian lyhyeksi, jolloin koko tukkiosan loppua ei saadakkaan mahtumaan latvatukkiin.
    Ostaja ei toki raakaa itse tekemiään tukkeja läheskään niin herkästi, kuin hankintatukkeja, mutta toisaalta ostajan mittausta ei kaikilta osin valvotakkaan.

    Jätkä pätkät

    Kyllä virityssarjoja saa Huskuunkin – ihan samat rojut kelpaa molempiin. Ja onpa nähty myös Tilheissä virityksiä. Sahauskilpailuissa kuulee satojen metrien päähäån. kun kisakone kirkuu.
    Parhaissa esityksissä on oikein moottoripyörän tehopakoputket, joilla se viimenen tehopiikki otetaan.
    Puolitoista tuntia tankillisella on ihan normi, kun saha on ruotsalainen ja oikein säädetty. Lasken yleensä kaksi tuntia / tankillinen, mutta siinä on evästauko, ketjun viilaus ja sahan tankkaus mukana.
    Tilhin tankkiin jää aina vähintään desi, ellei enemmän, eikä se kestä tuntia kauempaa. Huskilla neljä tankillista on Tilhillä kahdeksan.

    Jätkä pätkät

    Joka tapauksessa vanha nyrkkisääntö: Isoa tukkia ei lyhennetä missään tapauksessa sen takia, että saataisiin pikkutukki latvasta.
    Ennen tukit ja pikkutukit mitattiin latvaläpimitan mukaan ja silloin oli tärkeää, että pölli ei ollut kovin kartiomainen.
    pikkutukit tehtiinkin ”aina” kuitupuusta, joka tyvilaajennuksen jälkeen ei kaventunut juuri lainkaan.
    Liimalevyteollisuus herätti meilläpäin tuon ”parrubuumin”, jonka seurauksena alettiin ostaa havupuuta 8 sentistä alkaen. Nyt on maksimipituudet jo venyneet lähes kuuteen metriin.
    Veistosahat ovat todella hyvä keksintö.
    Nykytekniikalla sahattaessa menisi täydestään 2,8 metrin tukki, ainoa miinus on, että kun sahauksen jälkeen saheet kulkevat poikittain, niitä menee puolet siitä, kuin 5,8 metrin saheita.
    Rakennuspuutavaran haluttu mitta on 49 dm, koska siitä syntyy pystykoolaukseen kaksi kappaletta, kun sen katkaisee keskeltä.
    Tukin mittana alle nelimetriset ovat huonoja, kun niistä menee hukkaan niin paljon.

    Jätkä pätkät

    Ilmeisesti arton terät ja timanttiviilat ovat sellaisia, ettei niitä ole kenellekkään muulle maailmassa myyty. Vai onko palstalla joitakin sellaisia RS:n käyttäjiä, jotka sahaavat esim neljä tankillista päivässä ja terottaa vain kerran viikossa?
    Valehdella voi tietenkin, varsinkin jos on pikkupoikasesta lähtien sen oppinut, mutta jotain rajaa piäisi kuitenkin olla.
    Jos artolla olisi edes hiukan kykyä arviointiin, niin hän pystyisi tajuamaan, että en pitänyt hänen tuulikaatourakointiaan paskapuheena.

    Jätkä pätkät

    Koivun lahonkesto paranee vähän, mutta sehän on normaalisti kehno.
    Yleensä ulkoilmassa käytettävä lämpöpuu kaipaa pintakäsittelyä, jolloin esim maalattu koivu kestää jotenkin.
    Koivu on suomalainen kovapuu, eikä sitä esim kannata laittaa saunanlauteisiin, koska se polttaa palleroiset helposti.
    Lämpöpuu on haurasta verrattuna käsittelemättömään puuhun.
    Lämpökäsittelyn ehkä parhaat puolet ovat kaunis väri ja se, että puu ei elä. Huonoin puoli on se, että pinta homehtuu herkästi.

    Jätkä pätkät

    ”Jos olen halunnut pystykauppa puuta niin olen ilmoittanut ostajille että pystykauppalla tehdään. Uskon että pystykaupan ainoa este on huonolaatuinen (raakki) tukki ja se että toimitusajat eivät päde tehtaille.Puut eivät ole tienvarressa silloin kun pitää eikä laatu ole tarpeeksi hyvää. En usko että pystykauppana toimitettava kuitukauppa on kenenkään firman esteenä. ”
    Jos tuossa on ulostettu kaikki luulo pystykaupasta, niin takaan, että metsuri motokuski ja Jeesmies ovat aiheesta ulkona kuin pyykkinarut.
    Huonolaatuiset tukit ja pitämättömät aikataulut ovat kautta aikojen olleet hankintakauppojen riesana.
    Kun ostaja ostaa tukkileimikon pystyyn ja hakkaa sieltä perkeleesti raakkitukkeja, niin kai se on ostajan päänsärky – ei myyjän!

Esillä 10 vastausta, 441 - 450 (kaikkiaan 850)