Käyttäjän Jätkä pätkät kirjoittamat vastaukset
-
Kuivuuhan se oksa, kun elävä latvus nousee yli kymmeneenkin metriin.
Kuusessakin tulee terveet oksat, kun mennään tarpeeksi lähelle ydintä. Silloin vaan sahaaja haluaisi järeämpää tukkia.Jätkä pätkät 18.1.2016, 18:05Joo – näin oli. Aloitin 38 vuotta sitten.
Jätkä pätkät 18.1.2016, 17:22Itse asiassa meillä on oppilaat sahanneet housuihin takuulla satoja kertoja. Yksikään laippa ei ole mennyt pilalle, eikä niihin ole kärkipyörää vaihdettu.
Jätkä pätkät 17.1.2016, 20:36Pyöriikö käripyörä, kun terä on paikoillaan ja käsineet kädessä koittaa tejua liikuttaa?
Joskus on kuitua tullut terään ja laipasta kun ottaa kaikki pois, niin ketju on saatu pyörimään reippaasti pöllin kulmaan tai kantoon nykimällä.
Jos se liikkuu, niin kaasulla pyörimään, kuidut tulevat ulos jopa rasvareijästä kuin vaalea toukka.
Kärkipyörää ei kannata irrottaa missään tapauksessa.Jätkä pätkät 16.1.2016, 16:48Jos metsänhoito on ollut hieman retuperällä, on kuviolla päätehakkuuvaiheessa muös ”alimittaisia” puita, joista kannattaa tehdä pikkutukkia.
Kuitenkin olen ollut sellaisessakin savotassa, jossa puusto oli huippulaadukasta tukkikuusta.
Avohakkuuta tein ja pääsääntöisesti jokaisesta puusta tuli tukkia 30 metriä. Savotassa katkottiin tukit 4, 5, ja 6 – metrisiksi ja jokaiseen pölliin 1 dm tasausvaraa, vaikka ne menivätkin Lielahteen.
Tukkiosuuden jälkeen tuli kahden metrin kuitupölli ja lavaa jäi n. 1 metri.
Jokaisella sahalaitoksella tukit mitataan ja jo pelkästään optimoidaan sahaustulos sahaamalla vuorossa vain samankokoisia tukkeja. Samassa toimituksessa tukit laadutetaan ottamalla niistä parhaat omaan lokeroonsa.
Myös pituudet vaikuttavat lajitteluun, samoin metallia sisältävät tukin menevät omaan lokeroonsa.
Vilppulassa sahataan 5000 kiintoa joka viikko? mutta kyllä tukkien mittaus on pienimpiä hommia siinäkin sahassa.Jätkä pätkät 16.1.2016, 16:15Yleensä ottaen olen pienentänyt alle kaksikymppiset pöllit poikki / halki menetelmällä.
Nyt on polttopuukoivikkoni päässyt karkaamaan liian isoksi, joten joudun pienimään ”ylisuuret” pöllit muilla keinoin. Siksi olen hankkimassa Timcoa, jolla ehkä livauttelen moottorisahalla pätkimäni pöllit siisteiksi klapeiksi ja mätän ne kuution tai isompiin häkkeihin, jotka sitten kuivuttuaan nostelen henkilöauton peräkärryyn ja kuskaan tarvitsijoille. Voisin jollekin mummelille viedä ilmaiseksikin, jos hänellä on kipeä tarve.
Olen pari traktorikuormaa vienytkin sairaseläkeläiselle ja monen pikkulapsen yksinhuoltajalle.
Uskon, että Timcolla tulee nopeasti ja helposti laadukkaita klapeja, joita myymällä voisi saada jopa hieman palkkaakin työlleen.Jätkä pätkät 15.1.2016, 20:05”Tuolla edellisellä harrastelija hyppäsi jo pannuissa uusiin laitteisiin joissa tottakai on lambrat sun muut. Mutta -73 Jämä ei aivan ole kovin automatisoitu joten hiukan omaa kikkailua tarvitaan että siitä tosiaan saa yli nimellistehonsa irti. Sillä talo ja kulutus on aivan liian iso sen rahkeisiin mutta pienillä kikoilla on kuitenkin siitä saatu hyvä pirtin lämmitin ja loppuun käytetään. Mitään ei haaskata. Paitsi tietysti puita mutta se onkin uusiutuva luonnonvara.
Lähetetty: 3 h, 37 min sitten
Lähettäjä: jees h-valta ”
Tämän luettuani en lakkaa ihmettelemästä, miksi jees-mies polttelee harjavallassa märkiä puita.
Kuivia puita kuluisi korkeintaan puolet ja kattilan teho riittäisi vaikka mihin, eikä tarvitseisi öisin valvoa nokipalon pelossa.Jätkä pätkät 15.1.2016, 14:35Rajalinja pitäisi avata aina naapurien yhteistyönä, vaikka siinä ei voi rajalinjaa siirtääkkään jäämättä nalkkiin.
Bussoli olisi tarkka laite, joa kivipyykki löytyy.
Ei rajalinjaa vain avata, vaan se pitää ensin merkitä linjakepein. Kun ensimmäiset viisarikivet löytyy, onkin loppu helppoa kuin heinänteko.
Pohjanmaalla ei kymmenen kilometrin rajalinja ole harvinaisuus, siinäkin saattaa toisen sivun rajalinja olla yllättävän lähellä.Jätkä pätkät 15.1.2016, 08:39Saattaa joskus olla, että savupiippu on ”liian tehokas”, tai jopa liian ahdas.
Silloin on ehkä paneudettava myös savukaasujen virtaukseen.
Meillä on vanhan pihasaunan savupiipun hormeihin tungettu haponkestävät sisäpiiput, jotka ovat paljon pienemmät kuin tiilihormi. Kiukaan putki toimii hyvin ja vedätän sitä yleensä lämmitysvaiheessa täysillä. Padan alla tuli palaa hillitymmin, koska siinä ei ole rostia, niinpä se tekee sitä nokitulppaa putken alapäähän.
Nokivalkeaa en ole odotellut, vaan käyn kerran – pari nuohousten välissä katolla ja nuohoan röörit.Jätkä pätkät 14.1.2016, 22:01Jesse ei ole näköjään perehtynyt esim leivinuuniin, eikä edes lasiluukulliseen takkaan.
No sehän on hänen häpeänsä.
Savupellillä kuristaminen on kielletty siksi, kun sillä voidaan epähuomiossa kuristaa liikaa, jolloin muodostuu häkää, joka kyllä sitten menee kovempaakin päähän.
Monet savupiiput ovat muovia, eli suunnittelijat ovat suunnitelleet savukaasujen lämpötilan niin alhaiseksi, että siellä muoviputkikin kestää ja kestää myös ne hapot, jotka savukaasuissa on.
Meillä aikoinaan parin naapurin omakotitalon muuratut savupiiput halkesivat, koska kattila ei pystynyt ottamaan kaikkea lämpöä suunnitellulla tavalla.
Myös AITO – kiukaassa oli toisioilman ohjaamiseksi kanavat, jotka palotilan yläosaan antoivat happea ja kiuas oli sangen taloudellinen, eikä savusaunassakaan noennut seiniä tavanomaisella tavalla.