Käyttäjän Jätkä pätkät kirjoittamat vastaukset
-
Tankkiventtiilin tukkoonmeno on helppo todeta. Kun kone sammuu ja on hiljaista, korkki auki – jos tissahtaa, venttiili tukossa.
Korkki kiinni – kone käyntiin, kun tyhjäkäynti kiihtyy – korkki auki, jos käynti asettuu, vika venttiilissä.Jätkä pätkät 21.1.2016, 16:56arton vastaus on melko varmasti oikea. Eli saa jostain ilmaa.
Jos käynti muuttuu käännettäessä sahaa kaatoasentoon, katkaisuasentoon tai kytkin ylöspäin, vuotaa kampiakselin stefoista.Jätkä pätkät 20.1.2016, 20:26” /Palvelut/Profiili/?userId=3955
RE: Apteeraustako
Päivätuotos pitää olla suuri ja raakkia ei saa kovin paljon tehdä ja jos kokemusta ei paljon vielä ole, ei noita puita osaa apteerata pystyyn ja edestakaisin ajo vie myös sitä tehokkuutta. Ammattimetsurit (ainakin ennen) tiesivät minkälaiset pölkyt puusta tulee jo ennen puun kaatamista, meidän hieman kokemattomampien pitää joskus käyttää mittaa apteerauksessa.
Lähetetty: 13 h, 44 min sitten
Lähettäjä: pihkatappi ”
Noinhan se menee. Motokuski näkee paljon huonommin katkaisukohdat eikä kunnolla pystyyn mitenkään.
Varsinkin kunnon mäntytukeissa metsurin pitäisi nähdä pystyyn tukkien katkaisukohdat – Ainakin tyvitukin katkaisu. Sitten vaan mitalla katsotaan sen pätkän pituus. Toinen tukki menee periaatteessa samalla tavalla, mutta siinä voi tulla laatutekijöitä yllättäen, esim. laho oksa. Kolmas ja neljäs pölkky mitataankin kerralla ja jaetaan mittojen tai laadun mukaan.
Eipä taida kaikilla firmoilla olla muuta ohjetta tukeille, kuin pituus / paksuus, jolloin laadut menevät aivan sekaisin kuin moton kuljettajakin.Jätkä pätkät 19.1.2016, 23:05Suurin osa motokuskeista ei todellakaan osaa apteerata – edes moottorisahan kanssa ja loput eivät viitsi.
Sama on kuidun hakkuussa.
meillä oli koulun maalla 8000 kuution savotta ja pojat alkoivat tekemään kakkosharvennusta männikköön. 70 % tukeista meni raakiksi. peli vihellettiin poikki ja pantiin pojille Huskut käteen ja tukintekoon.
Myöhemmin hakkuukoneella yksikin raakkitukki tiesi komennusta M-sahan kahvoihin.
Osa oppilaista ei pääse valmistuttuaan koskaan ajamaan hakkuukonetta.
Aikoinaan olin Metsurikurssilta kolmen oppilaan kanssa ammattitaitokilpailussa. Yksi tehtävistä oli n. 15 tukin laatuluokittelu. Meidän pojat voittivat 1, 2 ja 3: nen sijan.
Pojat olivat katselleet tulostaulua, kun siihen oli tullut opettajien joukko myös katsomaan.
Yksi opettaja oli ääneen ihmetellyt, kuinka tuo koulu on pärjännyt noin hyvin. Joku heistä oli sanonut: ”Siellä on Jätkän pätkät opettajana”! Olivat tuumanneet, että sehän selittää kaiken.Jätkä pätkät 19.1.2016, 22:39Tietolähde olen minä. Olen tutkinut ja mitannut kulutukset.
Ilmeisesti maailman pieniruokaisin saha oli Partner R 18. sahasin sillä kymmeniä tankillisia mäntykuitua ja joka tankillisella yli 300 kpl. Kaato, karsinta ja katkonta.
Neljä tankillista päivässä – joka arkipäivä.Jätkä pätkät 19.1.2016, 18:56En minäkään keksi, mihin noita letkuja tarvitaan. Onhan noita jäädytetty, sekä jäätietä, että varastoaluetta.
Kysehän on vain tehokkaasta pumpusta, letkut voi jättää kotiin.Jätkä pätkät 19.1.2016, 18:51” /Palvelut/Profiili/?userId=96
RE: Tokmannin saha
Silloin jos husse saman teholuokan saha on kulutus sama. Tankin tilavuus saattaa pikkuissen olla eri.
Lähetetty: 5 h, 18 min sitten
Lähettäjä: jees h-valta
Pisteiden keskiarvo:”Ei muuten takuulla pidä paikkaansa. ”Siitä on tullut tieto”.
Jätkä pätkät 19.1.2016, 12:55Echo ja Shindaiwa yhtyivät ja tekevät laatusahoja.
Jos sahaa tarvitsee oikein ammatikseen, ei riitä, että se on yhtä hyvä kuin HVA. Sen pitäisi olla myös yhtä pieniruokainen kuin HVA.
Täällä on suitsutettu Tilhiä, mutta minun kokemuseni isommista Tilheistä on, että ne ovat armottoman raskasruokaisia.
Jos ei välitä siitä, että bensaa palaa lähes tuplasti samassa ajassa, niin tehokasta työaikaa hukkuu tankilla ravaamiseen niin, että sahausaika jää lyhyemmäksi kuin paremmilla sahoilla.
Esim. Tilhin 261 – malli syö täysinä työpäivinä vähintään litran enemmän kuin HVA, Huskun mallinen Jonssi, taikka Shindaiwa/Echo.
Jos käyttää pienkonebensaa 210 pv / v, ostaa ruotsalaissahan käyttäjä bensakauppiaan piikkiin uuden sahan vuoden välein.
Samaa tautia sairastaa nuo Jönköpingit ja Metsurit ynnä muut matalakierroksiset sahat.
Kyllä sahan pitää määkäistä ja sitä ei halppissahat tee.
Minun poikani oli metsuri ja hakkasi HVA:lla. Puhuin hänet ympäri sahaamaan Tilhin 241:llä. Manaili viikon kuliuttua, että Tilhillä tienasi yli 20 euroa vähemmän päivässä, vaikka töitä teki vähintään yhtä kauan joka päivä.Jätkä pätkät 18.1.2016, 20:50Kysymys on turvallisuudesta. Vanhoissa oppaissa on varmaankin metsänhoitajien pähkäilemät tyvenkatkaisuohjeet.
Minulta ne eivät saa hyväksyntää.
Tuulikaadon kanto pitää tehdä ehdottomasti lyhyt ( sammalten seassa ei ole irrallista maata) Kaatovähkä sahausrakoon, että saa terän pois, jos kanto alkaa kaatua päälle.
Pahassa tapauksessa jätetään pitopuulle, jonka ajokone katkaiseen vääntämällä.
Meillä oli KL 3 :n väljennyshakkuun jälkeinen syysmyrsky, joka kaatoi käytännössä viitisen hehtaaria aukoksi.
Perusjätkät tekivät oman opettajansa kanssa ne ja maan sulaessa kannot nousivat pystyyn. Ne olivat 1,5 metriä korkeita – melko hurjan näköinen alue.
Joku kävi kaatamassa ne kannot polttopuikseen.
Koskaan ei pidä sahata tuulikaadon tyveä poikki n 0,3m – 1,5m matkalta. (Siinä on jopa soraa, mutta maata lähes aina.)Jätkä pätkät 18.1.2016, 20:25MHY voisi toimia yli valtakunnan puukauppojen järjestelijänä. Yhteismyynnit pysty – ja hankintakauppojen yhdistämisellä saisi hyvät edut metsänomistajille ja ostaja saisi ostot pienillä toimintakustannuksilla.
Erikoispuille olisi tällä työkseen toimivalla aina osoite ja isoilla puumäärillä pääsisi melko edullisiin välityspalkkioihin.
Iso yhdistys ja tarmokas henkilöstö takisi ihmeitä ja pystyisi järjestämään kaikki toiminnat ja palvelut helposti ja asiantuntemuksella.
Iso yhdistys pystyisi työllistämään moto-ketjuja täysiaikaisesti ja mahdollisesti samoista savotoista lähtisi puuta kymmenelle eri ostajalle.
Kysykää vaikka Pasi Ruuskalta, toimiiko monipuoliset palvelut?
Sieltä lähtee erikoistyviä Mahocanille, Koivutappien tekijälle, Pyöröhirsimökkien tekijälle (Huom erikoismitat) Sähköpylvästehtaalle, Ratapölkkyjen sahaajalle, Hirsitalotehtaalle, Junttapaalujen joppaajalle, Egyptinparrujen tekijälle, Veistosahalle, Vaneritehtaalle, Lastulevytehtaalle, Liimalevytehtaalle, Liimapalkkitehtaalle,Ikkunakantellin tekijälle, Puisten viilanpäiden sorvaajalle YM, Ym…
Kaikilla näillä on omat vaatimuksensa ja myös erikoishintansa. ”Yhtä pölkkyä pienempää kauppaa ei tehdä”