Käyttäjän JamesJesse kirjoittamat vastaukset

Esillä 7 vastausta, 1 - 7 (kaikkiaan 7)
  • JamesJesse

    A.Jalkanen: Joo, mutta tämä on ostajan ongelma. Koko ajatus on siis metsänomistajan turvaksi.

    Ostajalla on mahdollisuus katkoa runko siten, että saa maksamastaan tukista mahdollisimman paljon talteen. Tämä hinnoittelumalli kannustaa myös taloudellisesti ostajaa siihen.

    Minun jakeluun ei sovi tämä nykyajatus, että mikäli ostaja katkoo puut huonosti, ostajan palkkalistoilla oleva motokusti tunaroi, tai ostajan asiakkaan haluamat sahatavaran mitat ei ole optimaalisia, niin kaikki nämä koituu nykymallillla aina myyjän vahingoksi.

    JamesJesse

    Palatakseni alkuperäiseen aiheeseen, niin mitä haittaa siitä metsänomistajalle olisi, mikäli rungot hinnoiteltaisi kylmästi tiettyyn rajamittaan asti tukiksi ja latva ja laatuvialliset kuiduksi?

    Oikeastaan kaikki nämä tässä ketjussa kirjoitetut ja esitellyt epäkohdat poistuisi sillä. Ei tarvita ketään valvomaan katkontaa, kun se ei vaikuta hintaan..

    JamesJesse

    Metsuri motokuski:  Puun myyjä ei voi useinkaan vaikuttaa siihen onko leimikolle saapuva motokuski osaava vai ei. Eikä myöskään siihen, millaisia mittoja tehdas sattuu tarvitsemaan sinä päivänä, kun hakkuu on käynnissä.

    Eli koska nämä edellä mainitut asiat riippuu vain ostajasta, niin juuri siksi tämä hinnoittelumalli olisi hyvä saada käyttöön myyjän selustan turvaamiseksi.

    JamesJesse

    Mehtäukko: Homman pointti on siinä, että jos ostaja katkoo vain 5m tukkia, niin nykysysteemillä minun hyvälaatuisesta rungosta menee pahimmillaan 4m kuitupinoon.

    Tämän ehdottamani mallin mukaan runko hinnoitellaan tukiksi siihen kohtaa, jossa 15cm läpimitta alittuu ja ostaja saa tehdä rungosta sen mittaisia puita kuin parhaakseen katsoo. Eli hinnoittelu ja katkonta vaan irroitetaan toisistaan, ei muita muutoksia.

    Ei pitäisi olla puun myyjän vahinko, mikäli puun ostaja tarvitsee esimerkiksi vain pitkiä sahapuita.

    JamesJesse

    JamesJesse

    Tämä ehdottamani hinnoittelumalli ei muuta tilannetta lenkojen ja viallisten tukkien osalta nykyisestä mitenkään, eli kuski raakkaa huonot silmällä ja pölkky menee kuidun hinnalla. Tämä tietysti ihan reilua myöskin, ja kannustaa metsänomistajaa kasvattamaan laadukasta puuta.

    Ehdottamani malli kannustaisi tukkia suosivaa ostajaa käyttämään eri mittoja monipuolisemmin, jolloin ostaja saisi tukin varsin optimaalisesti hyödynnettyä, kuten toki halutessaan nykymallillakin. Nykysysteemillä käytössä voi todellisuudessa olla vain muutama mitta, sekä niitäkin voidaan ääritilanteessa käyttää ”väärin” jolloin syntyy vahinkoa metsänomistajalle.  Näin periaatteellisena ajatuksena, katkonta joka riippuu yksin ostajasta ei saisi vaikuttaa myyjän saamaan puukauppatuloon. Sen ristiriidan tämä malli ainoastaan korjaisi.

    Kokorunkohinnoittelu ei oikein suoraan kannusta kasvattamaan laadukasta tukkipuuta, joten en itse ainakaan ole kokorunkohinnoittelusta kiinnostunut näin puun myyjän ominaisuudessa, kun koetan myydä hyvälaatuista tukkia.

    JamesJesse

    Kiitos, A.Jalkanen.  Arvelinkin, että ajatus ei välttämättä ole uusi, mutta en ole siihen aiemmin törmännyt.

    Kokorunkohinnoittelu on ehkä vielä hiukan eri asia. Siinä sitten tukkirungot, pienet harvennuspuut ja vialliset/lengot puut menee samalla hinnalla, joten ostajan tekemä hinnoittelu perustuu enemmän tai vähemmän onnistuneeseen arvioon ja puukaupan lopputulos on jälleen tuurissaan.

    Sahatukit ja kuitupuut jalostetaan kuitenkin käytännössä eri tavalla, ja tukki on väistämättä arvokkaampi puun osa. Tästä syystä minun mielestäni kannattaa ehdottomasti mitata tuo laatutukin osuus erikseen, jotta puukauppa olisi mahdollisimman reilu.

Esillä 7 vastausta, 1 - 7 (kaikkiaan 7)