Käyttäjän Jalmari Kolu kirjoittamat vastaukset

Esillä 10 vastausta, 71 - 80 (kaikkiaan 380)
  • Jalmari Kolu

    Pieni päätehakkuuleimikko, kelirikkokelpoinen. Mielenkiintoisin ero oli koivutukissa 7,5 euroa/k-m3. Muuten normaalia 3-4 euron haitaria, joista oli kyllä helppoa valita paras. Eli Kut-hinta sahalle ratkaisi kaupan. Sahan tarjous aptilla 411-548 150-650 oli selkeästi paras mitä voi ajatella, sentti latvaläpimitassa auttaa kummasti tukkikertymään. Mielenkiintoista myös se että MG tarjosi ensimmäistä kertaa latvusmassasta jotakin. Samaan pakettiin tarjottu myös kuusen istutusta avaimet käteen periaatteella 1800 kpl/ha tiheyten ja voin sanoa että hinta sitä luokkaa että ei tule kauppoja. Uudistamismenetelmä on tuolle kohteelle jotakin muuta kuin kuusen viljely.

     

    Jalmari Kolu
    Jalmari Kolu

    No ei sijoittanut. Ja aika vaikea on ainakaan tuottavampaa sijoitusta löytää kun myydä 10m3/ha vuosikasvulla oleva terve kuusikko nurin 60% tukkiosuudella ilman ymmärrystä.

    Jalmari Kolu

    No menee jo ohi aiheen, mutta SE:n itseriittoinen ostomies lupasi eräälle kahden euron hinnan korotuksen kuusitukille ja nyt on aika myydä, koska kirjanpainajakin on jo kuultu olevan pitäjässä. Jäi vaan kertomatta että yhtiö nosti tuolloin kut latvaläpimitan 16 senttimetristä 18:sta. Ja Mo oli iloinen että noin kova tarjous, mihin muut eivät pystyneet. Ja kaikki 03:set pinoon vaan. Kasvua olisi ollut vielä 10-15 vuoden ajaksi, eikä tuholaisongelmasta tietoakaan. Mo ei käsitä vieläkään että ns. kustiin silmään.

    Jalmari Kolu

    ”Epäilen, että nykyisin n. 10 hehtaarin 60-80 tuhatta euroa ostettaessa maksavan keskiverto metsätilan pääomaa ei saa millään keinoin tuottamaan”.

    Päästäänkin kysymykseen miksi esim. Ruotsalaiset sijoitusyhtiöt maksavat hitonmoisia ylihintoja mukisematta Suomalaisten metsätiloista? Minkälainen kristallipallo lienee, jolla ennustetaan markkinoita esim. viiden vuoden päähän?

    Jalmari Kolu

    Excel on aika hyvä. Samaten taskulaskin. Pyrin itse hoitamaan varhaisperkaukset ja taimikonhoidon mieluiten etupainotteisesti. Omaa kalustoa lähikuljetukseen ei ole, joten ostan jonkun verran konetyötä sekä viimeiset kaksi kevättä istutuksia, sekä olosuhteiden salliessa luontainen uudistaminen aina kun mahdollista. Koen tuottavampana hankkia leipätyöstä rahaa, kuin viettää illat ja viikonloput uudistusaloilla.  Kuviokokoja olen saanut hiukan kasvamaan ja hoitorästejä ei tällä hetkellä ole. Kannattavuutta pudottaa kehitysluokkajakauma joka on kovin suureltä osintaimikkoa-sekä nuoria kasvatusmetsiä. Heti hakattavia 04-luokan kuvioita on pinta-alasta vain 4,6 % ja harvennuksia vasta aikaisintaan viiden-seitsemän vuoden päästä.

    Jalmari Kolu

    ”Ratkaisevaa on yksikköhinta €/m3 , työn laatu jäävän metsän osalta ja maksuvarmuus”.

    Pystykaupassa juuri noin. Tuossa päästäänkin joidenkin toimijoiden käyttämään tapaan arvioida leimikko kertymältää yläkanttiin, joten lopullinen kauppahinta voi näyttää houkuttelevan hyväksymään tarjouksen. Eli yksikköhinta on se mikä kaupan ratkaisee.

    Itse olen myynyt karsitun energiarangan hankintakaupalla, eli ostanut sekä hakkuun että lähikuljetuksen. Luotettavan urakoitsijan kanssa korjuu on onnistunut kiitettävästi. Omalle työlle muutama euron palkka kertynyttä kuutiota kohden. Ostaja varmisti kuka hakkaa ja hyväksyi kontrollimittauksen.

    Samaten ostaja hoiti kauppavelvoitteet kiitettävästi, mutta pieni miinus siitä että erikseen ei sovittu varastointiaikaa, vaan kertoi että puut ajetaan kerralla pois.

    No ihan niin ei mennyt, vaan reipas nipullinen on vielä ajamatta ja osa pinonpohjista siivoamatta.

    Jalmari Kolu

    Niin. Kuten Visa sanoi niin kerätäänkö karsittuna rankana vaiko karsimattomana kokopuuna? Vaiko molempia? Onko tuo 3 cm latvaläpimitta?

    Jos ajattelee että keskivertopoistuma 40 m3/ha niin 42,30 € olisi hinta per kuutiometri.

    Oletteko itse pyytäneet tarjoukset vaiko esim. Mhy: kautta?

    Ja Metkatuen hakeminen ehdottomasti, jos tukiehdot täyttyvät. Hakemus helppoa tehdä itse.

     

    Jalmari Kolu

    No tuossa vanhassa keskustelussa on ainakin onnistuttu maksimoimaan saanto kaikin puolin. Tosin uudistusikä ko. tapauksessa ei ilmene.

    Jalmari Kolu

    Koivikon arvokasvu %  on hieman riskialtismääritettävä johtuen siitä että kairaus ja kasvuvasara eivät anna luotettavaa tulosta, toisin kuin havupuilla. Samaten tukkiprosentti on matalahko ja esim. laatutyvien ostajia ei ole tasaisesti läpi maan, joten puhtaan koivikon kasvatus vaatii omaa näppituntumaa. Aloitin itse laajamittaisen koivulle uudistamisen 90-luvulla ja ainakaan tällä hetkellä en kadu.

Esillä 10 vastausta, 71 - 80 (kaikkiaan 380)