Käyttäjän Jalmari Kolu kirjoittamat vastaukset

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 357)
  • Jalmari Kolu

    No uudistamiskustannuksia voi itselleen perustella monella tavoin. Jotkut tasoittavat tietä jälkipolville, toiset odottavat tilan arvonnousua hoidettujen kuvioiden ansiosta. Mutta realismi on aina paras. Ei  lahoa taloa kannata maalata. Eikä metsiä uudistaa jos perillisiä ei liki eläkeikäisellä ole.

    Kun osaisi ennustaa niin möisi kaiken oikeana päivänä pois, ennen vanhainkotia tai omaa poislähtöä.

    Jalmari Kolu

    No muokkauksessa ei kannata säästää. Ja kuten edellä todettiin, jos muokkaus on tehty kunnolla, niin luonto hoitaa yleensä loput. Mutta kilpailuttakaa maanmuokkaus aina kun mahdollista. Ei työn tekemiseen tarvitse Mhy:tä tai Metsäyhtiötä välittäjäksi, rojalti konetyön välityksestä voi olla aika suolainen. Yhden ainoan kerran on itselläni ollut tilanne että äestysurakoitsija kertoi tehneensä sopimuksen Mhy:n kanssa ja ei voinut myydä työtään suoraan.

    Jalmari Kolu

    Katselin kahden viimeisen vuoden uudistamiskustannuksia ja ei kovin taloudellista. No lohtuna todettakoon että viimeiset surkeat ja liki vajaatuottoiset kuusikot on nyt poissa..

    2023 Rauduskoivu,Mt, kaivurimätästys, istutus avaimet käteen. 0,51 ha 777 €

    2024 Rauduskoivu, Mt, Bracke-mätästys, istutus avaimet käteen. 0,8 ha 1002 €.

    Vuoden 2023 istutus kesäkoivulla, josta taimihäviö 40%. Sain vinguttua täydennysistutuksen takuuseen.. Olisin noissakin käyttänyt luontaista mieluummin, mutta ei sopivia siemenpuita kummallakaan kuviolla. Ja 2024 vuoden kuviolla ajatus saada lähimaisema nopeasti korjaantumaan.

    No onneksi seuraavat uudistamiset on vasta neljän tai viiden vuoden päästä aikaisintaan.. Toivotaan että puun hinta nousee sille tasolle että keinollisen uudistamisen kannattavuus säilyy järkevänä. Ja mielenkiinnolla seuraan muutamankin ”kyllä sinne metsä tulee”-maanomistajan uudistusaloja joissa ei ole tehty vielä mitään, vaikka päätehakkuusta on jo kolmas vuosi menossa. Hieskoivun kantovesa ja pihlaja on uudistuneet mainiosti. 10 vuoden aikainen uudistamisvelvoite mahdollistaa laiskan ajattelun. Itse olen vaan saanut kovin toisenlaisen metsäkasvatuksen..

    Jalmari Kolu

    1 ha päätehakkuu ja ajatus Rauduskoivun luontaisesta uudistamisesta. Kustannukset tähän saakka: Kaivurilaikutus 340 euroa.  Tulevat kustannukset koostuvat raivausahatyöstä, jossa veikkaan maasto-olosuhteista johtuen varhaisperkauksen olevan luokkaa 8-10 h/ha. Oman työnä voisi ajatella 20 e/h, vierastyönä varmaan 50 e/h. Kasvupaikka OMT ja kokemuksen mukaan luontainen uudistaminen tuottaa kolmen vuoden sisällä ainakin 20 000 poistettavaa puuta. Useampaa lehtipuulajia. Mutta uskallan väittää että kustannustasossa päästään alle perinteisen istutusketjun. Toki mo:n on oltava ajan tasalla koska raivuri on tarve käynnistää. Myöhästyminen lisää työtä ja sitä kautta kustannuksia.

    Jalmari Kolu

    ”Itä-Suomessa ainakin Metsä Group on lupautunut ja on ostanut kaikki mitättömän pienetkin määrät omistaja jäseniltään !”

    Jaa. No itselleni sanoivat että yli 100m3 pystyyn ja hankinnalla min. 10m3.

    Olen jostain ihmeen syystä vielä jäsen, mutta ..

    Jalmari Kolu

    Niin. Aloitukseni tarkoitus oli korostaa kuljettajien ammattitaitoa. Ja keskusteluissa tulikin jo esille tuo taksojen hävytön alennustila. Jos verrataan vaikka kaivinkoneen hinnoittelua rakennustyömaalla, niin suhteutettuna työn kuluttavuuteen niin kuljettajan kuin koneenkin osalta metsäkonetyö ei ole arvostuksessaan sillä tasolla mitä sen kuuluisi.

    Jalmari Kolu

    Puusepälle harmaaleppää 2 k-m3.

    Jalmari Kolu

    Minusta tuo on paljon. Kuullut juttuja 12h päivistä 100m3 tuotoksella. Tosin ne harvennuksia.

    Jalmari Kolu

    Oletettavasti hieskoivua? En olisi kovin huolissani. Ja jos parin vuoden päästä työntää 2m puskat noista kannoista vesomalla, niin sitten uusiksi nurin niin ei kiusaa enää vuosikymmeniin.

    Jalmari Kolu

    Dimexin haalari ja metsurin takki. Nämä monestakin syystä: Työ on kevyempää kun on sopivat varusteet jotka suojaavat mm. ampiaisilta, punkeilta, vatunvarsien piikeiltä jne.

    Kenkiin kannattaa kiinnittää huomiota. Paksu pohja ja nilkkaa tukeva. 9 kg raivausaha kuormittaa kummasti ja paino on toispuoleinen. Tuon oppii vasta sitten kun hieroja aukoo pohkeita faskiaraudalla ja sen jälkeen onkin viikon kevytharjoitusten vuoro.

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 357)