Käyttäjän Jalmari Kolu kirjoittamat vastaukset
-
No pöytäkirjaa kyseisestä päätöksestä kaivellaan. Eli ilmeisestikin päätös on kohtuullisen vanha ja päätöksen jälkeen tiehen on liittynyt kaksi uutta kiinteistöä.
Mutta mielenkiinnolla seuraan mitä pöytäkirjassa lukee.
Jalmari Kolu 30.10.2022, 16:37Nuo pihatiet ovat siis tästä tiehoitokunnan tiestä eroavia teitä yksityisille kiinteistöille.
Jalmari Kolu 23.10.2022, 10:26Lainaus A.Jalkanen:”Pointti oli kuitenkin se että verorahojen lisäksi voi vauras osa kansakunnasta tehdä hyväntekeväisyyttä. Ehkäpä Jalmari Kolun havaitsema metsätilan ”heitteille jättö” olikin tietoisesti tehty monimuotoisuusteko. Tällainen ilmiö säästää yhteisiä verorahoja”.
Tuo käsitys syntyi itsellekin. No harvalla on tuohon varaa ja jäin käsitykseen että ainakin aikaisempi sukupolvi ei varallisuuden puutteesta ole kärsinyt.
Jalmari Kolu 22.10.2022, 20:21Tänään pääsin pikaisesti vilaisemaan vähän isomman metsätilan yleistä ilmettä. Monimuotoisuutta on vaalittu jo pitkään, eli jätetty hakkamatta yli-ikäisiä kuvioita ja selkeästi havaittavissa kilpikaarnaisia mäntyjä ja järeitä haapoja yms. Kuviot isohkoja, luokkaa 5-10ha. Samaten pienet, alle 0,5ha peltosaarekkeet jätetään viljelemättä ja annetaan uudistua luonnollisesti.
Uusin päätehakkuu vanhassa kuusikossa, kokoluokka 5ha oli ollut pakotettu tehdä, koska kirjanpainaja. Hakkuujäljestä näki että ennakkoraivausta uudisalalle ei ollut tehty. Sellupinot oli komeat ja maassa olevat lahorungot kanssa. Samaten pystyyn jääneeet lahot sekä MG:n tapaan vielä tekopökkelöä. Puuta poistunut hehtaarilta n. 300m3 ja tästä uskallan sanoa että lahoa 10%. Ainakin.
Se mitä jäin miettimään on tuon metsätilan kannattavuus. Eli yksityisomisteinen eikä mitään suojelusopimuksia. Ehkä oma pienimuotoinen näpertely on sittenkin kannattavaa. Ei oma luonne antaisi metsän jäädä jo toisessa sukupolvessa oman onnensa nojaan. Ja tuossa mittakaavassa.
Jalmari Kolu 21.10.2022, 20:27No tuo väittämä on vaikea uskoa. Onhan alalla useita toimijoita.
Mutta sen voisin uskoa että tulevaisuudessa tarkempi data voi olla maksullista.
Jalmari Kolu 19.10.2022, 19:56Se mikä itseäni kiinnostaisi on nimenoman kuvionnin tarkkuus ja tätä kautta tarkempi metsävaratieto omaisuudesta. Metsään.fi antaa ihan ok yleisdataa jos kehitysluokka on enemmän kuin T1. Toki hakkuuehdotukset ja joidenkin toimenpiteiden vaikutus menee väärin, jos et pyydä oikaisua. Pelkkä käyttöilmoitus järjestelmän kautta tekee jo kuvioihin muutoksia ja 04 muuttuu A0 tilaan vaikka ei olisi hakattukaan. Alkuun pyysin korjaamaan kuviointeja ja puustotietoja, mutta kyllästyin koska lopputulos oli vielä alkuperäistäkin hurjempi. Toivotaan että järjestelmä paranee vuoden vaihteen jälkeen uudistusten valmistuttua.
Käsittääkseni tuota avointa dataa käytetään perusteena myös dronesuunnitelmassa, eli kuvioiden yleisrajaus tulee tuolta. Muu data tuotetaan ilmeisesti kuvaamalla itse.
Voisin kuvitella että dronesuunnitelma onnistuessaan antaisi esim. ensiharvennusten tarkkaan ajoittamiseen parempia työkaluja mitä nykyinen maastosuunnittelu.
Jalmari Kolu 18.10.2022, 17:47Itselläni lyhyet mutta huonot kokemukset kolmioterästä. Sopii heinän ja vatukon niittoon, en usko purematta että tuo uutuus sopisi yli 1 cm puille. Kulmavaihde saa kovaa osumaa. Ja jätkän kanssa samaa mieltä että vaatii ison ja vahvaan sahan.
Jalmari Kolu 17.10.2022, 20:00Taas jotain uutta. Aika kova lupaus terälle. Itselleni tulee mieleen kolmioterän jonkunlainen parantaminen. Mutta 10 cm puu viidessä sekunnissa..
https://www.uittokalusto.fi/strand-intensive-hybridiraivaustera.html
Jalmari Kolu 16.10.2022, 22:35No esim. Huskvarnan 555 ilmoitetaan kulman välityssuhteeksi 1.29. Maksimiteho 9000 kierroksella minuutissa ja maksimikierrokset akselin päästä mitattuna 10500.
https://www.husqvarna.com/fi-fi/metsanraivaussahat/555fxt/
Mutta kannattaa muistaa pitää visiiri ja muut suojavarusteet. Ei nuo leluja ole.
Jalmari Kolu 16.10.2022, 22:27No nyt olen utelias ja kysyn mikä saha?