Käyttäjän Jalmari Kolu kirjoittamat vastaukset

Esillä 10 vastausta, 201 - 210 (kaikkiaan 415)
  • Jalmari Kolu

    Pitänee huomenna ottaa meisseli käteen ja kokeilla ensin onko vika omassa tuntumassa vaiko 555:ssa. Sisään ajon jälkeen vein liikkeeseen ja pyysin säätämään työkäyttöön. Säädön jälkeen sahattu jotain 30 litraa.

    Tänään alkoi tuntua että kiihtyy laiskasti ja jopa sammui pari kertaa yllättäen. Mietin voiko sään muutos vaikuttaa noinkin paljon. Eli poudasta vesisateeksi, ilman lämpötila jotakuinkin sama. Eli sai liikaa ainetta hellekelin säädöillä? Tulppa oli kahvinruskea ja suodattimet puhtaat.

    Jalmari Kolu

    Itselläni 555 huski ja kolme tankkia päivässä on aika kova setti. Varsinkin tähän aikaan vuodesta. Kolme tankkia reilussa neljässä tunnissa kertonee siitä että ammattilaiseen on jo takamatkaa niin taidon kun kunnonkin puolesta. Mutta sahataan niin kauan kun fysiikka kestää. Ja sanotaan niin että jos nykyinen tietotaito ja sahauskokemus olisi 20-vuotiaan kropassa niin voisi jo ammattilaiseksi palatakin.

    Jalmari Kolu

    Valikoima on raivurin terien suhteen todella hyvä. Ennemmin valinnan vaikeus.

    Se mitä mietin on pitkässä juoksussa tuo kovapalaterän ns. haritus. Eli säilyykö se ajan kanssa vaikka palat olisivatkin vielä leikkaavassa kunnossa.225:n terän kehänopeus on kuitenkin aika hurja. Peltiterän olen harittanut joka ilta ja halvan kovapalateränkin jonkun kerran. Nyt sahataan pientä alle senttistä räipppää joka ei terältä paljoa vaadi. Mutta syksymmällä tilanne muuttunee isomman puuston suuntaan.

    Jalmari Kolu

    No omalla vähäisellä kahden kovapalaterän kokemuksella olisin samaa mieltä. Leikkuuteho yli 5cm puilla on hitaampi. Mutta terän käytös ehkä rauhallisempaa eikä tiheähampainen ole niin tarkka terän takapotkusektorista.

    Jalmari Kolu

    Onko noista teristä kellään kokemusta? 24 hampainen 225mm ja ei ole ainakaan halvin

    https://mantco.fi/kauppa/raivaussahan-tera-225mmsovitusholkki/

     

    Kainuun terällä tänään 1,5ha ennakkoraivausta. On ainakin takki tyhjä..

    Jalmari Kolu

    ”Keskiverto enska on käytännössä 70-110 L/r, jossa koivu kutistaa kokoa ja tehdään kolmoseksi.”

    Tai sanotaan että pitäisi olla. Nykyään aika moni kohde on alle tuon ja pohjois-suomessa ihan normaalia että eh:n keskitilavuus on luokkaa 60l.

    Asia on erittäin monitahoinen. Kuten Anneli sanoi ei voida yksiselitteisesti sanoa mikä on absoluuttisen paras keskitie.

    Jalmari Kolu

    No jos keskiverto enskaa jossa puuston keskitilavuus on luokkaa 50-70 litraa/runko, niin ajattelisin niin että hyöty kolmoseksi katkomalla on minimaalinen tai sitä ei tule ollenkaan.  Katkontakertoja 1-2 enempi runkoa kohden ja ajokoneen pienemmät kuormat. Toki taas autossa hyöty kääntyy toisin päin, mutta se on taas kuljetuksen ja käyttöpaikan ongelma. Taas esim. yli 200 litraisessa hieskoivikossa jossa jokainen runko on mutkainen kuin pässin sarvi hyötyä alkaa kertyä luokkaa 5-10% luokassa.

    Mutta muistetaan että raaka-aineen käyttävä tehdas ratkaisee katkonnan rangaksi tai kuiduksi.

    Jalmari Kolu

    Etelä- Savon puolella kovimmat karsitun rangan tienvarsihinnat olleet yli 50e/m3.

    Pitänee olla jo melko iso leimikko ja käyttölaitos liki palstan kulmalla.

    Jalmari Kolu

    Ja tuossakin on monella Mo:lla suurusluokan ajattelu hukassa. Esim. latvastaan jää 0,5 litraa hukkapuuksi rungon nopean kapeneman vuoksi. Poistettavien puiden lukumäärä hehtaarilta vaikka 1200 kpl. Eli 600 litraa jää metsään ja 30-50000 litraa lähtee pinoon.

     

    Jalmari Kolu

    Jäin miettimään tilannetta esim. Mä 02, keskipituus 10m ja d 1,3m 11cm enskalla joka hakataan energiaksi. Kaatopää ei mittaa kun 5cm saakka ja tavoite olisi tietysti mahdollisimman pieni hukkapuun osuus. Käsiajolla vaiko jonkunlainen matriisi?

Esillä 10 vastausta, 201 - 210 (kaikkiaan 415)