Käyttäjän Jalmari Kolu kirjoittamat vastaukset
-
Rajanaapureita on kovin erilaisia. Kysyin joskus 10v sitten jotta tulisi kaveriksi etsimään pyykkiä. Vastaus: ”kyllä ne vanhat miehet tiesi missä ne rajat kulkee..” Kysyin uudestaan, matkaa kohteelle olisi ollut 100m. Vastaus: ”En lähde.” No moton karttaplotterin mukaan hakattu jo kaksi kertaa eikä valituksia. Väitän että muutama puu on naapurin puolelta lähtenyt, mutta jos asenne on noin reipas omaa kiinteistöä kohtaan niin anti olla sitten. Itselläni pisimmät suorat rajalinjat liki 700m. Pyykit löytyy kyllä, mutta raja on kolmella eri linjalla hoitamaton ja jokainen yhtä pitkä. Luotetaan siihen että GPS-systeemit koneissa löytää edes oikealle palstalle. Itä-Suomessa häiriöt ovat arkipäivää, olipa sitten kenen laite vaan. Tuollaisten pitkien linjojen puhtaana pitäminen mäkisessä maastossa on iso homma, varsinkin jos vastapuolta ei asia kiinnosta. Enkä näe tarvetta MML:n tarkistuspalveluihin.
Jalmari Kolu 15.11.2024, 17:32Aloitin tänään aikaisen eh:n 02 kuusikossa. Keskimääräinen runkotilavuus 45-50 litraa . Hakkuu suorimalla, välttäen kaikkea turhaa liikettä ja ylilaatua.
Saanto 0,72 m3/h. Eli jää alle tuotosluvun joka tuolla puulajilla ja litrakoolla on 0,75 m3/h.
Jalmari Kolu 15.11.2024, 16:40Kymmenisen vuotta sitten hakattiin kaksi kohdetta. Räkämännikkö, jossa kuusialikasvos ja vanerikoivikko jossa samoin. Noissa taimiaines oli tuolloin n. 20 vuotias muistelen ja nyt tilalla on epätasainen kuusikko joka ei täytä kuitupuun mittoja vaikka iän puolesta olisi eh-tarve. Mutta aukkopaikat pihlajaa täysi, joten monimuotoisuutta piisaa. Onneksi molemmat kuviot on alle 0,5 ha.
Jalmari Kolu 15.11.2024, 16:31Alikasvoksen kunto ja ikä ratkaisee. Helppo tapa määrittää ikä on sahata rinnakorkeudelta mahdollisimman viistoon ja näin on lustot helppoa laskea. Jos ikää alle 40v niin esim. koivun alla kasvaneet onnistuvat, samaten männyn alla. Mutta jos alikasvos pihkoo, on mustia koroja rungossa tai näyttää sateenvarjolta niin ei tule menestymään. Ja olisi vielä hyvä jos taimettuminen olisi tasaista.
Itsellä nyt työn alla aikainen eh Omt istuskuusikossa jossa ollut myös luontaista taimiainesta. Istutuksesta 20v, joten ikää 22v. Runkoluku taimikonhoidon jälkeen 1800-2200 kpl, epätasainen ja luontaisesti syntyneet ryhmissä.
Istuskuuset erottuvat selvästi ja luontaista saa poistaa ihan kovalla kädellä. Pelkässä pituuskasvussa on on tuossa ajassa parin metrin ero ja taimikko ollut ylitiheä aina taimikonhoitoon saakka ja sekin tehty niin myöhässä että raivurilla ei ole kaikkea saatu kaadetttua. Arvelin tiheyden olleen taimikonhoitoa ennen jotain 2500-2700 luokassa. No nyt räävitään tuota jälkeen jäänyttä pois, että saa edes reilut 2,5 m välin puiden kesken.
Jalmari Kolu 12.11.2024, 18:37No ihan kaikkea en Jounin tekniikoista suoraan allekirjoita, mutta ammattimies joka tapauksessa.
Kovin kiintomäärä joka on varmuudella metsurin tekemä on 52 k-m3 yhtenä päivänä.
Keskitilavuudeltaan 2 motin siemenpuumäntyä 27 kappaletta yhtenä päivänä. Naapuri oli metsuriaikakauden loppuvuosina ML:la töissä ja kertoi miten tuo onnistui. Eli hyvä maasto ja myötätuuli. Puut sopivin välein että ei tarvinnut kuin siirtyä seuraavalle ilman turhia askelia. Firma tarjosi kakkukahvit tuosta hyvästä. Ja kerran taisi tekijä päästä esittäytymään metsänomistajille jossain toritilaisuudessa.
Eli olosuhteet ratkaisee. Sellainenkin on olemassa kuin hakkuun tuotosluku. Etelä-Suomessa tuollaisella kohteella tavoite tunnissa olisi 3,82 m3. Eli runkotilavuus yli 700 litraa. Ja taas ensiharvennuksella 0,95 m3/h kasattuna palstalle jos oletetaan että rungon keskitilavuus olisi n. 50 litraa ja puulajina mänty.
Se mikä hankintahakkaajalla monasti tekee heikon tuotoksen on ajokalusto. Eli jos puita joutuu kasaamaan yhtään esim. 80-luvun maatalousoppilaitosten oppien mukaan ja kuormain on lyhyt puomiltaan niin suurin osa tehokkaasta ajasta menee hukkaan. Saati jos kasataan juontokouralle keskelle uraa ja haetaan puut peruuttamalla.
Jounin tekniikka on ajateltu 9m ylettyvyyden kuormaimelle. Puita ei nostella eikä siirrellä turhaan, vaan hakataan suorimalla. Urien ei tarvitse olla puhtaat. Maataloustraktorille tehty kalusto ei toimi ajoon noiden palstojen jälkeen, koska ylettyvyys puuttuu. Samaten liikkumiskyky. Oikea kuormatraktori voi peruuttaakin täydellä lastilla hätätilassa. Traktori yleensä ei.
Jalmari Kolu 12.11.2024, 14:35”Kyllä ne kymmenen kiinnon hakkaajat istuu enimmäkseen Esson baarissa. Senverran olen itekin 40 vuoden aikana hakannut, että tiedän mitä normiäijä 40-80 litran sekapuuryteiköstä päivässä hakkaa, puhumattakaan että ajaisi vielä tienvarteenkin.”
Just noin. Itse tein parhaana vuonna omista metsistä 1500m3. Suurin osa 03 koivun ja männyn harvennusta ja siemenpuiden ja ylispuiden poistoa.
Työpäiviä meni liki 200.
Jalmari Kolu 11.11.2024, 15:08No paras esitys mitä olen itse päässyt näkemään oli seuraava: Eräs mestari teki 100m3 hankintakaupan kuusikuidusta ja tukista kesäkuun alussa. Näkemys oli: Ei tuota kauaa tee.
Seurasin savotointia ohiajaessa. Kaksi miestä kaataa moottorisahalla puun. Sitten aletaan kirveellä karsimaan, jotta moottorisaha ei kulu. Kuidut mitataan 3m:n mittakepillä ja tukit kirvesmiehen mittanauhalla. Katkaistaan moottorisahalla. Parin viikon aherruksen tulos 24m3. Juontokouralla tien varteen. Voitte uskoa että ostajafirman edustaja oli haltioissaan. Kävi pari kertaa katsomassa ja hoiti loppumitan.
Moottorisahalla hankinta vaatii taitoa. Ja taito on ennenkaikkea sitä että puuta syntyy mahdollisimman vähin liikkein. Enskalla 1m3 tunnissa on aika kovaa tasoa havupuilla. Koivua tulee livakammin. Aloittelija voi päästä puoleen, jos tekniikka on hanskassa. Ja ennen kaikkea turhaa vatuloimista vältetään.
Jalmari Kolu 10.10.2024, 19:38No jos ajatellaan niin että vanerin lopputuote on melko kustannustehokas suhteessa raaka-aineen määrään ja muihin tuotantopanoksiin ja henkilöstökulut eivät ole samaa tasoa kuin kemiallisessa metsäteollisuudessa niin kertoo että aallonpohja on syvä.
Odotellaan lisää uutisia.. Mitä kertoo UPM ja mistä yksiköstä.
Jalmari Kolu 4.10.2024, 06:38Olen itse innokas lukija ja luen mielellään kaikkea suomeksi kirjoitettua.
Mutta tuo Laatuhakkuun työohje on jo sellainen että pelkästään kohta tiedottaminen pistää vieroksumaan. Jos ammattilaisten työhön ei voi luottaa ja heidän pitää tiedottaa mo:lle jokaisesta liikkeestään mennään jo kauaksi vapaasta työstä. Itselläni on ollut pari samanlaista ohjeistajaa jossakin muussa paikassa kuin metsä ja vielä 30 vuotta kyseisestä kokemuksesta ohjeet tulevat mieleen, vaikka en kyseisissä tehtävissä enää toimikaan.
Jotta kyseistä ohjetta voisi noudattaa ja välttää mo:lle epäsuotuisat tilanteet, niin tilalla pitäisi olla oma kalusto jolla mo tekee hakkuun ja lähikuljetuksen itse.
Joskus olen saanut kunnian keskustella metsäasioista Vessin kanssa. Olemme kovin eri linjoilla monessakin suhteessa. On hyvä että ihmisellä on ideoita ja ajattelee innovatiivisesti. Mutta muistetaan että suomalainen puu on bulkkitavaraa ja sen käsittely samoin. Jos tuollaisia ohjeita alkaisi jokainen mo laatia, niin ostajat karsiutuvat nopeasti.
Ai niin.. Ohjeista puuttui yksi kohta: Työmaalla ei saa tupakoida.
Jalmari Kolu 12.9.2024, 08:02No ainakin Evolla on koulutusta.