Käyttäjän Jalmari Kolu kirjoittamat vastaukset

Esillä 10 vastausta, 161 - 170 (kaikkiaan 415)
  • Jalmari Kolu

    On aika mielenkiintoista että metsänkasvatuksessa pyritään toistamaan samat virheet aina uudestaan ja uudestaan. Onko vieläkin havupuiden taimista niin ylituotantoa että niiden myynti väärille kasvupaikoille on vaan tehtävä?

    Jätkän sana tässä on totuus. Ei mäntyä Mt:lle ja lahokuusen jälkeen rauduskoivu.

    Jalmari Kolu

    Esimerkki hoitosopimuksesta ison toimijan kanssa:

    25ha tila, päätehakattavaa 8ha. Hakattu. Ei uudistamistoimia koska mo pitää kalliina ja ilmeisesti on jo antanut periksi. Taimikoita em. tilalla 10ha. Ei hoidettu koska kallista ja heikosti uudistuneita. Loput joutomaata ja 02:sta hajallaan. Ei kannattavaa hoitaa.

    Jalmari Kolu

    <p>En itsekään kannata sääntelyä. Olen saanut kokea sitä riittävästi. Mutta omalla kohdallani metsä tuottaa vähäisen määrän lisäystä taloudelliseen hyvinvointiin. Ja ei ole perillisiä jotka metsästä mitään ymmärtäisi. Olen miettinyt vaihtoehdot: a) hakkaan pois ja annan olla b) Laitan kohtuukuntoon ja myyn pois. Jostain syystä jälkimmäinen tuntuu huonommalta.</p><p>Mutta se mitä pelkään on EU:n tuottama  valtiollinen sääntely. Ja valtio voi keksiä vielä kaikkea kivaa huomatessaan että kansantalous tarvitsee lisää pääomia, jotta voimme maksaa ilmastohumppaa sun muuta kuraa ulkomaille. Suomi olisi pärjännyt vielä varsin hyvin jos rahankylväminen turhuuksiin olisi jätetty pois.</p>

    Jalmari Kolu

    Niin. Aika moni Suomalainen joka on saanut elää 60-70 luvulla pitää nykyistä säädösviidakkoa asioista holhouksena ja yksityisyyteen puuttumisena. Mutta juuri tuolla aikaa metsien käyttöä ohjattiin erittäin voimakkaasti ja tällöin oli tavoitteena Suomalaisten hyvinvointi. No metsänkäyttöön ja omistukseen luotiin vapauksia, mikä on toki hyvä asia, mutta tulee vastaan isoina kansantaloudellisina menetyksinä.

    Itselläni ei ole ratkaisua tähän ongelmaan. Omat on hoidettu. Seuraavana aletaan hakata maksimimahtoa ja näin on jo tehtykin. Mutta luulen että esim. 10 vuoden päästä heitän lossiksi ja annan uudistusalojen olla. En enää hyödy noihin investoimisesta.

    Jalmari Kolu

    No taimikonhoito ei ole niitä helpoimpia myytäviä töitä etämetsänomistajalle.

    Nykyinen väljä uudistamisvelvoite on aika monellekin päätehakkaajalle joka on realisoinut omaisuutensa niin aivan yks ja sama mitä siellä kasvaa. Ei koske enää minua-menttaliteetti on valtaamassa alaa. Metsä alkaa olla kaukainen asia monellekin kaupunkilaistuneelle omistajalle.

    Jalmari Kolu

    No en ole kummoinen ennustaja mutta voisin kuvitella että uudistamisvelvoite nostetaan lakikeskusteluun vielä tulevaisuudessa. Mutta sitä ennen pitää tulla puusta pula. Ja se on varma asia seuraavassa noususuhdanteessa.

    Jalmari Kolu

    Vuonna 1994 istutin mä-ku sekoitusta. Mäntyä 30%. Kokonaistiheys 1700 kpl/ha. Kasvupaikkana Mt. Vuonna 2020 hakattiin liki kaikki mänty pois. Syynä voimakas etukasvuisuus ja erittäin heikko laatu.

    Jäljelle jäi kuuset ja luontaisesti syntynyt koivu.

    Sekaistus menetelmää oli tarjottu naapurin mo:lle. Suosittelin mieluummin männyn siemenen käyttöä tai sitten koivun istusta. Siemenkelpoisia rauduksia ei oltu hakkuussa jätetty.

    Jalmari Kolu

    Ja on toimijoita jotka eivät enää edes laputa. Eikä nauhoita leimikoita ennakkoon.

    Datasysteemit hoitaa asian.

    Jalmari Kolu

    No toki voit esittää harvennustavan, jos se on kohteeseen sopiva.

    Tuo kännykällä kuvailu vastaa jollain tapaa relaskoopilla tehtävää arviointia. Eli puhelimen kamera tutkailee ppa:aa parhaan taitonsa mukaan. Joskus onnistuu, ei ihan aina.

    Jalmari Kolu

    Totta. Moittimisen aihetta ei ole. Hakkuun jälki oli mainiota ja ppa just kohdillaan.

Esillä 10 vastausta, 161 - 170 (kaikkiaan 415)