Käyttäjän Jalmari Kolu kirjoittamat vastaukset
-
No eräs mökkiläinen puolitti omavaltaisesti määrätyn tiemaksunsa parin vuoden ajalta. Perusteena ”En minä niin paljoa sitä käytä”. No tiekunta laittoi perintään ja tämä fiksu vastasi lähettämällä tiekunnalle laskun jonka loppusumma oli perittävä määrä. Perusteli laskua ”että on tehnyt töitä tien eteen”. Tosiasiassa siivosi oman tonttinsa kohdalta pari vattupuskaa.
Jalmari Kolu 21.10.2023, 18:14Maanmittauslaitos varmistaa asian. Digitaalinen aineisto kuten yleiskartta-aineisto voi heittää useita metrejä verrattuna viralliseen maastomerkkiin joista on etäisyydet ja suunnat seuraavin tarkasti tiedossa. Eli digiin ei kannata 100% luottaa.</p><p>Jos maastomerkit ovat jostain syystä kateissa kannattaa tilata rajankäynti. Maksaa, mutta on 100% totuus. Mutta etsi ensin maastomerkit ja pyydä MML:n maanmittaustoimituksen tiedot. Suomi on siitä hyvä maa että kartoitus ja maanmittaus on tehty ammattimaisen tarkasti viimeiset 100 vuotta.
Jalmari Kolu 15.10.2023, 11:22No kyllä tuolla konstilla loppuu muidenkin retkeilu useaksi vuodeksi. Mutta onko tuosta systeemistä oikeasti hyötyä? Ja joku on väittänyt sellaistakin että lumien lähdettyä pitkään kantoon ja sitten heinäkuussa pois kokonaan. Toimiiko? Toki ei kovin isoja aloja voi tuolla systeemillä tehdä..
Jalmari Kolu 13.10.2023, 17:22Ohikulkiessa katselin erään aktiivimaanomistajan touhuja. Kuulemma jalka kipeä, niin ei raivaussahalla kärsi tehdä joten tekee raivalla. Melko vetinen Mtkg ja sieltä hieskoivun, pihlajan ja lepän vesaa pois. Ei tuo raivausahaa vastaa, mutta mielenkiintoinen perustelu työn lopputulokselle: ”Raivalla katkaistuun kantoon tulee enemmän haiduttavaa pintaa, joten vesottuu vähemmän”. Saas nähdä.
Jalmari Kolu 2.10.2023, 19:52No jälkikäteeen ajatellen jotkut toimijat painoivat varovasti jarrua jo kesäkuulla. Ei tarjouksia ollenkaan. Mutta itse tein kolme eri puukauppaa tänä vuonna ja nyt ajatuksena odotella 3-5 vuotta mihin ollaan menossa. Epäilen että alamäki hinnoissa on vasta-alkua ja sahatoimijat ovat varovaisia. Koivukuidun kysyntä ja hinta on mielenkiintoinen seurattava Itä-Suomessa. Mondi seisoo nyt kuukauden ja uuden prosessin tehokkuus tullaan näkemään kuluvana talvena. Äänekoski ja Varkaus pyörinevät vakiokuormalla, joten Kemin tehtaiden hintavaikutus kuituun rautatieyhteyksien varrella näkynee pohjoisen suunnalla.
Jalmari Kolu 30.9.2023, 15:14Totta. Jos ostaa laadukkaan välineen omalla rahalla, niin sitä aika moni hoitaakin kunnioittavasti. Mutta eivät kaikki. Paras minkä olen nähnyt että toisena käyttöpäivänä uusi ammattisaha leikkaa kiinni, koska väärä bensa-astia.. Ja joku voi uskoa markettisahan erinomaisuuteen ja sietää sen ominaisuuksia, koska käyttää sahaa vain muutaman kerran vuodessa. Tai esim. rakennusliike ostaa keskihintaista sahaa siksi että eivät tahdo kestää kovaa käsittelyä ja huollon puutetta. Aloitin sahahommat isän sahalla. Hänelle riitti että ”kunhan nyt jotain saa aikaiseksi”. Ja heti kun sain kokeilla ammattivälinettä oikein viilattuna ja perushuolto opetettuna, niin päätin että hoidan omat sahani kunnialla enkä sahaa toisten bensoilla.
Jalmari Kolu 30.9.2023, 14:48Voi olla. Kovin rääkki mitä olen tuolla seoksella antanut oli seuraava:
Naapuri soitti että huomenna tulisi kaivinkone ja pitäisi kaataa ja pölkyttää kolme isoa raudusta. Kesäkeli + 20 lämmintä. Ainoa saha joka oli kotona vanha 346:n, muut huollossa. Laitoin 20″ laipan ja eikun kaatamaan. Polttoaineena edellä kerrottu. Jotenkin vaan kuulee että jo kaatosahauksessa oli tiukalla, saati katkoessa. Kannon halkaisija jokaisessa luokkaa 70- 80 cm. Pyöritin välillä vapaalla ja annoin kevyttä kierrosta ja taas puuhun kiinni. Sahattua tuli mutta jo työn loppuvaiheen aikana saha alkoi haisemaan erikoiselle ja menettämään tehoa. Mutta ei leikannut.
Vein sahan sepälle hakiessani muut pois ja pyysin että ”vähän vilkaisee” ja vaihtaa kalvot ja suodattimet sekä männän. Sahalla oli kuitenkin jo ikää ja varasahana ja ns. rähjähommiin ihan soiva peli.
Seppä soitti parin päivän päästä ja kysyi että mitä pirua olet tällä tehnyt. Mäntä ja sylinteri vaihtaneet väriä ja sanoi että jos olisit sahannut vielä yhtään, niin romu olisi tullut. Eli täysremontti joka tapauksessa.
Jalmari Kolu 30.9.2023, 14:15Kävin erään sahakorjaajan juttusilla ja hän näytti 2% itsetehdyllä halpa-öljyn seoksella kiinni leikannutta Huskia. Omistaja oli kertonut että kuuma kesäpäivä ja polttopuupino ja sahasta kaikki tehot käyttöön. Sahakorjaajan näkökulma asiaa oli että olisi varmaan kestänyt metsänhakkuussa, jossa sahaa käytetään vaihtelevilla kierroksilla ja annetaan välillä levätä. Ja oli sitä mieltä että öljy oli ollut laadutonta ja karstoittanut pahoin sekä piti tiukkaan kuormitukseen 2% seosta liian laihana.
Tunnustan itse Huskvarna-uskontoa. Huskvarna täyssynteettinen XP. 2,3-2,5% seos ympäri vuoden. Vuodessa kuluu n. 4 litraa seosöljyä. Bensiini 98 tai Shellin Punainen 98. En pidä kustannusta kalliina. Eikä ole ollut ongelmia. Eikä tarvitse miettiä kestääkö sahata liipaisin pohjassa.
Metsolan Youtubessa oli noista ihan hyvää juttua.
Jalmari Kolu 29.9.2023, 20:47No onko sitten niin että ihan parhaat tekisivät ilmaiseksi, jos luvan saisivat?
Jalmari Kolu 29.9.2023, 17:46Joku tuollainen systeemi voisi olla. https://yle.fi/a/3-12347155
Toki pitää olla myös tekijän aktiivinen, mutta tuolla peruspalkan maksulla voisi joku suomalainenkin asiasta innostua. Tietysti vaatii jonkun tekemään taksoituksen, mutta ei se iso asia ole.