Käyttäjän Jalmari Kolu kirjoittamat vastaukset

Esillä 10 vastausta, 111 - 120 (kaikkiaan 415)
  • Jalmari Kolu

    Excel on aika hyvä. Samaten taskulaskin. Pyrin itse hoitamaan varhaisperkaukset ja taimikonhoidon mieluiten etupainotteisesti. Omaa kalustoa lähikuljetukseen ei ole, joten ostan jonkun verran konetyötä sekä viimeiset kaksi kevättä istutuksia, sekä olosuhteiden salliessa luontainen uudistaminen aina kun mahdollista. Koen tuottavampana hankkia leipätyöstä rahaa, kuin viettää illat ja viikonloput uudistusaloilla.  Kuviokokoja olen saanut hiukan kasvamaan ja hoitorästejä ei tällä hetkellä ole. Kannattavuutta pudottaa kehitysluokkajakauma joka on kovin suureltä osintaimikkoa-sekä nuoria kasvatusmetsiä. Heti hakattavia 04-luokan kuvioita on pinta-alasta vain 4,6 % ja harvennuksia vasta aikaisintaan viiden-seitsemän vuoden päästä.

    Jalmari Kolu

    ”Ratkaisevaa on yksikköhinta €/m3 , työn laatu jäävän metsän osalta ja maksuvarmuus”.

    Pystykaupassa juuri noin. Tuossa päästäänkin joidenkin toimijoiden käyttämään tapaan arvioida leimikko kertymältää yläkanttiin, joten lopullinen kauppahinta voi näyttää houkuttelevan hyväksymään tarjouksen. Eli yksikköhinta on se mikä kaupan ratkaisee.

    Itse olen myynyt karsitun energiarangan hankintakaupalla, eli ostanut sekä hakkuun että lähikuljetuksen. Luotettavan urakoitsijan kanssa korjuu on onnistunut kiitettävästi. Omalle työlle muutama euron palkka kertynyttä kuutiota kohden. Ostaja varmisti kuka hakkaa ja hyväksyi kontrollimittauksen.

    Samaten ostaja hoiti kauppavelvoitteet kiitettävästi, mutta pieni miinus siitä että erikseen ei sovittu varastointiaikaa, vaan kertoi että puut ajetaan kerralla pois.

    No ihan niin ei mennyt, vaan reipas nipullinen on vielä ajamatta ja osa pinonpohjista siivoamatta.

    Jalmari Kolu

    Niin. Kuten Visa sanoi niin kerätäänkö karsittuna rankana vaiko karsimattomana kokopuuna? Vaiko molempia? Onko tuo 3 cm latvaläpimitta?

    Jos ajattelee että keskivertopoistuma 40 m3/ha niin 42,30 € olisi hinta per kuutiometri.

    Oletteko itse pyytäneet tarjoukset vaiko esim. Mhy: kautta?

    Ja Metkatuen hakeminen ehdottomasti, jos tukiehdot täyttyvät. Hakemus helppoa tehdä itse.

     

    Jalmari Kolu

    No tuossa vanhassa keskustelussa on ainakin onnistuttu maksimoimaan saanto kaikin puolin. Tosin uudistusikä ko. tapauksessa ei ilmene.

    Jalmari Kolu

    Koivikon arvokasvu %  on hieman riskialtismääritettävä johtuen siitä että kairaus ja kasvuvasara eivät anna luotettavaa tulosta, toisin kuin havupuilla. Samaten tukkiprosentti on matalahko ja esim. laatutyvien ostajia ei ole tasaisesti läpi maan, joten puhtaan koivikon kasvatus vaatii omaa näppituntumaa. Aloitin itse laajamittaisen koivulle uudistamisen 90-luvulla ja ainakaan tällä hetkellä en kadu.

    Jalmari Kolu

    No itsellä vastaavanlainen 1995 istutettu. 500 kpl/ha. d 1,3 22cm ja arvioitu kasvu 8 m3/ha. En aio uudistaa kun vasta 40-vuotiaana, tai joku muu uudistaa. Eli Visan tapauksessa odottelisin 5-10 vuotta ja tietysti suhdanteen mukaan..

    Jalmari Kolu

    <p>No tuo kuivuminen on varmasti realismia jos havua on liikaa. Mutta nyt on kaksi alaa missä voi verrata. Ajonopeus lisää kuskiin kohdistuvaa kuormaa verrattuna kuormatraktorin ajamiseen vaikka kuinka iso 8-pyöräinen vehje täysteloilla vetämässä. Ja hehtaareitahan tuolla ajonopeudella tavoitellaan. Uskoisin että yli 5ha uudistusaloilla joilla vähän kiveä on Bracke aika mainio menetelmä.</p>

    Jalmari Kolu

    <p>Tänään Bracken ihmettelyä. Mt kaksi kuviota. Toinen 2,5 ha ja toinen 0,5. Kivinen savolaismaa kääntyy iloisesti ja pienemmällä kuviolla havut ajamatta. Nopeaa on ja tulee mätästä riittävästi. Lisäksi mättäät ovat riittävän korkeita. Mutta se mikä tuossa mietityttää on mättään mahdollinen kuivuminen. Ei ole aiempaa kokemusta, joten tulos näkyy tulevaisuudessa. Mutta jos tulos hyvä, niin uskon että kaivurikohteet ainakin meillä vähissä, koska naverojen ym. ojituksen tarvetta ei ole. En osaa sanoa kumpi on kuskin selälle kovempaa, ajaa Brackea vaiko istua kaivurissa.</p>

    Jalmari Kolu

    metsätien-nimimerkin kanssa samassa uskossa. Lisäksi tieto siitä että Ruotsalaiset hakeutuvat Suomen markkinoille niin ostajina kuin säätiö-sijoittajina voisi viitata siihen että tulevaisuudessa on kova kysyntä tukille. Toki toivon että tulevaisuus tulisi seuraavan vuoden aikana..

    Jalmari Kolu

    Jos otsikon aiheeseen palataan niin tuli vastaan tuollainen:

    Hankintakauppa, motohakkuu ja ajo. Puut maksettu samaten konetyöt.

    Lumien sulettua havainto että osa urista kokonaan ajamatta. Eli ostaja ei ole saanut sitä kaikkea mistä maksoi. Nopean arvion mukaan kaupan kokonaismäärästä puuttuisi luokkaa 6-9% joka jäänyt ajamatta.

Esillä 10 vastausta, 111 - 120 (kaikkiaan 415)