Käyttäjän Jalmari Kolu kirjoittamat vastaukset
-
Katselin kahden viimeisen vuoden uudistamiskustannuksia ja ei kovin taloudellista. No lohtuna todettakoon että viimeiset surkeat ja liki vajaatuottoiset kuusikot on nyt poissa..
2023 Rauduskoivu,Mt, kaivurimätästys, istutus avaimet käteen. 0,51 ha 777 €
2024 Rauduskoivu, Mt, Bracke-mätästys, istutus avaimet käteen. 0,8 ha 1002 €.
Vuoden 2023 istutus kesäkoivulla, josta taimihäviö 40%. Sain vinguttua täydennysistutuksen takuuseen.. Olisin noissakin käyttänyt luontaista mieluummin, mutta ei sopivia siemenpuita kummallakaan kuviolla. Ja 2024 vuoden kuviolla ajatus saada lähimaisema nopeasti korjaantumaan.
No onneksi seuraavat uudistamiset on vasta neljän tai viiden vuoden päästä aikaisintaan.. Toivotaan että puun hinta nousee sille tasolle että keinollisen uudistamisen kannattavuus säilyy järkevänä. Ja mielenkiinnolla seuraan muutamankin ”kyllä sinne metsä tulee”-maanomistajan uudistusaloja joissa ei ole tehty vielä mitään, vaikka päätehakkuusta on jo kolmas vuosi menossa. Hieskoivun kantovesa ja pihlaja on uudistuneet mainiosti. 10 vuoden aikainen uudistamisvelvoite mahdollistaa laiskan ajattelun. Itse olen vaan saanut kovin toisenlaisen metsäkasvatuksen..
Jalmari Kolu 19.8.2024, 21:161 ha päätehakkuu ja ajatus Rauduskoivun luontaisesta uudistamisesta. Kustannukset tähän saakka: Kaivurilaikutus 340 euroa. Tulevat kustannukset koostuvat raivausahatyöstä, jossa veikkaan maasto-olosuhteista johtuen varhaisperkauksen olevan luokkaa 8-10 h/ha. Oman työnä voisi ajatella 20 e/h, vierastyönä varmaan 50 e/h. Kasvupaikka OMT ja kokemuksen mukaan luontainen uudistaminen tuottaa kolmen vuoden sisällä ainakin 20 000 poistettavaa puuta. Useampaa lehtipuulajia. Mutta uskallan väittää että kustannustasossa päästään alle perinteisen istutusketjun. Toki mo:n on oltava ajan tasalla koska raivuri on tarve käynnistää. Myöhästyminen lisää työtä ja sitä kautta kustannuksia.
Jalmari Kolu 15.8.2024, 21:28”Itä-Suomessa ainakin Metsä Group on lupautunut ja on ostanut kaikki mitättömän pienetkin määrät omistaja jäseniltään !”
Jaa. No itselleni sanoivat että yli 100m3 pystyyn ja hankinnalla min. 10m3.
Olen jostain ihmeen syystä vielä jäsen, mutta ..
Jalmari Kolu 15.8.2024, 08:08Niin. Aloitukseni tarkoitus oli korostaa kuljettajien ammattitaitoa. Ja keskusteluissa tulikin jo esille tuo taksojen hävytön alennustila. Jos verrataan vaikka kaivinkoneen hinnoittelua rakennustyömaalla, niin suhteutettuna työn kuluttavuuteen niin kuljettajan kuin koneenkin osalta metsäkonetyö ei ole arvostuksessaan sillä tasolla mitä sen kuuluisi.
Jalmari Kolu 14.8.2024, 10:04Puusepälle harmaaleppää 2 k-m3.
Jalmari Kolu 13.8.2024, 19:35Minusta tuo on paljon. Kuullut juttuja 12h päivistä 100m3 tuotoksella. Tosin ne harvennuksia.
Jalmari Kolu 7.8.2024, 18:23Oletettavasti hieskoivua? En olisi kovin huolissani. Ja jos parin vuoden päästä työntää 2m puskat noista kannoista vesomalla, niin sitten uusiksi nurin niin ei kiusaa enää vuosikymmeniin.
Jalmari Kolu 6.8.2024, 08:17Dimexin haalari ja metsurin takki. Nämä monestakin syystä: Työ on kevyempää kun on sopivat varusteet jotka suojaavat mm. ampiaisilta, punkeilta, vatunvarsien piikeiltä jne.
Kenkiin kannattaa kiinnittää huomiota. Paksu pohja ja nilkkaa tukeva. 9 kg raivausaha kuormittaa kummasti ja paino on toispuoleinen. Tuon oppii vasta sitten kun hieroja aukoo pohkeita faskiaraudalla ja sen jälkeen onkin viikon kevytharjoitusten vuoro.
Jalmari Kolu 24.7.2024, 17:03No voidaan elää aina toivossa. Niin teen itsekin. Mutta realiteetit ensin:
a) Venäjän hyökkäyksen ansiosta on suuri osa maata pilalla ja sen siivoaminen miinoista, rautaromusta ja sun muusta sodan jäljestä ottaa ainakin 10 vuotta ja jonkun on maksettava se ensin, ennen kuin mitään voidaan rakentaa.
b) Kuinka paljon länsimaista tai pohjoismaista puuta rakentamiseen tarvitaan? Yleensä tuolla päin ei puurakentaminen samalla mallilla kuin meillä ole muotia ja esim. betonilaudoitusten ja pilarien kotelointi 60-luvun kirvesmiestyyliin on tuollakin jo unohdettu. Ja ukrainassa on omaakin puunjalostusta, tosin melko kehittymätöntä.
Jos on päätehakkuukelpoinen kuusikko joka esim. hyönteistuhoriski tai myrskytuhoriskialueella, niin sen säilyttäminen ei ole kovin kannattavaa, vaan arvo voi romahtaa nopeastikin.
Mutta jos niin kävisi että suomalainen havupuu valtaisi ukrainan markkinat kelpo hinnalla sitten joskus, niin uskon että metsän omistaminen muuttuu kannattavaksi.
Positiivisimmat metsäihmiset ennustivat 80-luvun puolivälissä esim. että kunhan Kiinalaiset luopuvat seinälehtien lukemisesta ja alkavat tilata sanomalehdet kotiin, niin meidän paperikoneet ei pysähdy koskaan. No ei se ihan niin tainnut mennä..
Jalmari Kolu 21.7.2024, 20:51Leimaustehtävä on edelleen olemassa. 70 puuta numeroitu ja ohjeena oli alaharvennus, osin laatua painottaen. Vt 02 männikkö jossa taimikonhoito tekemättä. Itselläni meni tuo kohtuullisesti. 4 väärin poistettu 3 väärin jätetty. On aika varmaa että tuosta ei saa kukaan täysiä pisteitä. Puuston määrän arviointitehtävä oli aika hankala. 04 raivaamaton Vt rinne jossa kolmea puulajia ryhmittäin. 90% porukasta arvioi määrän alakanttiin, kuten myös itsekin. Samaten runkolukutehtävä jossa arvioitiin säännönmukaisesti liian ylös. Mietin jälkikäteen että relaskoopilla olisi tullut tarkempi kuin pohtimalla 4metrin sädettä kivisessä männikössä joka aukkoinen ja säilynyt puusto ryhmittäin.