Käyttäjän Izuzuuppinen kirjoittamat vastaukset
-
Suomessa on tuulivoimaloita. Nostokoukun verbaalinen iloittelu tällä aiheella on mukavaa palstan täytettä ja tuottanee tyydytystä kirjoittajalleen. Iloitkaamme tästä suomen kielen tarjoamasta kevythuumorista. 😊
Visakallolta aivan aiheellinen kysymys.
Lämpövarastoja käyttämällä voidaan kattaa osa vähätuulisten aikojen lämmöntarpeesta, mutta joka tapauksessa tarvitaan muun tuotannon sähköä tai sitten poltellaan jotakin sähkön ja lämmöntuotannon yhteislaitoksissa.
Puuenergian käyttöä rajaa puun saatavuus ja hinta. Sähkökattilat kaupunkien keskustojen kaukolämmön tuotannossa toimivat riippumatta puun saatavuudesta. Lisäksi energiayhtiö, jolla on omaa tuulivoimaa, voi ainakin periaatteessa, sopimusten rajoissa, ohjata tätä (edullista) sähköä sähkökattiloihin ja tehdä rahaa myymällä kalliimmalla kaukolämpöä.
Kyllä näissä energia-asioissa talous on pääroolissa, mutta myös energiatehokkuus ja päästöt vaikuttavat. Sähkökattilalla voidaan tehdä kaukolämpöä ilman savukaasuhäviöitä eli. n. 30% pienemmillä häviöillä. Puhtaalla sähköllä myös todelliset päästöt jäävät erittäin pieniksi.
Puun energiakäytön vähenemisen taustalla tuskin on mitään salaliittoa. Puunkäytön rinnalle on vain ilmestynyt taloudellisesti järkevä vaihtoehto. Puuta toki kannattaa edelleen käyttää siellä missä sitä on järkevästi saatavilla.
Helen on rakentamassa 200MW sähkökattilaa Helsinkiin. Tämä siis korvaa kivihiiltä.
Saksalla on kaasun hinnan osalta vaikea tilanne, koska kaasua käytetään raaka-aineena kemianteollisuudessa ja se on myös monen kotitaloudenkin käytössä. Energiakustannukset ovat karanneet ja teollisuuden kilpailukyky on alentunut tämän takia ja lisäksi Kiina on tuonut oman lisänsä taloustuskaan edullisemmilla teollisuustuotteilla. Melkoinen rakennemuutos on edessä.
Suomen tilanne on huomattavasti parempi ja paranee jos panostamme Kiinan aiheuttaman vaikean kilpailutilanteen vuoksi raskaan teollisuustuotannon sijaan kansainvälisiin palveluihin ja kasvualoille kuten dataan ja tietoliikenteeseen. Panostusten määrä riippuu siitä, miten sijoittajat näkevät markkinan kehittyvän. Investointituillakin voi olla jokin merkitys.
Sähköön tämä liittyy siten, että meillä on noiden kasvualojen tarvitsemaa puhdasta sähköä.
Uutta raskaan teollisuuden tuotantoa Suomeen voisi tulla merkittävän konfliktin seurauksena huoltovarmuussyistä.
Muutoin täällä menee mukavasti kun sähkö näyttää maksavan 0,2c/kWh. Siirto maksaa enemmän ja joillakin onnettomilla verkkoyhtiö laskuttaa siirrosta useita centtejä/kWh.
Olen sahaillut Stihlin 225mm terillä ja nyt hankin vaihteeksi Husq 225 mm teriä. Niissä kun on kuulemma jokin liukas pinnoite. Hyvin on niilläkin saanut tikkuja ja vähän isompiakin puita katki. Kakkaroita pyörittää Stihlin -490.
Pörssisähkön käyttämättä jättäminen on kuin ostaisi kaupasta tuotteen kalliimmalla silloin kun täsmälleen sama tuote on edullisempi. Eihän tällainen toki kaikille sovi, se myönnettäköön.
Sähköistä Joulua toivotan teille keskustelijoille. Kommenttinne tuovat mukavaa sisältöä päiviin. Kiitos.
Kehvelin mielestä Suomen hallinto on reppana. Ehkäpä hän osoittaa jonkun esimerkin maasta, joka on ottanut omaan käteen 😀
Kiitokset Motokuskille tarkennuksesta. Taisin siteerata uutista huolimattomasti.
Männyn laatulisän poistuminen kuulostaa pienemmältä muutokselta kuin se, että männylle ei enää olisi sellaista kysyntää kuin aiemmin.