Käyttäjän Itämaan ihme kirjoittamat vastaukset
-
Petoeläimet on fiksuja, ne liikkuu sinne missä ruokaakin on. Eli näin talvella jänikset, myyrät, hiiret hakeutuu ihmisasutuksen lähelle ja pedot tulee perässä.
Ilveskantakin voi olla ylitiheä. Näin kävi pari vuotta takaperin, kun nuoria nääntyneitä ilveksiä tuli talojen oville istumaan. Luonto tämänkin tasapainon hoitaa kuntoon viime kädessä.
Rajavartijat ja erävalvoja seuraa metsästystä sen mitä pystyvät. Loppujen lopuksi mahdotonta kenenkään metsästyksiä on valvoa, todella huonoa tuuria pitää olla mikäli käry käy salametsästyksestä.
Valitettavasti Teollisuuden metsäpalveluista on kokemusta. Toivottavasti ovat muuttaneet toiminta tapojaan, muuten on uusi konkurssi taas tiedossa.
Ei välttämättä metsän raivaukseen ole ensisijaisesti valmistettu. Tehoa 2.8kw sama kun kilpailijan vastaavassa, mutta painoa lähes 1.5kg enemmän tyhjänä.
Metsään ei tietenkään saa sahaa mukaan, mutta kyllä täällä myyjät(toki ostohetken jälkeen) koe käyttää sahat. Raivurit&M.sahat
Mahdolliset viat selviää kuitenkin vasta metsässä jonkun ajan päästä, sitä varten on takuut olemassa.
Jos sitä raivattavaa ei ole edes joka vuosi, niin sillä sahalla moni tekee, minkä ovat joskus hankkineet. Touhutonnikin on iso raha, jos sille ole käyttöä vuosittain. Jos sahan vaihtoväli on 20 vuotta ei sitä välttämättä tiedä mikä on itselle hyvä ja mikä ei.
Monesti saha ostetaan myyjän tai tutun myyntipuheiden perusteella, jos käyttökokemusta on vähänlaisesti.
Testaamalla se omaan käteen ja sahaustyyliin sopiva saha löytyisi. Ammattilainen pystyy laittamaan sahan kiertoon helposti, omalla kohdalla ensimmäinen ja toistaiseksi viimeinen stihlin raivuri vaihtoi omistajaa 6 ha jälkeen. Ei sopinut itselle.
Perus metsänomistajalle ei tällaista mahdollisuutta ole, eikä ole välttämättä tarvettakaan.
”Ei ole näköjään vielä saatu selvyyttä, mikä on paras raivaussaha.”
Paras saha on se, mihin sahaaja itse on tyytyväinen.
Toissa syksynä eräs mökin omistaja haukkui tuon minun huskin 560xpg:n suohon. Hänen mielestään stihlin 170 oli maailman paras saha. Oli tehnyt sillä polttopuuta ja tukkiakin sahannut. Itse olin tietysti erimieltä, mutta pidin mölyt mahassani, kuuntelin sitä ripistystä jonkun minuutin miksi 170 pieksee kaikki muut mallit ja merkit.
Melkoinen pelti alkaa jo olla. Käy pyörösahankin terät suoraan.
Euron kuvat kun kiiltää silmissä, niin mitäpä sitä ei tekisi. Puulaji valinnassa varmasti yhtä ”laajaa” ammattitaitoa, kun näillä ulkomaan raivaajilla.
Niin, se ammattilaisen käyttökin on varmaan hyvä vaihtoehto. Mutta mutta, poistettavat rungot 15-20cm ilmeisesti d1.3 lämpimitta toivottavasti? Piruuttani googlesta katsoin Suonenjoen lumitilanteen näytti +40cm. Hidasta tehdä vaikka kyseessä pelkästään kaato. Pahimmassa tapauksessa tuiskuttanut lunta muualta, jyrkät liukkaat penkat, lapioinnit, taipuneet puut eli hidasta on. Sitten tulee se ammattilaisen taksapolitiikka, halvimmillaan 35€ + alv./tunti luultavasti kuitenkin pyöritään 40-45 + alv/ tunti hinnoissa. Tietysti jos löytyy joutilaana oleva tekijä, joka haluaa tehdä edes jotain aikansa kuluksi voi saada halvemmalla. Lähinnä mietin, ettei joudu itse maksumieheksi.
Sanottakoon kuitenkin hyvä jos joku kolleega tästä saisi urakan itselleen. Jouten olokaan ei pitemmän päälle mitään herkkua ole ja onhan hakkuutyö sitä oikeaa metsurin työtä.