Käyttäjän Itämaan ihme kirjoittamat vastaukset
-
”Metsuriyrittäjillä on ainakin muutamilla käynyt se yritystoiminnassa yllättäväkin konkelo, että alkaa kasvu liian nopeasti, eli pitää lisätä kapasiteettia ja ottaa lainarahaa kalustoon jne.”
Pari tapausta itselläkin tiedossa. Yksi lähti Etelä-Suomeen, firma kasvoi todella nopeasti, oli tekijöitä ja työmaita ympäri Suomea. Kasvoi vain liian nopeasti ja kohta olikin firma sekaisin. Konkurssi ja alan vaihto. Toisella samanlainen kohtalo, tosin tekijät oli samalla paikkakunnalla. Työntekijöitä oli 20-30 kpl parhaillaan.
Oikealla metsäkoneella olisi toki ollut nopea suoritus, mutta ei tahdo nämä tonttihakkuut kiinnostaa kovinkaan monia hakkuu-urakoitsijoita. Myös moni toimihenkilö on todennut, ettei halua sekaantua pitkällä tikullakaan tonttihakkuisiin. Hankintana voivat ostaa, jos kertymää on riittävästi.
Toisaalta, yrittäjä saa hinnoitella itsensä kuten parhaaksi näkee. Työntilaaja hyväksyy tai on hyväksymättä hinnat. Tuossa katsoin googlesta mitä mönkkärin tuntihinta kustantaa. Tampereen suunnalta 1 hinta 41.93€/h + alv. Hinta sisältää mönkijän+kuljettajan+polttoaineet. Muilta ei löytynyt hintoja.
Lisäyksenä: Tuossa Metsolan videota katselin, missä mönkkärin tuntihinnaksi m.kärry ja kuljettaja 85€/h sis.alv.
18 terävarustuksella pärjää 90% kaadoista. Keskilpm. taitaa pyöriä jossain 40cm paikkeilla mitä kaadellaan. 18 tuumasella karsintakin onnistuu vielä kohtuudella, tukkirungoilla.
Pölkytys on se missä isot sahat pääsee oikeuksiinsa, ja sitä hommaa on paljon.
Kait joku sopimus on kuitenkin tehty, mistä taksat olisi selvinnyt? Vai onko tehty vain sanallinen sopimus.
Jos kyseessä oli aukkohakkuu järeästä tavarasta, ei itse hakkuutyöstä pitäisi mahdoton lasku tulla. Laskusta ne määrät pitäisi selvitä, miten ajo ja hakkuu on jakautunut. Miten sitten ollut ajomatka laaniin? Vähän jäi vajaaksi nuo aloituksen alkutiedot työmaasta, paha mennä sanomaan miten olisi pitänyt tehdä toisin.
On taas tapaus. Onhan näitä tehty, mutta hankintana ostettu pihapuut ja myyty parhaiten tarjoavalle firmalle. Eihän niistä paljoa pysty maksamaan, mutta ei siinä maksajan roolin ole mökkiläinen joutunut.
Sahat käyttötarpeen mukaan, eihän näitä +50 kuutioisia sahojen ostopäätöksiä metsätöillä perustella.
Varusteiden testailu tuo mukavaa vaihtelua työskentelyyn, kun ammattikseen sahailee. Isoille sahoille löytyy ostajat hyvinkin pikaisesti, jos eroon haluaa päästä.
Paino ei kerro totuutta, onko sahaa hyvä käsitellä koko päivää. 560 löytyy toimii kesät talvet. Kesäkelissä puupöly tahtoo tukkia toisinaan tankin korvausilmaventtiilin. Se on ollut oikeastaan ainoa ongelma, tapahtunut 2-3 kertaa kesässä. Kuuluu perushuoltoon puhaltaa ilmalla.
Stihlin 500i seuraavaksi sahaksi testiin, mikäli on näppiin käyvä.
”…työtakuut ja ansiotakuut, vaikka ei kaatuisi yhtään puuta…”
Työmäärät on arviota eivätkä ole sitovia. Suurinpiirtein näin lukee sopimuksessa. Eli tällä tavoin tilaaja(UPM) pesee kätensä.
Koneita pistetty leimikoilta pois kesken kaiken. Huippukelit talvileimikoiden tekoon, mutta lupaa ei ole tehdä.