Käyttäjän isotee kirjoittamat vastaukset

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 103)
  • isotee

    @MaalaisSeppo: Keihäänheitossa lähtönopeudella n 30 m/s keihäs lentää 90 m. Eiköhän ketjunpala sopivalla nousukulmalla lennä vähintään yhtä kauas.

     

    – Kyllä. 40 m/s lähtönopeudella ja 45 asteen -kulmalla kappale lentää noin 160 m päähän.

    isotee

    @Tilley: alat olla asian ytimessä. v=r*w, jossa w=kulmanopeus ja r säde…

    Edelleenkin, täällä käytetään epämääräisiä lauseita ”reilusti”, ”huomattavasti” jne. Paljonko valoporteilla on saatu palasten nopeudeksi? Paljonko on paljon? Voipi olla yli 40 irtoamiskulmasta riippuen mutta ei 300…

    isotee

    Rane ”Ketjunpalasen nopeus voi olla reilusti yli teräketjunopeuden jos ketju katkeaa siten että syntyy eräänlainen linkoilmiö.Mitä esim. Daavid käytti hyväkseen kohtaamisessaan Goljatin kanssa.”

     

    – Voitko perustella mistä siihen ketjuun syntyy merkittävästi lisää liike-energiaa sen katketessa? Paino sanalla _merkittävästi_. Teoreettisesti tarkastellen ketjun esikiristyksestä johtuen siinä on toki hivenen varastoituneena jousienergiaa rakenteiden (teräksen) kimmoisuudesta johtuen, mutta verrattuna 40 m/s kehänopeuteen, tällä pienellä joustolla ei ole merkitystä. Rakennettakoon linko, jossa jousena on ketju ja kiristetään sitä vaikkapa 0,5 % vapaapituudesta; kauasko lentää?

    isotee

    Tilley: ”Hakkuukoneen turvaraja 90 m ei johdu kaatuvien puiden vaarasta, vaan ketjuluotivaarasta. Jos sahatessa ketju katkeaa sopivasta kohdasta, ketjun palaset voivat lähteä lentoon 300 m/s nopeudella. 90 m on jopa lyhyt matka olla turvassa jos huono tuuri käy, tosin ketjunpalaset eivät ole kovin aerodynaamisia, joten eivät aivan niin pitkälle lennä kuin luoti.”

    – Hakkuulaitteen ketjunopeus on yleensä max 40 m/s. (Ponsse H7 / Komatsu)

    isotee

    Kannustan jatkamaan raivausta minäkin. Työ tekijäänsä kiittää. Aari ja tankki kerrallaan eteenpäin. Kun alkaa ahistaa, katse valmiille raivatulle alueelle. 🙂

    isotee

    Vastaan näihin mistä jotakin tiedän:

     

    >Kuinka tapahtuu käytännössä jk- puiden hinnanmuodostus? On nuppivähennystä, pien-erien vastaanottoa, tiekustannusta pienille nyssäköille?

    – En ole tavannut tällaisia vähennyskertoimia ollenkaan. En tiedä miten isoa metsätaloutta kysyjä ja muut täällä harrastaa ja mikä on ”nyssäkän” määritelmä, mutta jos myyntierä on muutamia satoja kiintoja ja siitä ylöspäin, tällaisia vähennyksiä ei ole tullut vastaan. Hinta on yleensä ollut pari euroa kuutiolle avohakkuuhinnan alapuolella, mikä on minusta ollut hyväksyttävää.

    >Entä alikasvoksen säästyminen, säästyykö sitä riittävästi? Jos ei, istutetaanko vai mahonako on taimettomat alueet kunnes heinikko valtaa?

    Joskus säästyy, joskus ei. Jos ei säästy riittävästi, meillä täydennysistutetaan.

    >Korjuuvauriot maastolle ja juuristolle?

    Ei ole tullut, aiemmin hakattu talvella ja kunnon pakkasten ja lumien aikaan. Tämä talvi oli poikkeuksellisen lämmin mutta nyt ei ollut hakkuita niin en osaa sanoa. Aikaisemmin ei ole ollut ko. ongelmaa.

    isotee

    En tiedä kuin yhden puunmyyjän, jonka tukkiprosentti on 90%.

     

    Vielä on parannettavaa. Minä olen päässyt sataan prosenttiin. Tukit möin eräälle sahalle, kuituja en kenellekään vaan kopsuttelin itselle polttopuuksi. Myynnin tukki-% on siten 100.

    isotee

    Onko Metsäliitto muuttanut käytäntöjään, kun muutama sukulainen ja tuttava kertoi saaneensa Metsäliitolta kirjeen, että heidät erotetaan osuuskunnan jäsenyydestä, jos eivät ole maksaneet perusosuussijoitustaan täyteen helmikuun 2020 loppuun mennessä.  Aikaisemmin on vain kehoitettu maksamaan sijoitus täyteen esim. tulevien puukauppojen yhteydessä.

    Siellä on 5 vuoden sääntö: ”5 § Perusosuuksien maksaminen
    Perusosuuksista maksettava määrä
    peritään hallituksen määräämällä tavalla
    jäseneltä vastaanotetun puutavaran
    kauppahinnasta tai muulla tavoin rahana
    viiden (5) vuoden kuluessa jäseneksi
    liittymisestä.”

    Ilmeisesti 5 v ylittynyt jolloin heillä on kaiketi oikeus päättää jäsenyys.

    isotee

    Ohhoh, täällähän on väännetty asiasta ja varsinkin sen vierestä. Tämähän on kuin suomi24…

    Otsikkoasiaan liittyen, 15 tankillista sahattu, hyvin toimii. Sekoittuu hyvin ja ei haise.

    isotee

    Metässä kevyt viilaus pari-kolme pyyhkäisyä käsivaralta parin tankillisen jälkeen, saha poikittain sylissä tai kasan/kannon päällä jos sattuu sopiva olemaan. Kotona huolellisempi huoltoviilaus rullaviilanohjaimen kanssa muutaman sahauspäivän välein. Puruhammasta alennan tarpeen mukaan, käsivaralta pari pyyhkäisyä isolla viilalla. Mieluummin liian vähän kuin liikaa, muuten alkaa ”jäksimään” kuten jätkä sanoo…

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 103)