Käyttäjän isaskar keturi kirjoittamat vastaukset
-
Mitä vanhempi sen parempi. Vanhoilla peruspuhelimilla kuuluvuus paras, akku kestää ja vesitiiveys on humpuukia, kun ei ole mitään hajoavaa. Vuosikausia on metsätöissä taskussa pyörinyt Nokia 1610 ja toimii kuin vanhan aikainen junan vessa. Akku kestää viikon, jollei alvariinsa apua tartte. Kuuluvuus on rajanpinnassa erinomainen, kun samaan aikaan älypuhelin ei edes tajua missä on? Ei vie tilaa ja kun on kerännyt koko suvulta kaikista vanhoista vastaavista puhelimista samanlaiset akut, niin akkuja voi olla vasullinen mukana autossa.
isaskar keturi 20.11.2020, 11:25Kyllä uhanalaisuuksien syy taisi taas paljastua, kun yle uutisoi luontokartoittajien havaintoja valtion mailla ”Valtio kaataa vanhoja metsiä, vaikka niistä on löydetty tuhansia uhanalaisia lajeja”
Eli jos ne uhanalaiset eliöt eivät hyppää silmille, vaan niitä pitää etsiä, niin niiden on oltava uhanalaisia. Näinhän kävi liito-oravalle. Pistettiin äärimmäisen uhanalaiseksi ja alettiin kartoittaa niin jo vot – niitähän on joka paikassa ja melkein yhtä paljon kuin tavallisia oravia! Ne ei vaan olen lintujen ruokintalaudoilla, niin niitä ei näy city-vihreälle.
Edellä kirjoitettu ei poista sitä tosiasiaa, että mnet lajit todellakin uhanalaistuneet, mutta mitkähän ovat syynä? Nyt loppujen peltoheittojen ja muiden aukeiden alojen metsitys ilmastouhan varjolla vienee Etelä-Suomesta loputkin mahdolliset teeren soitimet?
isaskar keturi 20.11.2020, 10:09Mielenkiintoista, että Putkonen on entinen Maaseututyöväenliiton puheenjohtaja – erosi tehtävästään 1990.
Tuosta jokamiehenoikeudesta ei aina oikein tiedä, millä rattailla YM ratsastaa. Toisaalta vaaditaan lisää suojelua, mutta sitten on edistämässä jokamiehenoikeuden varjolla kaikenlaista liiketoiminnan harjoittamista yksityismailla. Esim. suhtautuu hyvin suopeasti yleistyneisiin ratsastustalleihin ja niiden retkiin lähistön maanomistajien poluille, metsäteille ja taimikoihin. Sitten oli tämä hanke, kun yritettiin koko Suomeen saada moottorikelkkareitistö. Sinne oli isäntien taimikoihin ja metsäurille, jotka on elintärkeitä metsänhoitotöiden takia, piirrelty lavealla pensselillä maisemareittejä, joita olisi sitten kiva ”luontoihmisen” huristella ja ihailla maisemia. Rahaa tulisi kuntiin kuulemma ovista ja ikkunoista, kun metsänomistajan taimikot tallataan kelkoilla ja metsäurat on metrisen polanteen alla vielä kesäkuussa – onneksi ilmastonmuutos torppasi nämä haaveet. Ei niin, että olisi tajuttu toiminnan vahingollisuus ilmastolle, vaan olosuhteet kävi etelässä mahdottomaksi.
Äärimmäisin esimerkki oli kun eräs maanomistaja ei saanut lupaa rakentaa kalustovajaa omalle maalleen oman metsäuran päähän tienvarteen sillä perusteella, että vaja olisi sijainnillaan haitannut jokamiehen oikeuden toteutumista, kun retkeilijät eivät voisi enää paikalle parkkeerata ja tästä luontoretkilleen lähteä.
isaskar keturi 17.11.2020, 14:58Siis Otsohan pääsi jo yrityssaneeraukseen. Siitä uutisoi mm. tämä lehti, jonka sivuilla me näitä keskinäisen kurjistumisen keskusteluita käydään.
Toinen juttu on sitten, miten tarina jatkuu…
isaskar keturi 16.11.2020, 14:45Niin tekee, mutta siihen liittyy aikaisemmin mainitsemani riski – tuki myönnetään maanomistajalle mutta maksetaan kokonaisurakoitsijalle. Konkurssitapauksessa kassassa olevat rahat (Metsäkeskuksen jo tilittämät tuet) on yrityksen rahaa ja pesä jaetaan velkojien kesken. Siinä voi olla maanomistaja heikoilla.
isaskar keturi 16.11.2020, 13:06Otso eikä sitä edeltänyt Suomen metsäkeskuksen liiketoimintayksikkö ole ollut valtion organisaatiota.
Miksi mennä kierrättämään mitään tukirahoja urakoitsijan kautta, kun sen saa suoraankin – sinnehän ne voi matkalle konkurssissa jäädä. Pahimmassa tapauksessa takaisinperinnässä, joka kohdistuu tuen saajaan eli maanomistajaan, joudut maksamaan rahoja, joita et ole koskaan nähnyt. Urakoitsijoiden tilanne on tietenkin toinen, kun rahat on sieltä urakanantajalta saatava.
isaskar keturi 6.11.2020, 08:39Tuohon alkuperäiseen aloitusviestiin ”Mo saa halutessaan istuttaa lisäjohtoaukean uudestaan.” muistutus, että maa on edelleen metsätalousmaata ja sitä koskee metsälaki ja sitä myötä uudistamisvelvollisuus. Siksihän tuo uudistamiskorvaus maksetaan.
Yksi näkökulma näihin sähkölinjoihin näin ilmastopaniikin aikoihin on, että joidenkin tietojen mukaan Suomessa on noin 70 000 hehtaaria aukeaa metsissä linjojen takia. Keskimääräisellä puuston tilavuudella noilla kasvaisi 7 milj.kuutiota puuta eli niihin olisi sidottu nykyinen kivihiilen polton aiheuttama hiilidioksidipäästö.
Taloudellinen näkökulma tähän hommaan on mielenkiintoinen. Olin kerran työnantajani edustajana voimalinjayhtiöiden järjestämässä kabinettitilaisuudessa, jossa vakuuteltiin riittävän leveiden johtokatujen tärkeyttä tuotannon vakaudelle ja jakelukorvausten minimoimiseksi sekä miten niiltä poistettu maanomistajan omaisuus (puut) korvataan. Voimayhtiöiden päähän ei vain tarttunut, että se alue, jonka he haluavat tuotantoaan varten, on myös tuotantopääomaa metsänomistajalle, joka sitten siirtyy vastikkeetta heidän bisneksen tekoon – yleensä tuotannon panoksilla on hinta. Vakuuttelu oli ihan saman suuntaista kun aikanaan eräs metsäyhtiö vakuutteli, miten hyväksi kantojen poisto on metsälle – sitähän alkoi melkein uskomaan, että kannon päällä olevat puut kannattaa antaa vaikka ilmaiseksi, että pääsee kantojen nostoon!
Kyllä se on niin, että edeltävät sukupolvet on hoitaneet ne talkoot valtakunnan sähköistämiseksi – silloin kun se hyödytti isäntää itseäänkin. Nyt ei maata pitäisi tarvita ilmaiseksi luovuttaa monikansallisten yhtiöiden voitontavoitteluun – koskee voimayhtiöitä ja kaivosyhtiöitä.
isaskar keturi 3.11.2020, 08:45Olen tässä tänä syksynä aloittanut kuusikon nuoren metsän harvennusta, jossa on tehty edellinen raivaus lumen aikaan. Kerronko millaista työ nyt on? Lähes kaikki raivattavat kuuset on samasta kannosta lähteneitä oksakasvuja – 1-4 muutaman sentin runkoa samasta noin puolen metrin kannosta. Juurelle ei näe juuri lainkaan, eikä nuo tahdo kaatua mihinkään päin… Ei saisi jäädä terveitä oksia lumen alle.
isaskar keturi 27.10.2020, 11:14Taitaa tuulituhojen merkitys toistaiseksi Suomen oloissa olla enemmän sattuman kauppaa noiden kohdalle osuvien myrskyjen muodossa. Varsinaisia säännöllisiä tuulituhoja ei juurikaan merkittävässä määrin oman 50-v havaintojen perusteella sisämaassa (toistaiseksi?) ole.
Kerron yhden esimerkin onnistuneesta epäonnisesta kuusikosta. 2011 myrsky teki pienen kaistan ja muutaman satunnaisen tuulenkaadon hehtaarin rinnekuusikkoon, jonka päädyin sitten uudistamaan kuvion pienen koon vuoksi tuulenkaatojen korjaamisen sijaan. Kuusikko 40-v – uudistushakkuussa poistuma 270. Aikaisemmin tehty kaksi harvennusta. Niukasti tehty ensiharvennus (50 kuutiota) ja heti 5 vuoden päästä tästä uusi (70 kuutiota) paikkaamaan surkeaa edellistä harvennusta. 40 vuoden ajalta siis 390 kuutiota. Metsäkeskus kävi tarkistamassa mki:n kun iän vuoksi epäili uudistuskelpoisuutta (vanha laki). Epäilenpä vaan, että samaan olisi pystytty ilman hoitoa ja harvennuksia. Samaisen kuusentaimikon päältä -84 tein metristä polttopuuta myyntiin silloin, kun halollakin oli vielä käyttöä.
Niin tämähän on vain yksi esimerkki…
isaskar keturi 26.10.2020, 20:11Scientist Todellakin toinen hieno juttu haastattelussa oli loppu, jossa Taalas loi realistista optimismia. Kannattaisi hätätilan julistajien kuunnella ja paniikin luomisen sijaan samalla tavalla etsiä todellisia ratkaisuja ja laittaa oman kortensa oikeisiin tekoihin eikä ”käsien pesuun”.