Käyttäjän isaskar keturi kirjoittamat vastaukset

Esillä 10 vastausta, 771 - 780 (kaikkiaan 926)
  • isaskar keturi

    Mättään idea on siinä, että taimi istutetaan pintaan nostetun kivennäismaakerroksen läpi alla olevaan kunttakerrokseen. Tunnetusti orgaaninen maa pidättää kosteutta paremmin ja siinä on runsaasti ravinteita kasvuun lähtöön. Tärkeää on, että mättäät on riittävästi tiivistetty, ettei välissä oleva kunttakerros risujen kanssa jää liian ilmavaksi ja kuivu. Mätästys edellisenä syksynä ja toiveissa hyvä lumitalvi, jotta mättäät kastuu ja tiivistyy hyvin – tai sitten osaava ja viitseliäs mätästäjä oikeilla välineillä, että tiivistää mättään kunnolla. Mätästys on paras, kun auraus pantiin pannaan. Painotetulla äkeellä saa hyvään paikkaan lähes aurauksen ja mätästyksen tasoista jälkeä.

    isaskar keturi

    Panupa on oikeassa. Noin se olisi tietenkin edullisin: veroton tuki ja kulujen vähennykset nykyiseen malliin. Sen verran vanha vaan, että muistelen, millaista oli silloin kun tuet oli verottomia ja tuetun kohteen kuluja ei sitten taas saanut verotuksessa vähentää.

    No tuethan loppuu, kun kaikki reservoidaan hiilivarastoksi jollain direktiivillä.

    Puukin laskelmat on oikein – laskettiin vaan eri asiaa. Minä sitä, kuinka paljon vähennysoikeus syö verotettavaa pottia ja Puuki nettovaikutusta.

    isaskar keturi

    On Tolopaisen pensselit toisenlaiset kuin allekirjoittaneella. Itse ainakin olen jonain hiljaisena vuonna joutunut Kemerasta maksamaan veroa. Itse tehtynä helpon kohteen tuki ylittää kulut, jolloin lopusta on mennyt vero, kun ei muuta aktiviteettia.

    Kemeran ollessa verollinen homma menee juuri noin kuin Tolopainen kirjoittaa ”Metsätaloudessa verot menee verollisesta tulosta ei yksittäisen kuvion Kemeroista.”, mutta verottomana homma ei enään olisikaan noin yksikertainen.

    Teetettynä ei tuet yleensä kata kuluja, jolloin verotettavaa ei jää.

    isaskar keturi

    Niin siinä Puuki oikeassa – anteeksi ajatusvirhe – että ei verollinen voi oikeastaan koskaan tulla edullisemmaksi, ellei kulut ylitä korvausta. Siinä tapauksessa tuettuun kohteeseen kohdistuvia kuluja ei voi lainkaan vähentää, kun nykymallissa voi vähentää ja ne kohdistuu kaikkiin tuloihin, kun tulot samassa potissa muiden tulojen kanssa.

    isaskar keturi

    Niin sehän on juuri se 25c/km. 160 oli pyöristys siihen (YLI 600km) – 600 olisi 150e.

    Siis pointti on se, että bruttotulo kulujen jälkeen on molemmissa tapauksissa sama, koska verottomassa vaihtoehdossa kulut jää omalle kustannukselle. Tulot jää siis kuten Tolopainen kirjoitti hyvin pieneksi vähennysten jälkeen. Verottomuus vaan teettää kirjanpidossa turhaa työtä, kun pitää erotella verollinen ja veroton työ. Pikkusummien takia ei tähän viitsisi enää ryhtyä. Joskus piti korjata seuraavana vuonna, kun tuet tuli vasta seuraavana vuonna.

    Puhtaasti taloudellisesti veroton on toki jossain määrin parempi kuin kulujen jälkeen jäävästä tuesta ei enää tarvitse maksaa veroa. Tosin kulukorvaushan (Kemera) on liian iso, jos jää verotettavaa 🙂

    Itse mieluummin pidän kirjanpidon yksinkertaisena kuin haen viimeistä killinkiä.

    isaskar keturi

    Joo kyllä on parempi kunnon mättää ja niihin oikein tehty syväistutus, mutta pienten länttien takia ei pitäisi ”jo ilmastosyistä” raahata muokkauskonetta palstan reunalle polttamaan korvaamatonta öljyvarantoa taivaan tuuliin.

    isaskar keturi

    Kymmenen aarin alan oli muokkaaja jättänyt kerran muokkaamatta, kun oli kova savi alla (heikko kaivinkone?). Siihen painelin metrisen heinikon sisään putkella kuusen taimet. Nyt ei reilun 10 vuoden jälkeen erota muokatusta alasta, eikä yhtään heinäämistä ole tehty. Eka taimikonhoito on takana ja hieno kuusikko kasvamassa.

    isaskar keturi

    derHorstilta hyvä analyysi. Mielestäni paras ”kilpailuetu” mhy:llä on saatavilla vaivattomalla (helppo) ja laadukkaalla palvelulla. Etäomistaja arvostaa helppoutta ja luotettavuutta asiassa, joka ei ole itsellä koko ajan esillä. Eli soitto tutulle neuvojalle ja luotto siihen, että kohtuu hinnalla saa toivomansa jäljen – ihan viimeisen päälle ei tarvitse olla hinta kilpailukykyinen markkinatoimijoiden kanssa, koska helppoudesta ja laadusta ollaan valmiita vähän pulittamaan. Tähän taas istuu huonosti ne joidenkin vanhojen mhy:läisten toiminta- ja ajattelutavat, jossa vain kunnon perusmetsänhoito on jotain ja ammattilainen tietää parhaiten.

    isaskar keturi

    ”onkohan moinen hallintohimmeli tehokas ja kannattava” näätä on lajilleen tyypillisesti viihtynyt ilmeisesti lähinnä omissa oloissaan perämetsissä. Mhy ei ole hallintokoneisto vaan paikallinen yhdistys. Siihen kuuluminen on täysin vapaaehtoista. Nykyinen linja on koota yhdistyksistä jotain valtakunnallista MTK:n alaista ”ketjua”, mutta edelleen yhdistykset ovat itsenäisiä omista asioistaan päättäviä rekisteröityjä yhdistyksiä, joiden tarkoitus ainoastaan on määritetty mhy-laissa.

    Tehostamista pääsee vaatimaan, jos pyrkii ja pääsee valtuuston ja mahdollisesti yhdistyksen hallitukseen. Toinen juttu sitten on, onko tehokkuus vai hyvä ja luotettava palvelu laadukkaasti tavoittelemisen arvoista – ettei tarvitse arvailla kenen ketkun palveluita tuli nyt ostettuakaan.

    isaskar keturi

    Itse ennakoin, kun tämä hiilinielukeskustelu alkoi, että metsälakiin otetaan piakkoin takaisin uudistamisalaraja. Pitäisin tätä kohtuullisena ja joltisenkin tehokkaana tapana lyhyellä tähtäimellä lisätä hiilen sidontaa Suomen metsiin. Olihan tähän jo aikaisemmin totuttu ja rajat kävivät jota kuinkin yksiin arvokasvukynnysten kanssa.

Esillä 10 vastausta, 771 - 780 (kaikkiaan 926)