Käyttäjän isaskar keturi kirjoittamat vastaukset
-
Tässä on kiskottu väärästä narusta, kun on yritetty todistella, miten hirvieläimet aiheuttaa taloudellista vahinkoa metsissä ja liikenteessä. Vanha periaate, että vähällä pääsee, jos rahalla selviää. Hesarin kirjoituksessa vedetään oikeasta narusta – miten aivan dramaattista ja peruttamatonta vahinkoa tapahtuu, kun luonto tuhoaa luontoa! Kyllä ihmisen pitäisi tähän puuttua.
Hyvä näin, mutta todella paradoksaalista, että tuhosi luonnon itseisarvoa ja esteettisiä arvoja kuka tai mikä tahansa, niin perimmiltään syy on aina ihmisen. Eiköhän tämäkin käänny vielä niin, että nykyaikainen metsätalous on mahdollistanut hirvikantojen runsastumisen (mikä osin pitää paikkansa) ja siispä metsätalous on lopetettava,
Mutta ennen tätä yhtykäämme joukkoon kauhistelemaan sitä lopullista luonnon tuhoa, jonka hirvieläimet meidän herkässä luonnossamme aiheuttavat. Jos lopultakin riistapolitbyroo joutuu arvioimaan prioriteettejaan ja menetelmiään.
isaskar keturi 3.3.2021, 08:54AJ – Jeps, ei muuta kuin tarkkuutta kynän käyttöön, niin ei synny vääriä käsityksiä. Jos toive on, että olisi osuuskuntiin perustuva palveluketju, niin hyvä niin, mutta sillä ei ole muuta tekemistä metsänhoitoyhdistysten kanssa kuin se, että yhdistys voidaan 1983 säädetyn lain perusteella muuttaa osuuskunnaksi. Eli mhy-lain kumoaminen ei ole ratkaisu siihen, että voidaan synnyttää vapaasti liiketoimintaa harjoittava palvelun tuottaja, jos jatketaan yhdistyslain mukaisena yhdistyksenä.
PS. se että on ollut mhy valtuustossa, ei sen perusteella, mitä olen nähnyt, ole mikään tae yhdistystoiminnan tuntemuksesta
isaskar keturi 3.3.2021, 08:14AJ ”Mhy-laki joutaisi jo kumota, niin tuo ketju saisi vapaasti harjoittaa liiketoimintaa.” ei ole tainnut oikein perehtyä yhdistystoimintaan.
Jos Mhy tai vastaava organisaatio haluaa harjoittaa vapaasti liiketoimintaa, yhdistys ei ole oikea muoto järjestäytyä. Heti yhdistyslain 2§ ”Tämä laki ei koske yhteisöä, jonka tarkoituksena on voiton tai muun välittömän taloudellisen edun hankkiminen siihen osalliselle taikka jonka tarkoitus tai toiminnan laatu muuten on pääasiassa taloudellinen.” ja edelleen 5§ ”Yhdistys saa harjoittaa vain sellaista elinkeinoa tai ansiotoimintaa, josta on määrätty sen säännöissä tai joka muutoin välittömästi liittyy sen tarkoituksen toteuttamiseen taikka jota on pidettävä taloudellisesti vähäarvoisena.” sulkee ulos ”vapaan liiketoiminnan” harjoittamisen.
Kovasti aina kummastelen halua tehdä yhdistyksestä liiketoimintayksikön, kun siihen tarkoitukseen on hyviä ja toimivia organisaatiomuotoja, joissa ei aina tarvitse seikkailla jollain harmaalla alueella,
Mhy-laki yhdessä yhdistyslain kanssa antaa erinomaiset mahdollisuudet järjestää metsäpalveluiden järjestämisen jäsenille sellaisessa muodossa kuin yhdistys päättää. Vapaa liiketoiminnan harjoittaminen sitten kuuluu metsäpalveluyrityksille.
isaskar keturi 1.3.2021, 17:12Tarkoitin, että mhy olisi voinut tehdä päätöksen, että yhdistyksen jäsenmaksua lasketaan tuon 18 euron verran, jotta kokonaisuutena jäseneltä perittävä olisi pysynyt samana. Kuten tuossa nyt tuo Etelä-Karjala olisi voinut pudottaa jäsenmaksu 32 euroon, jolloin kokonaismaksu olisi ollut 50e. Onhan yhdistykset jo viime vuonna maksaneet jäsenistään jotain MTK:lle.
isaskar keturi 1.3.2021, 17:06Harrastukset saa tietenkin maksaa 🙂 Kuitenkin niin, että varmasti on kannattavampaa sijoittaa rahat suoraan kuin lahjoittaa n. 30% ensin verottajalle. Erityisesti jos on joutunut kauppaa varten ottamaan lainaa.
Hoitamattomasta taimikosta saa omatoimimetsuri tuloa, kun ottaa kemeratuet. Sikäli hassua, kun hoidon tarve on miinuksena metsäarviossa. Tosin on niitäkin, että tuet on kyllä käytetty seuraavaksi 10 vuodeksi, vaikka jäljellä on hoitoa vaativa taimikko.
isaskar keturi 1.3.2021, 15:38Pystymetsäähän ei kannata ostaa myydäkseen puut. Yksinkertainen laskuharjoitus osoittaa tämän järjettömyyden. Oletetaan 25ha tila, jolla 200 000 euron edestä uudistuskypsää metsää (muut taimikkoa). Ostat sen 220 000 eurolla (maapohja 20 000). Myyt puut ja metsävähennys hyödynnettynä saat puista verojen jälkeen 176 000 euroa (tappiota heti 24 000 euroa). Päälle uudistuskulut noin 12 ha=12 000 euroa (tappio kasvaa jo 36 000 euroon). Sitten vuosia pelkästään kuluja aukoista.
Rahaa ei kannata vaihtaa runkopuuksi muuttaakseen sen heti takaisin rahaksi!
Nyt on turha alkaa ruotia ylläolevaa laskelmaa, koska se on karkeasti pelkistetty vain havainnollistaakseni yksinkertaisilla luvuilla tuon ylläolevan teesin.
isaskar keturi 1.3.2021, 14:50Odotetaanpa, että saadaan kunnolla vihervasemmistolainen hallitus metsämaan kiinteistöveroineen ja hiilinielun pienennysmaksuineen, niin on taas ostajan markkinat 🙂
Toden totta oikeastaan ihmetyttää tämä mielenkiinto metsien ostamiseen. Olisi mielenkiintoista tietää, että ovat he kaikki ennestään metsänomistajia ja mihin tarkoitukseen uutta metsää havitellaan?
isaskar keturi 1.3.2021, 14:45Tämähän on urheiluseurapuolelta tuttu kuvio, joka on tullut tännekin. Mhy (kuten urheiluseura) on valtakunnallisen järjestön (MTK) jäsen ja valtakunnalliselle järjestölle maksetaan jäsenkohtaista ”liittomaksua”. Nyt erinäisten sääntömuutosten kautta molemmat maksut vaan peritään yhdessä ja suoraan jäseneltä. Yhdistykset sitten menettelevät maksujen suuruuden suhteen omien päätöstensä mukaisesti – so. pieneneekö yhdistyksen jäsenmaksu mtk-maksun verran vai onko tuo mtk-maksu sitten jäsenmaksun päälle.
Edelleenkään mhy päätehtävä ei ole harjoittaa liiketoimintaa, mikä ei olisi yhdistysmuotoiselle toiminnalle soveliastakaan.
isaskar keturi 28.2.2021, 08:23Kyllä on turha zaaria syyttää kuntajaosta. Takana taitaa olla tämän pakanakansan käännytys jumalaa pelkääväksi lammaslaumaksi, joka uskoo kaiken, mitä jostain päin huudetaan. Kunnat syntyivät seurankuntien pohjalta, jotka taas olivat muodostuneet kirkkojen verotuspiirien mukaan. Kirkko se on verotuksenkin edelläkävijä.
Voin kertoa, että täällä Uudellamaalla on jo nyt turhan paljon väkeä. Ei sovi suomalaiselle, jonka pitäisi voida käydä pihan kulmassa kusella ja talvella hangessa pyörähtämässä. Kun uutta taloa suunnitellaan parin sadan metrin päähän tyhjälle tontille, niin sitä jo joukolla aletaan vastustamaan. Ja kyllä olisi parempi, jos naapurien perheriidat kuulisi juoruämmiltä eikä livenä.
Tyhjää alaa olisi metsitettäväksi vaikka kuinka. Helsingin ja Tampereen välilläkin on pari sataa kilometriä moottoritietä, jossa on turhaan 15 metriä leveä aukko keskellä ja saman verran teiden reunoilla yhteensä 300-600 hehtaaria turhaa aukkoa sitoisi keskimäärin sellaiset 50-100 tonnia hiiltä. Monessa maassa metsät kasvaa aivan moottoritien reunaan ja on sielläkin hirvieläimiä.
isaskar keturi 27.2.2021, 12:09Tunnustan heti alkuun, etten viitsi kaikkia raportteja lukea, mutta voihan olla niin, että se on tämä media, joka ei ole neutraali. Kun ilmastopaneeli julistaa, että metsäkato on pysäytettävä, niin pitäisi pysähtyä pohtimaan, mikä aiheuttaa Suomessa metsäkatoa? Kyllä se on tämä rakennettu infra, kaivokset, joka niemeen ja notkoon pystytettävät tuulivoimapuistot (on siinäkin sanahirviö ”puisto”), näiden sähkölinjat jne. Metsätaloudessahan me kaikin voimin yritetään lisätä metsää ja puustopääomaa metsissä, kun juuri se hiilensidonta tuo tuottoa sijoitetulle pääomalle.
Tosin eräät ilmastohuolehtijat selvästi painottavat lyhyen tähtäimen toimia puun (hiilivaraston) lisäämiseksi metsissä ja se taas on uhka metsien taloudelliselle hyödyntämiselle ainakin lyhyellä tähtäimellä.
Aika näyttää onko tämä kriisi samanlainen kuin 70-luvun öljykriisi – öljy oli ihan justiinsa loppumassa, mutta kas kummaa nyt sitä sitten 50 vuoden päästä on ihan liikaa ja sitä ei saisi käyttää lainkaan…