Käyttäjän isaskar keturi kirjoittamat vastaukset

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 848)
  • isaskar keturi

    Turha ja haitallinen on aina tavoitteista riippuvainen käsite. Sitä hiukan kritisoinkin, onko tavoitteet kohdallaan? Metsänkasvatuksen kannalta turha ja haitallinen toimenpide on ennakkoraivaus: pienentää hiilensidontaa; vähentää monimuotoisuutta; vähentää pystyssä olevan lahopuun syntymistä talousmetsään; heikentää ravinteiden kiertoa, kun pääasiassa vallitun kerroksen lehtipuita poistetaan…jotain mainitakseni. Tämän kerroin jo aikaisemmin ketjussa. Tosin nykymenettelyillä parantaa harvennuksen laatua ja vähentää korjuuvaurioita, mutta tämä siksi kun tavoitellaan tehokasta (paljon samassa aikayksikössä) puun korjuuta. Mutta kuten sanottu tavoitteen asetanta määrittää, onko toiminta tavoitteen saavuttamiseksi tehokasta. Jos tavoitteet olisivat monimuotoisemmat tilanne näyttäisi erilaiselta kuin nykyiset käytännöt.

    isaskar keturi

    Tehokkuus ei ole ongelma, jos se ymmärretään, kuten nostokoukku kirjoitti – tuloksia vähällä panoksella. Tämä pitäisi juuri tarkoittaa turhasta ja haitallisesta luopumista, eikä halvalla paljon tekemistä, kuten se valitettavasti halutaan ymmärtää mm. kertomissani esimerkeissä. Huomio on väärin kustannuksissa, eikä siinä mitä saadaan aikaiseksi.

    Paradoksaalista, että metsäalan ihmiset ovat tottuneet pitkän aikajänteen ajatteluun, kun puu kasvaa hitaasti. Mutta sitten kun mennään tekemään jotain, kaikki pitäisi olla tosi nopeaa, helppoa ja palkinto (hyvä taloudellinen tulos) pitäisi saada heti.

    Ei tässä olla kovin kaukana ajatuksissa toisistamme. Pitkästä aikaa keskustelupätkä, jossa edes yritetään ymmärtää toisen ajatuksia lynkkauksen sijaan – kiitos!

    isaskar keturi

    mehtäukolle ”i keturi:…”Edelleen metsätalouden ajavana voimana pidetään tehokkuuden lisäämistä ja parantamista…” Tuo on aika yksipuolinen tulkinta asiasta. Eihän toiminnan kehittäminen, kustannusten karsinta ja ympäristön kohtuullinen huomioiminen tekemisessä tarkoita tuota.”

    Tuolla tarkoitan sitä, että lähes reunastaan metsässä tehtäviä toimenpiteitä, joista aiheutuu suoranaista ja usein turhaa haittaa ympäristölle, perustellaan konetyön tehostamisella. Esimerkkeinä: kantojen nosto – perusteltiin helpon hyvän energian lisäksi helpommalla uudistamisella; ennakkoraivaus, pelkästään haitallinen luonnon kannalta eikä edistä jäljelle jäävien kasvua – ainoa peruste on konetyön helpottaminen ja sitä kautta parempi lopputulos, mikä on varmaan totta, jos/kun pitää tehdä homma nopeasti pienellä taksalla; koneellinen raivaus – lähes yhtä halpaa, mutta huonompaa kuin miestyö…mutta tehokkaampaa?? Jos joku luulee, että keksin näitä omasta päästäni, voin kertoa, että olen eri näköpaikoista asioita 35 vuotta seurannut ihan kenttätasolta valtakunnan tasolle.

    Henkilökohtaisesti olen joissakin tilanteissa itse valmis hyvittämään korjuumiehelle tehokkuudesta tinkimisen muiden arvojen hyväksi. Tässä asiassa nämä julkisuudessa esiintyvät tohtorit ovat oikeassa laskelmissaan – yleensä ei lainkaan huomioida muiden arvojen taloudellista arvoa, vaan ollaan kiinnostuneita pelkästään välittömästi viivan alle jäävästä summasta. Ongelma toki on, että noille muille arvoillekin pitäisi löytää maksaja. Tässä onkin haastetta ja sen eteen tulisi työskennellä, jotta puutuotteet katsotaan ”paremmissakin piireissä” uusiutuvaksi. Yleensä uudet avaukset tarvitsevat alkuun omaa satsausta.

    isaskar keturi

    Ranen ja suorittavan teesit ovat lähtökuopissaan ja eivät tarjoa ratkaisua mihinkään. Katsovat taaksepäin ja linnoittautuvat nykyhetkeen. Itse en kritisoi jaksollista kasvatusta ja en pidä ylimitoitettua suojelua ratkaisuna. Mutta oman oikeassa olemisen vakuuttelu ei kyllä vakuuta ketään, jollei ole valmis muuttumaan ja muuttamaan ajatteluaan uusien vaatimusten mukaan. Kaikki muistaa miten kävi Nokian kännykkäpisneksen, kun ihastuttiin omaan ajatukseen ja alettiin hakemaan äärimmäistä tehokkuutta.

    isaskar keturi

    Kauniista puheista huolimatta metsätaloutta elinkeinona vaivaa tehokkuuden vaatimuksen harha. Edelleen metsätalouden ajavana voimana pidetään tehokkuuden lisäämistä ja parantamista. Kuin muilla aloilla on huomattu, että kasvu ei synny tehokkuutta lisäämällä vaan lisäarvoa tuottamalla, niin täällä edelleen yritetään koneella tehdä halvemmalla huonompaa jälkeä, mihin ihminen pystyy. Luonto uhrataan tehokkuuden alttarille. Ei ollut mahdollista toteuttaa muuta ajoreittiä kuin raakkujen yli, kun muuten tehokkuus kärsii. Risut ja männyn kävyt on raivattava koneiden tieltä, että saadaan tehokkaasti puut nurin. Heinät poljettava, että taimi pääsee nopeasti vähintään kuitupuun ikään.

    Jos vain todettaisiin, että puusta tehdyt tuotteet eivät tarvitse olla sen halvempia kuin muista raaka-aineista, vaan ne ovat itse asiassa ylellisyystuotteita, koska puilla olisi muutakin arvoa. Annettaisiin hinnan nousta varsinkin tilanteessa, jossa kulutusta pitäisi hillitä ja luonnontuotteita (uusiutuvia) pitäisi suosia. Voitaisiin tehdä työt huolella. Välttää turhia raivauksia ja metsänhoitotöitä, jotka tähtäävät vain konetyön tehokkuuteen, niin asenne alaa kohtaan voisi muuttua ”paremmissakin” piireissä. Tämä on luomua ja luomu vaatii paneutumista.

    isaskar keturi

    Tässä on paras ohjeistus kissan kiinnipitoon liittyen kirjemallipohja (ruokavirasto.fi) Kyse on siitä, milloin kissan voidaan katsoa olevan villiintynyt. Villiintynyt kissa on metsästyslain mukaan rauhoittamaton eläin ja saa sellaisena lopettaa.

    Kissojenpito pitäisikin järjestää niin, että on selvää milloin kissa ei ole tilapäisesti pihapiiristään karannut kotikissa. Lähtökohtaisesti kissan ulkoiluttaminen ilman valvontaa ei ole sallittu. Ilman valvontaa on kissa, joka on pihapiirin ulkopuolella. Mikäli se on kuitenkin kotikissa (ei villintynyt), se pitäisi ottaa kiinni.

    Velvoitteet eivät siis olennaisesti eroa koiran pidosta, mutta niitä jostain syystä tulkitaan eri tavalla. Vielä 70-luvulla koiratkin kulkivat talvella kiinnipitoajan ulkopuolella kylillä irrallaan. Muistan hyvin, kun resuinen koira silloin tällöin kävi kotonaan.

    isaskar keturi

    No jaa segregaatio ei varmaan olekaan tavoitteena, vaan tänne tulevien integrointi osaksi yhteiskuntaa.

    Muutoin taas keskustelu saa sellaisia rasistisia juonteita, että alkaa tuntea myötähäpeää.

    Muistan eräässä oppikirjassa tahattoman virheen, jossa kerrottiin, että ”somalit erottuvat tyhmänä muista maahanmuuttajista” mahdollisesti kirjoittajan alitajunnasta tuli ryhmän sijaan tyhmä, kuten aikanaan kotitalouskirjassa janssonin kiusaus oli muuttunut janssonin kusaukseksi.

    isaskar keturi

    Jos tekee tai teettää itse tienvarteen, niin käyvät kyllä hakemassa ihan hyvällä hinnalla pois. Koneiden siirtely pienien erien vuoksi ei oikein kannattavaa. Jos nyt näiden ympäristöasioiden vuoksi suunnittelutarkkuutta parannetaan niin, että joku käy paikan päällä leimikon suunnittelemassa, niin on selvää, että pystykauppakiinnostus pieniin eriin hiipuu.

    isaskar keturi
    isaskar keturi

    ”Maailman elintasoerot tasoittuu väistämättä.” taitaa kaikki viisarit osoittaa kyllä aivan toiseen suuntaa? Täällä on näköjään vallalla tässäkin asiassa eri ”totuus” kuin muualla. Jos talous on sakkaamassa, oikea johtopäätös on yrittää lujemmin sen ”ei kannata” sijaan. Mutta kukin tyylillään ja tuloerot sen kuin kasvavat.

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 848)