Käyttäjän isaskar keturi kirjoittamat vastaukset
-
Monimuotoisuuden kannalta kannatettavimpia ovat sopivaan maastonmuotoon jätetyt monikerroksiset eri puulajien ryhmät. Tulee huomioitua maisema sekä monimuotoisuus ja monikerroksisilla ryhmillä oikeassa kohdassa paremmat mahdollisuudet pysyä pystyssä. Oikeassa kohdassa suojaavat myös monimuotoisuuden kannalta arvokasta kenttäkerrosta. Ei kait sillä väliä vaikka muodostuisivatkin omaksi kuviokseen – yleensä koon vuoksi eivät.
isaskar keturi 18.3.2025, 07:43Niin ohjeista ja viittauksesta metsänhoitosuosituksiin voi havaita, että kaikki tasaisesti eli yksittäisinä puina käsittelyalueella olevat puut ovat vain ylispuustoa, jota saa olla vain se 20 kpl/ha. Mistä sitä niiden tarkoitusta (siemen- säästö- tai joku muu puu) voi jälkikäteen arvailla? Säästöpuuryhmät taas tulkitaan ilmeisesti käsittelemättömiksi alueiksi. Siispä säästöpuut kannattaa jättää ryhmiin kuten suositellaankin.
isaskar keturi 17.3.2025, 16:11Aina se raja jossain kulkee – ja kaikilla sama.
isaskar keturi 17.3.2025, 14:49Ei taida hyvän metsänhoidon suositukset erotella, miksi sitä edellisen puusukupolven puuta nimittää. Tuo 20 puun raja koskee tasaisesti kuviolla olevia puita. Tukihan mahdollistaa tietyn määrän (maks. 10% pinta-alasta) käsittelemättömiä kohteita esim. riistatiheiköiksi ja säästöpuuryhminä.
isaskar keturi 17.3.2025, 12:36MT:ssä hyvä yliö Peltovuorelta Yliö: Metsien leimaaminen päästölähteeksi on perusteetonta ja vaikeuttaa ilmastonmuutoksen vastaista työtä – Mielipide – Maaseudun Tulevaisuus
Ollaan siinä peruskysymyksessä, johon täälläkin sorrutaan – asian vatkaaminen ja käsitteiden kanssa sekoilu tai uudelleen määrittely kiihtyvällä vauhdilla ei muuta tosiasioita. Mitä useampi kokki, sitä somempi soppa.
isaskar keturi 17.3.2025, 09:52Hiljaisen suojelun saa näkyväksi vain rekisteröimällä ne – paha vain, ettei taida monikaan tältäkään palstalta olla valmis merkitsemään omia hiljaisen suojelun kohteita mihinkään. Ellei niitä ole jossain kirjattuna, on vain arvailua niiden määrä. Vaikea tällaisia arvailuja on ottaa missään tilastoissa huomioon. Omat kohteeni voisin rekisteriin merkitäkin, jos sellainen olisi.
isaskar keturi 17.3.2025, 08:53Ei taida Visakallo olla tuolla merkitystä. Tuo perustuu hyvän metsänhoidon suosituksiin ja tuettavan kohteen tulee olla tämän mukainen. Siellä taitaa olla rajana 20 ylispuuta, jota suurempi määrä haittaa puuston kasvua. Paradoksaalista että ministeriö suunnittelee nyt niitä ”tulosperusteisia” tukia, joissa taas sitten kannustettaisiin jättöpuiden säästämiseen eli lisäämiseen?!?
isaskar keturi 17.3.2025, 07:01Kokenut puhuukin sitten Metkan valvonnasta, jossa laserkeilatusta aineistosta löytyykin nuo ylispuut ja puuston pituus sekä tiheys – eli saadaan tarkkaa tietoa tähän käyttöön.
isaskar keturi 16.3.2025, 22:06Nyt kyllä täällä kirjoitellaan asioista, joilla harvalla jos kenelläkään kirjoittelijoista on riittävää tietoa. Kaukokartoituksella tuotettu tieto perustuu tarkkaan ja vähemmän tarkkaan mittaukseen/inventointiin. Käytössä yhtäaikaa monia menetelmiä, joista kutakin pyritään käyttämään siihen, missä ne ovat parhaimmillaan. Eri tarkoituksiin hiukan eri menetelmiä. Metsäkeskuksen aineisto tuotetaan laserkeilauksen, ilmakuvauksen ja maastokoealojen perusteella ja tarkennetaan paikoitellen eri tavoin saaduilla toteutustiedoilla. Näiden kombinaationa tuotetaan tilastollisin menetelmin paras mahdollinen kaukokartoituksella saatava tieto. Valitettavasti tieto pitää esittää paljolti vanhakantaisilla nykyisiin menetelmiin sopimattomilla tavoilla ja suureilla, että tämänkin palstan lukijat ymmärtävät, mitä ne tarkoittavat. Siksi tarkka mitattu tieto korvataan näistä johdetuilla kuviotiedoilla, jolloin luonnollisestikin tiedon tarkkuus kärsii hiukan. Ei myöskään ole rahoitusta kaikkein tarkimpiin mittausmenetelmiin sekä niissä voi tullaan myös muita rajoitteita.
Koska tulokset perustuvat tilastollisiin menetelmiin, ne ovat arvioita, kuten Korhonen ja Mehtätalo ovat todistaneet. Voivat kuviotasolla olla kuitenkin tarkempia kuin huonon arvioija, jonka senkin tulos perustuu arvioon, ellei mitata jokaisesta puusta useita eri tietoja (mm. pituus ja läpimitta eri korkeuksilta). Kasvukykyä tämäkään ei vielä kerro. Kasvukyvyn esittäminen on aina ennustamista ja voidaan tarkasti mitata vain jälkikäteen toteutuneesta kasvusta.
isaskar keturi 16.3.2025, 08:26Koneellistamisvimma liittyy kahteen asiaan/kehityskulkuun: 1. Pelko, että (halpa) metsurityövoima loppuu 2. Toimihenkilöiden (vahtijoiden) määrän vähentämiseen. Jälkimmäisestä on suoraa seurauksena, että työtä halutaan siirtää itsenäisille yrityksille sanktioiduilla sopimuksilla. Ensimmäinen kohta on osin ideologinen, koska metsurityötä kelpaa tekemään kone, joka tekee ”melkein yhtä hyvää jälkeä vain alle puolet kalliimmalla”, kuten eräässä seminaarissa esittäjä veti yhteen koneellisen taimikonhoidon tuloksia. Samaa ideologiaa todistanee metsureiden siirtäminen palkkasuhteesta ”yrittäjiksi”. Tottahan se varmaan on, että metsiin on entistä vaikeampi saada suorittavan työn tekijöitä, mutta parempi palkkaus voisi auttaa.