Käyttäjän husse kirjoittamat vastaukset
-
Tuo on aina huvittavaa, kun jotkut luulevat saavansa puunmyyntituloa muutamasta pihapuusta tai pienistä kuutiomääristä myrskytuhopuita. Tai puiden arvolla katettua työn kustannukset. Pihapuut ja myrskypuut ovat työläitä saada korjattua ja tienvarteen.
Puun kasvattaja ei taida älytä mistä työn hinta koostuu, saa palkkansa ilmeisesti verorahoista eli seinästä. Valtion, kuntien ja julkisella puolella olevat eivät vaan ymmärrä tuottavan työn päälle. Sinunlaisten tulot sitä koitetaan tehdä yrittämällä ja maksamalla itse luodusta työstä verot.
husse 4.7.2021, 23:19Kannattaako enää kasvattaa metsiä ns. uudistuskypsäksi, eli 04 kehitysluokkaan? Talvella lumituhot riskinä ja kesällä myrskyt.
Itä-Suomessa oli 2018 tammikuussa pahat lumituhot. Sen jälkeen jos ei joka kesä, niin joka toinen kesä sattuu se iso myrsky.
Alkaa varmaan yleistymään, että ensiharvennuksen jälkeen kasvatusta vielä 10-15 vuotta, metsä nurin ja uudestaan aloitus. Sellainen korkeintaan 50-vuoden kierrolla tuntuisi järkevältä. Lannoitus ensiharvennuksen jälkeen.
Riskit nousee kun puut järeytyy ja pituudet kasvaa. Miksi tavoite pitäisi olla tukin tuottaminen? Pitäisi muuttaa tuo nuottiin, tehokas puuntuottaminen. Ja on sitä tukkimittojen täyttävää ihan hyvin jo hoidetussa ja lannoitetussa 50-vuotiaassa metsikössä
husse 15.6.2021, 17:29Nythän puukaupan asetelma on käännetty ympäri, että metsänomistaja (eli puunmyyjä) onkin laskutettava. Ja puukaupan maailmassa nuotti puhua on, että metsänomistajat kyselee mikä on puunhinta.
Puukauppaa tehdään, ettei puunmyyjä tiedä mitä saa puistaan, mutta ostaja tietää tekevänsä hyvät kaupat. Näin etenkin, jos kauppatapa on korjuupalvelu, järeysperusteinen kauppa tai pystykauppa, jonka puukaupan tilityksen hoitaa metsäyhtiö.
Nykyään ei vain tunnu järkevältä myydä pystykaupalla uudistushakattavaa ja hyväpuustoista leimikkoa.
Jos metsänomistaja voisi laskuttaa, niin normaalisti laskuissa on 14 tai 30 päivää maksuaikaa. Nykyään puukaupoissa on maksuehdot heikommat, jopa 3kk mittauksesta puukaupan maksu.
Koska maksuliikenteen hoitaa puunostaja (metsäyhtiö tai saha), aiheuttaa maksuliikenteen kääntely päänvaivaa verotuksessa. Tilanne onkin, ettei monikaan metsänomistaja ymmärrä puukaupan verotusta. Toki tällä palstalla kaikki varmasti ymmärtävät (sarkasmia)
Jos tekisi itse laskun, kuten kuka tahansa muu yrittäjä. Onko Suomessa muuten missään muussa yritysmaailman tilanteessa tällaista, kuin metsänomistajilla, mikä on yritystoimintaa, ettei myyntilaskutus ole omissa käsissä?
husse 15.6.2021, 16:24Voisiko yksityiset metsänomistajat kääntää puukaupan, että laskuttaisivat itse puutavarayhtiötä hakatuista puista?
Eli yhtiö saisi hakata sovitun alueen ja sovitulla tavalla. Yhtiö ottaisi puut itselleen ja kuljettaisi ne tienvarresta pois. Yhtiö laittaisi moton mittalistan metsänomistajalle, joka laatisi LASKUN yhtiölle. Laskutus tapahtuisi pystyhinnalla.
Näin toimii mm. Metsähallitus, jos sähkölinjan, tielinjan yms tilanteen vuoksi päästää toisen toimijan omiin metsiin. Näin siis, jos on vipua sanella miten kauppaa tehdään
husse 4.6.2021, 11:26Noissa lyhyissä apumitoissa on sitten latva lpm korkeampi. 43dm latva lpm on 15cm, mutta alle alle neljän metrin apumitoilla 20cm ja enemmänkin.
husse 28.5.2021, 12:17Hyvä tiivistys Puuki
Pystykauppa ei siis ole sen auvoisempi kauppamuoto kuin korjuupalvelu, järeysperusteinen tms.
Vaihtoehdot on vain vähissä, ellei satu omistamaan tuhansia hehtaareja metsää ja pysty tarjoamaan itse merkittäviä määriä puuta markkinoille.
husse 28.5.2021, 11:51Ei pystykaupallakaan tiedä lopullista hintaa ennen mittausta ja tilitystä. Leimikkoja ostetaan varastoon, kulloisenkiin vuodenaikaan ja puuntoimistusten tarpeen mukaan laitetaan korjuuseen siihen sopivia kohteita. Kaikki pyrkivät tekemään tukkia parhaalla mahdollisella tavalla, tietenkin. Mutta mitta- ja laatuvariaatiot elävät koko ajan, joten pystykaupassakaan ei tietenkään sovita ennakkoon tarkasti näitä. Suuntaa antavasti. Eli tukkia katkotaan parhaalla mahdollisella tavalla, juuri sillä hetkellä käytettävien mitta- ja laatuvaatimusten mukaan.
Sitten kommenttina ”välikäsistä”….Metsänomistaja ei pysty myymään puitansa suoraan tehtaalle. Aina on välikäsiä. Myös jalkoja, renkaita ja kiskoja, kun puuta kuskataan tehtaille. Nuo eivät ole turhia työvaiheita, vaan esim. joku Kuutio on tälläinen turha välikäsi.
Esimerkkinä metsäyhtiö X, jonka sellutehdas on rannikolla ja puunosto sisämaassa. Kyseiset tehtaat ovat tehdasintegraatteja, ison pörssiyhtiön oma tulosyksikkö. Samalla metsäyhtiöllä on oma puunhankintaorganisaatio, eli puunhankintayhtiö. Kaikki voittoa tavoittelevia, eikä mitään hyväntekeväisyys- talkootoimintaa. Kun myyt puusi metsäyhtiölle, niin tiedosta että yhtiö ottaa ainakin kahteen kertaan katteen sinun puistasi. Eli osto-organisaation kate ja tehtaan kate. Osaksi tämän vuoksi metsäyhtiöt ovat menestyviä pörssiyhtiöitä, kun lypsävät katteen kahdesti eri vaiheessa metsänomistajan puista. Tehtaan kannalta on aivan sama, kuka sinne tehtaalle tuo puuta. Sinne toimittaa puuta useampi eri toimittaja. Joten et tosiaankaan myy puuta suoraan tehtaalle ilman välikäsiä, myydessäsi metsäyhtiölle. MHY:t eivät siis ole välikäsiä sen enempää kuin muutkaan. Heillä on vain ehdoiltaan heikkommat toimitussopimukset. Isoilla toimitussopimuksilla tehdas maksaa isomman hinnan, joten puunostossa pystyy kilpailemaan hinnalla.
Metsähallituksella on puun huutokauppoja, joissa hakee ostajaa parhaalla hinnalla puillensa. Vähän samaan tyyliin markkina pyörii metsänomistajienkin puilla, eli kahdesti käydään kauppaa puilla. Toinen kauppavaihe alkaa kun kaupat on taputeltu metsänomistajan kanssa. Tästä toisesta kauppavaiheesta ei metsänomistajan siitä tarvitsekaan tietää. Puut ostanut yhtiö, yritys, yhdistys tai mikä tahansa jakaa/ toimittaa/huutokauppaa ne eteenpäin. Kaupan alalla on vanha termi agentuuritoiminta. Eli välitystoiminta. Metsäalalla ei käytetä tuota termiä, eikä puhuta välityksestä mitään. Ainoastaan puunostosta ja puunhankinnasta.
husse 21.5.2021, 13:56Kaikki puuta ostavat yhtiöt painivat saman ongelman kanssa, pienirunkoisten leimikoiden harvennusten kustannukset. Maksettu 15€ kuidulle, kun savotan jälkeen ynnätään kustannukset, niin huomataan että olisi voitu maksaa vain 5€.
Ja v….ttaahan se, kun jossakin myhistyksen pöydällä ”kilpailuttavat” leimikon ja jos valinta osuu toiseen. Yhtiöt haluaa omiin käsiin kilpailutukset. Vähän kuin vakuutusyhtiöiden tuotteet eivät ole täysin vertailukelpoisia, niin puunhankinnassa voisi olla tilanne tulevaisuudessa se, että jokainen yhtiö tekee vähän omanlaisen tuotteen.
husse 20.5.2021, 12:01Jätkä, nimenomaan nykyään pyritään pääsemään eroon kaikesta mittailusta ennen kauppaa. Eli leimauksesta. Vanhaan aikaan käytettiin älytön työmäärä puiden mittailuun ja arviointiin, metsikkökuvioiden suunnitteluun yms. Kuka nuo maksaisi nykyään? Jos puukauppaa varten pitäisi käyttää yksi tai kaksi päivää mittailuun ja metsässä juoksenteluun ennen korjuuta, pitää se laskuttaa metsänomistajalta erillisenä laskuna tai pienemmällä pystyhinnalla.
Tavoite tulisi olla mahdollisimman vähällä työllä, eli pienillä kuluilla saada itse puunkorjuu käyntiin. Sitten itse työ, eli puunkorjuu mahdollisimman tarkasti ja laadukkaasti.
husse 20.5.2021, 10:06Jos sopii ennakkoon kiinteän pystyhinnan, niin silloinhan metsänomistaja ottaa riskin kun voisi saada isomman kantorahatulon järeysperusteisen hinnoittelun kautta. Kiinteällä hinnoittelulla jätetään aina iso turvamarginaali, ei makseta ihan niin hyvin kuin voisi. Lopulliset korjuukustannukset ovat hyvällä leimikolla pienet