Glalta hyvä linkki tähän tarpeeseen. Hajanaisessa, 3,5 v vanhassa jutussa lähteenä mm. Tiirola ja Metsälehden toimittaja (katkoviiva kaaviossa, Metsälehden ennuste). Juttuhan sinällään on melko erikoinen ajatuskokoelma.
(Mukana myös Luken heppu kertomassa kasvunäkymiä Lapin osalta vuodelle 2019.)
Noissa viimeisimmissä viikon vanhoissa arvioissa nuo objektiiviset tutkijatahot eivät kai olleet mukana. Liekö tuota juttua nyt sitten mielekästä lähteä vertaamaan viikon vanhaan. Vai tyrmätäänkö tämä uusin arvio vetoamalla v 2019 toiveikkaaseen ennustukseen: Muutosta ei ole voinut tapahtua. Ja silloin oli paremmat laskijatkin asialla (Tiirola ja ML:n toimittaja)
Linkkiä tutkimukseen ei nyt ole, mutta muutaman tiivistelmän lukeneena tiedän. Suurin syy metsäkanalintujen vähenemiseen on ihmisen aiheuttamaa. Metsätalous ojituksineen ym. tähän liittyvää. Jopa pesimäaikaan tehdään hakkuita.
Tämä on myös oma havainto metsänraivaajana. Jos sinne joutuu jostain pakottavasta syystä menemään pesimisaikaan niin totta kai pesimiset häiriintyy. Kenties moton edessä vielä enemmän.
Eikä edes tarvitse aina samanakaan kesän aikana. Jos vaikka 2v välein käy pajut raivaamassa niin taimilla ei suurempaa hätää. Usein se tilanne näyttää pahemmalta kuin mitä se haittavaikutus oikeastaan on.
Visakallo on oikeassa, muut väärässä. Pohjolassa aurinkosähö eikä tuuli, tule koskaan toimimaan. Eikä muutkaan ns. uusiutuvat. Voihan noita viherpesun nimissä yrittää, mutta eivät tule toimimaan meidän leveysppiireillä.