Käyttäjän Horjumaton kirjoittamat vastaukset
-
*** Jaa…a. Eikös siihen olisi perusteltua ainakin se 10€ extraa laittaa. Yksittäisten runkojen keruu vaikeasta maastosta ei oikeastikaan ole ilmaista. Kyllä siinä aikaa palaa ja ylimääräistä kulunkia mottia kohti kertyy. Firmatkinhan rokottaa mielellään tuon 10€, eli maksavat harvennushinnan. Puhe siis tukkipuista. Kannattaa laittaa lisäselvitys verotukseen.
*** Kyllä minun täytyy sanoa ,jotta mielestäni mitään todellista jatkuvaa kasvatusta ole olemassakaan. Ainakaan mikäli metsätaloudella on omistajalleen jotain taloudellista merkitystä. Ei sitä kenenkään perse pitemmän päälle kestä. Toki halutessaan voi aukkohakkuita elinaikanaan vältellä ja tehdä vaan niitä harvennuksia,mutta on enemmän kuin todennäköistä että joku joutuu jossain vaiheessa pelin poikki puhaltamaaan ja vajaatuottoiset kuviot uusimaan. Tietysti jos omistajalle ei tosiaan metsille ole sitä taloudellista merkitystä,niin pelaa mitä pelaa ja viheltelee mennessään.
Taneli ; Laidunnus on tosiaankin ollut hyvin tuhoisaa metsälle, jostain syystä. Esim. lahoa paljon enemmän kuin sellaisessa paikassa jota ei ole laidunnettu.
*** Laidunnus on ollut silloin tuhoisaa,mikäli pinta-ala on ollut karjan kokoon nähden alimitoitettu. Itsellä aikoinaan karja pääsi n. 50ha metsä-alalla vapaasti liikkumaan ja toki oli myös oikeaakin laidunta tarjolla peltoheittojen muodossa. Karjaa oli sellaiset 20-30 hiehoa. Homma toimi ihan jees,eikä puusto kärsinyt. Mutta liian pienellä alalla varmasti liikamäärä sorkkaeläimiä saa tuhoa aikaan ,olkoon ne nautoja tahi vaikka hirveitä hirviä,
Jeesman ; Aika kiireinen oli kyllä ajo silloin myös. Tuppasi hiukan kolhimaan mutkissa pystypuitakin. Mutta ajat siitä ovat parantuneet jo lähes kymmenen vuotta.
*** Ei helvatti. Kyseessä siis harvennus. On siinä ollut ajomies aika suhari. Puutahan on prosenteissakin jäänyt kaksinumeroinen luku metsään. Olisi luullut raksuttavan. Muistit tietysti kysyä luvan ottaa puut omaan käyttöösi.
Metsuri-motokuski ;Se mikä on panoarvo kullekkin pituudelle annetaan ostajan toimesta muuttu kyllä sesongin mukaan. Mutta ilmistä on että pitkät mitat mielyttävät aina.
*** Panoarvot on aina asia erikseen ;). Mutta kyllä, yleensä kaikkia kauppakirjassa mainittuja mittoja löytyy,ainakin malliksi muutama. Mittalistaa katsellessa huomaa kyllä,mitkä on olleet ne halutut pituudet. Yleensä niitä on 2-3. Ja sillä lailla se moton matriisiohjelma on ne puut sitten pilpunnut. Siinä ei tosiaan tukkiprosentti paljon paina. Sitä tehdään mistä just silloin paras kate saadaan ja jos kuituosuus sen tähden nousee, on se kolmelle suurelle aina vaan plussaa. Sillä siitähän ne elää. Yksityiset sahat ottaa kyllä tukkiosuuden aina tarkemmin.
Jeesman ; Itse joskus tein kolme traktorin metsäperävaunullista alle hehtaarin alalta.
*** Että yli 10 mottia alle hehtaarin palstalta kuranttia tavaraa jäänyt ajomieheltä metsään ?! Käynti optikolla ehken paikallaan.
*** Mielenkiintoista keskustelua. Kyllä ne hakkuu-urakoitsijat on nykysysteemissä lähinnä firmojen renkejä,osin jopa ulueurakoitsija mallissa kiinteä osa firman puunhankintaa. Ja paine saada raaka-aine kustannukset mahdollisimman alas on kova. Peli on kovaa. Siinä löytyy saumaa myös tulkita hakkuusopimusta mielensä mukaan. Puutavaralaji siirtymät tukista kuituun houkuttelee varmasti. Olen itse todellakin ollut moton kopissa kun korjuuesimies soittaa urakoitsijalle ja kehoittaa tekemään kuitua tukista. Se siitä luottamuksesta.
Luottamus on oikeastaan täysin tuntematon käsite puunhankinnassa. Firmat ei edes omassa organisaatiossa luota toisiinsa. Puu pitää esim. mitata moneen kertaan. Motolista ei todellakaan kelpaa kuin metsänomistajalle mittaustuloksena. Joka kalikka aina mitataan tehtaalla uudestaan ja arvaatte varmaan ketkä tämänkin leikin loppupeleissä kustantaa. Aivan oikein, kyllä se sieltä jäännöserästä eli kantohinnasta nipistetään sekin kulu.
Joten enpä osaa muuta suositella metsänomistajillekaan kuin ; Luottamus hyvä,kontrolli paras. Pitäkää puolenne,kukaan muu ei sitä tee.Lisätään nyt vielä sekin, että yleistää ei tietenkään pidä liikaa. Rehellistäkin puukauppaa kyllä esiintyy 🙂
*** En ole moista ongelmaa huomannut.
*** Näinhän se on kuten Taneli sen kertoi. Kysyvä ei tieltä eksy. Toki havutukeilla mitat 43-55 on turvallisia tehdä. Latvaläpimittana kun vielä pitää 16cm,niin aina kelpaa. Ja sanoisin jotta kelle vaan. Niin paljon firmat puita vaihtelee,että noilla mitoilla ei kauppa tekemättä jää. Koivutukeissa ei vastaavia yleispäteviä mittoja ole. Ja kuidut 3m ja ei varmasti jää tienvarteen käymättöminä 🙂
*** Sillä lailla otan pakkasen huomioon että mikäli pakkasta 20-25 astetta niin hieman lyhyempää päivää ja mikäli yli 25 pidän suosiolla rokulia. Mitäpä sitä suotta hurjailemaan. Kyllä moisilla keleillä helposti keksii jotain puuhaa sisätiloihinkin.