Käyttäjän herranumero47 kirjoittamat vastaukset
-
Siinäpä Pihkatappi ja Puuki asian tiivistivät. Väliportaiden kautta teetettynä hoitotöiden kustannukset kyllä nousseet jo kestämättömälle tasolle. Esimerkiksi ennakkoraivaus vie helposti puolet ensiharvennuksen tuloista.
herranumero47 17.5.2022, 14:12Olen ollut hoitosopimusasiakas noin 5 vuotta. Ei ole juuri haitannut. Suurin osa raivaussahatöistä tehdään silti itse. Puukauppoja pitää ilmeisesti aina MG:lle tarjota mutta muille saa toki myydä. Päätehakkuut pitkälti menneetkin itsenäisille sahoille viime vuosina. Silti yhteistyö on MG:n kanssa jatkunut.
Nyt on Itä-Suomesta tarjous vajaan 2000m3:n kesäkorjuun kuusipäätehakkuu lisineen 78eur/m3, kuitu 31eur. Sahayhtiö
herranumero47 13.1.2022, 16:18Jo syksyllä paikallinen broilerinkasvattaja maksoi karsitusta rangasta tienvarressa 32eur/m3. Kysyi vain riittääkö hinta. Vuosikäyttö hänellä hieman yli 1000m3. Tuskin hinnoittelu kovin erilainen on isommilla laitoksillakaan jos tavaraa kattilaan halutaan saada.
Hakeyrittäjä teki joulukuussa nuoren metsän hoidon kokopuukorjuuna giljotiinikouralla, kantohinta 5eur/m3 ja kemerat jäivät mo:lle. Puusto olisi parin vuoden päästä kelvannut normaaliin ensiharvennukseenkin, toki ennakkoraivaus olisi tarvittu. Pinta-alaa noin 4hehtaaria, työnjälki hyvä. Kyllä energiapuu on kohentanut asemiaan ainakin täällä.
herranumero47 23.10.2021, 20:08”Metsäpalstan osto on sijoitus ja palstan parin aukon uudistaminen ei näyttele mitään osaa sijoituksen tuotossa, kun uudistamisen laskennallinen korkomeno ei realisoidu mitenkään. Ovat vain vuosittainen menoerä, joka vähennetään hakkuutuloista”
Olen tästä Kurjen kanssa samaa mieltä. Käytin syntyneen taimikon arvoa 25 vuoden kuluttua esimerkkinä kun uudistamisketjua valitaan. Omana tavoitteena ensisijaisesti mahdollisimman hyvä taimikko kohtuullisilla kuluilla. Ja nimenomaan tässä järjestyksessä.
Uudistamiskulut ajattelen vuosikuluiksi murehtimatta sisäistä korkoa.
herranumero47 23.10.2021, 14:28En ole aikaisemmin kirjoittanut mutta tähän on tullut niin hyviä ajatuksia että pakko yrittää.
Uudistamisinvestoinnin kannattavuuden laskeminen päätehakkuuseen tai 70vuoteen sisältää runsaasti epävarmuustekijöitä. Näitä ovat mm. tuhot, hiilitase, puun hinnat tulevaisuudessa. Mielestäni hyvä vaihtoehto tuolle on taimikon myyntihinnan arviointi. Tilakaupassahan tulee puusto arvioitua.
Omat vähäiset kokemukset luontaisesta uudistamisesta koostuvat vajaan 2 hehtaarin OMT-suojuspuuhakkuusta 1997. Kuviolla oli runsaasti 0-50cm pitkää kuusta. Jätettiin pienempää koivua ja jokunen mänty hallansuojaksi (noin 400runkoa/ha). On täydennetty kerran noin 600 kuusta/ha. EDIT Osa hyvästä taimiaineksesta jäi hakkuutähteen alle.
Viime viikolla ylispuuhakkuu jossa kuitukertymä noin 50m3/hehtaari. Pystyyn jäi 1500 kuusta/ha, pituus väliltä 3-10metriä. Täällä ei onneksi tyvilahosta vaaraa.
Samalla tilalla noin 4hehtaarin mätästetty kuusen istutus 1997 harvennettiin, kertymää 80 m3/ha ja osa jo tukkia. Jäävä puusto noin 150-180m3/ha. Tässä pohja hieman heikompaa mutta kuitenkin lehtomaisen puolella.
Jos olisin tätä tilaa ostamassa niin kuvioiden arvossa merkittävä ero. Hyvää oppia ja sain kemeran (sarkasmia).
Parasta luontaista uudistamista olen harrastanut kapeilla saroilla ja kuivahkoilla kankailla naapurin mäntyjen varassa. Kyllä 30 metrin etäisyydelle rajalta riittää pelkkä äestys. Pitää vain tietää ne naapurin joilla ei kiirettä puun myyntiin.