Käyttäjän hemputtaja kirjoittamat vastaukset

Esillä 10 vastausta, 1,151 - 1,160 (kaikkiaan 1,254)
  • hemputtaja

    Tässäpä loppupätkä Vaaran mielipiteesta/Hesari.
    =======
    ### Avo­hak­kuun kiel­tä­vää la­kia alet­tiin 1950-lu­vul­ta al­kaen tul­ki­ta avo­hak­kuu­ta ja met­sän­vil­je­lyä vaa­ti­va­na la­ki­na. Vää­rin­tul­kin­ta lail­lis­tet­tiin vuo­den 1996 met­sä­lail­la.

    Vii­me vuo­siin saak­ka on väi­tet­ty, et­tä Suo­men met­sä­va­ro­jen kas­vu on avo­hak­kuit­ten ja met­sän­vil­je­lyn an­sio­ta. Jär­ve­läi­nen­kin il­mai­si sen epä­suo­ras­ti.

    Osoi­tin vuo­den 2010 tut­ki­muk­ses­sa­ni, et­tä kaik­kien vuo­teen 2007 saak­ka teh­ty­jen met­sän­vil­je­ly­jen kes­ki­mää­räi­nen kas­vu oli vain noin puo­let maan met­sien kes­ki­mää­räi­ses­tä kas­vus­ta. Sen ym­mär­tää hel­pos­ti, sil­lä jos met­säs­sä ei ole puu­ta, ei ole kas­vua­kaan, ja vaik­ka tai­mik­ko pe­rus­te­taan he­ti hak­kuun jäl­keen, kes­tää 35–40 vuot­ta en­nen kuin tai­mi­kon kas­vu saa­vut­taa kas­vu­pai­kan kes­ki­mää­räi­sen ti­la­vuus­kas­vun.

    Avo­hak­kuut ja met­sän­vil­je­lyt ovat siis vas­toin met­sä­am­mat­ti­mies­ten väit­tei­tä alen­ta­neet met­sien kes­ki­mää­räis­tä kas­vua. Aiem­mas­ta poi­ke­ten tuo­reim­pia met­sien in­ven­toin­nin tie­to­ja jul­kis­tet­taes­sa ei enää vii­tat­tu­kaan te­hok­kaan met­sän­vil­je­lyn kas­vua li­sää­vään vai­ku­tuk­seen.

    Met­sien kas­vun li­säyk­set tu­le­vat – yl­lä­tys, yl­lä­tys – huo­nos­ta met­sän­hoi­dos­ta. Kun nuor­ten met­sien har­ven­nuk­set on lai­min­lyö­ty, nii­hin on kart­tu­nut run­sas puu­va­ras­to, ja mi­tä enem­män met­säs­sä on puu­ta, si­tä suu­rem­pi on puus­ton ti­la­vuus­kas­vu. Toi­nen kas­vua li­sän­nyt te­ki­jä on met­säo­ji­tus.

    Myös met­sän­tut­ki­mus­lai­tok­sen jul­kai­sus­sa Met­sät muut­tu­vat vuo­del­ta 2011 met­sien kas­vun li­säyk­set se­li­te­tään en­si­si­jas­sa nuo­riin met­siin syn­ty­nei­den hak­kuu­sääs­tö­jen an­siok­si. Met­sän­vil­je­lyä kas­vun li­säyk­sen te­ki­jä­nä ei mai­ni­ta lain­kaan.

    Lauri Vaara, maatalous- ja metsätieteiden tohtori
    28.9.2012 Helsingin Sanomat” ###

    Ettäö semmoista on ilmassa.

    hemputtaja

    Gla:n pyynnöstä. Varoitan kuitenkin kopioin sen nettikeskustelusta ja alk.per. kopioija on ns ”pimeevihree”. Voi siis olla omia virityksiä.

    Siinä Edellä oli myös kirjoitus, jossa oli paljon enemmän järkeä kuin tässä Vaaran julistuksessa.
    ===========
    ### ”Ve­li-Pek­ka Jär­ve­läi­nen esit­ti mie­li­pi­de­si­vun kir­joi­tuk­ses­saan (HS 18. 9.) met­sän­kä­sit­te­lys­tä ja met­sä­lain­sää­dän­nös­tä väit­tei­tä, jot­ka an­ta­vat ai­het­ta huo­mau­tuk­siin.

    Olen yh­tä miel­tä sii­tä, et­tä vii­me vuo­si­sa­dan al­ku­puo­lel­ta (vuo­del­ta 1917) pe­räi­sin ole­vat met­sä­lain­sää­dän­nön pe­ri­aat­teet pyr­ki­vät tur­vaa­maan puun­tuo­tok­sen ja met­sä­luon­non mo­ni­muo­toi­suu­den. Sii­nä tar­koi­tuk­ses­sa sää­dök­set kiel­si­vät avo­hak­kuun met­sän­hä­vi­tyk­se­nä. Met­sän­hä­vi­tys mää­ri­tel­tiin met­sän luon­tai­sen uu­dis­tu­mi­sen vaa­ran­ta­mi­sek­si.

    Avo­hak­kuu voi­tiin sal­lia met­sän­omis­ta­jan ano­muk­ses­ta, jos met­sä­lau­ta­kun­ta hy­väk­syi ano­muk­sen. Hy­väk­sy­mi­sen edel­ly­tyk­se­nä oli va­kuu­den aset­ta­mi­nen vil­je­ly­kus­tan­nus­ten mak­sa­mis­ta var­ten.###

    JATKUU SEURAAVASSA VIESTISSÄ

    hemputtaja

    ## L.Vaara antaa keskustelun aihetta ainakin. Onhan Timppa oikeassa sikäli, kuten hän omista kasvuistaan kertoo, että 35-40 ikäinen puusto kasvaa n. 5-10 kuutiota/ha. Mutta puuston ollessa vielä taimivakassa, kasvu on n. nolla.
    Lähetetty: 11 h, 16 min sitten
    lähettäjä: Leevi Sytky ##

    Nollahan se, taimivakassa. Kyllähän tuo on tiedossa. Ja rääppönen se on pienen taimen kuutiokasvu alkuvuosinaan. Kyllähän sekin on tiedossa ja tutkimattakin.

    Oleellista on , että asutuskeskuksien höpsövehreät eivät tajua asiasta höykäsen pöläystä ja heille tieto on järkyttävä (on jo näyttöä). Kuulostaa uskomattomalta, mutta näin se vain menee.

    Eivät raukat edes tajua ihmetellä, että mistä ne hoitorästit oikein tulivat, jos taimet eivät kasva ja aukkohakkuu on ihan tuhoamista.

    Tarkoitushakuista kusetusta koko homma. Jätetään kertomatta, että ei se sen kummemmin kasva luonnon taimikaan.

    ——

    Ja vanhoillinen olen. Viimeisen päälle. Hirsipuunkin käyttöönottoa olen kaipaillut silloin tällöin. Vanha, hyvä ja halpa käytäntö.

    hemputtaja

    ## Tuota, yksi arka kysymys. Olikos se niin että männyssä on pitkät neulaset ja kuusessa lyhyet.
    Hukkasin muistilappuni kirjoituspöydän laatikosta.
    Nyt vähän tökkii tunnistaa puita.
    Lähetetty: 37 min sitten
    lähettäjä: 6 m3 ##

    Kyllä se näin taisi olla. Jos neulaset ovat oikein halvatun pitkiä ja rennohkosti suikertavia, on sitten kyseessä herne.

    Korjatkoon joku, jos olen väärässä. Talvella olen kyllä havainnut paljon puita, joissa ei ole neulasia olleenkaan. Liekö sitten niitä keloja.

    hemputtaja

    ## –snip__
    Jonkinlaista kapinaa moni suojelutouhu taitaa olla sellaisten toimesta joista koulujenkin opetuksetkin on kilpistynyt!
    Lähetetty: 15 h, 8 min sitten
    lähettäjä: Pinsiön vaari ##

    Olihan se ennen kouluissa jotain tietoa luonnostakin. Nykyisin en paljon kehuisi ja suhtautuisin hiukan varauksella.

    Nykyisin aika moni opettajista on viherpistoksesta kärsiviä asutuskeskusten kasvatteja. Harmittaa kun en älynnyt edes omille lapsille kertoa, että männyssä on pitkät neulaset.

    Oppikirjoissakin huomasin jo 80-luvulla ”erikoisuuksia”. Miten lie nykyään.

    Että ei opetus välttämättä ollut mihinkään kilpistynyt. Pahimmassa tapauksessa on vain mennyt perille.

    Muukin propaganda on mennyt monesti ihan munaskuihin asti. Yksikin Koillismaalainen kertoi kuinka kaikki on hakattu autioksi eikä koskaan kasva mitään. Uskoi omiin puheisiinsa ja asui kasvuisan kakkosvaiheen männikön sisällä. Kierteli myös paljon alueen teillä.

    Oulun ja Pudasjärven välillä on komeita avosoita. Monikohan pitää niitä Osaran aukioina, kun noita ei muuten näy.

    hemputtaja

    Mitäs täällä oikein mätkytetään.

    Asiahan on ihan selvä. Kuopion kaupunki tyhjäksi ja äkkiä.

    Toinen mahdollisuus tietysti, että Kuopion seudun savolaiset päätetään liito-oraviksi. Luonto-Liitto, WWF, ymv. tietysti vastustaisivat, mutta eihän niitä tarvitse joka asiassa nöyristellä.

    hemputtaja

    Mahtaako tuo olla sen vaarallisempaa kuin kaikenlaisten mömmöjen tilailu netistä tai ostaminen aseman kulmalta.

    Halvempaa ainakin ja samalla saa aitoa tuntumaa luontoon. Voi sitten asiantuntevasti haukkua metsäläisiä kauheasta luonnon turmelusta.

    Sienten käyttöhän on lisäksi vanhaa kansanperinnettä. Muistelin lukeneeni väitteen, että venäläiset eivät aikanaan tahtoneet saada vodkaa kaupaksi, kun siperialaiset olivat tykästyneet johonkin sieneen.

    Antoi kuulemma makeita seksiväritteisiä unia. Aamulla kannatti lisäksi kusta kuppiin koska sienen mömmöt olivat jäljellä kusessa, minkä sitten voi myydä seuraavalle kännäriulle.

    hemputtaja

    En tiedä mistä on kysymys, jospa kuitenkin toimii yhdistyksen asialla. Jos toimihenkilö askartelee omissa nimissään, liikutaan varsin harmaalla alueella.

    Kyllä tuollaisen kaupan pitäisi kulkea yhdistyksen nimissä ja sen tilien kautta. Taitaa olla jopa lain sallimaa yhdistyksen toimintaa.

    Sinällään on kansalaisteko kerätä pieniä irrallisia eriä talteen ja käyttöön, mutta silti on olemassa hyväksytyt pelisäännöt.

    hemputtaja

    On tuota sahaa tullut rusnailtua harvoin ja ei ole huskua.

    Neuvoja silti riittää, mutta ei tarvitse ottaa täydestä.

    Tuo rautalankakonsti on varmasti hyvä (ellei ainut), jos vanha letku on jo poistettu.

    Itse pistäisin uuden letkun vanhaan kiinni (nätisti tietysti) ja vetäisin vasta sitten entisen pois. Ja kas uusi letku on paikallaan.

    hemputtaja

    Eiköhän myyrien sorto olisi jo aika lopettaa.

    Huippuälykkäänä henkilönä silmäilen mielelläni tiede-lehtiä. Viimeisimmässä Tiede -lehdessä kerrottiin sukulaisista.

    Ihmisen (ja kädellisten yleensä) lähimmäksi sukulaiseksi kerrottiin kaguaani. Lisäksi sieltä löytyi mm. rotta, jänis ja MYYRÄ.

    Moittimisen sijaan voisikin ryhtyä käyttämään erilaisia kauniimpia ilmaisuja kuten ”rakas pörröinen sukulaisemme myyrä” tms.

Esillä 10 vastausta, 1,151 - 1,160 (kaikkiaan 1,254)